– Jeg får dårlig samvittighet hvis jeg kjøper meg en kaffe

Rigmor Strande forteller at hun har slitt økonomisk hele livet. Som minstepensjonist går hun tom for penger hver eneste måned. – Det er ikke så mye å glede seg over.
Rigmor Strande forteller at hun har slitt økonomisk hele livet. Som minstepensjonist går hun tom for penger hver eneste måned. – Det er ikke så mye å glede seg over. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / Dagsavisen

Frp mener regjeringen har gjennomført et stort pensjonsløft for minstepensjonistene. Rigmor Strande har ikke merket noe. Det hun har fått ekstra, har forsvunnet i økt husleie.

– Det er ikke mye å glede seg over. Når jeg har betalt faste utgifter, er det lite igjen å leve for.

Rigmor Strande (68) leier en omsorgsbolig i Oslo kommune. Hun ble uføretrygdet for en del år tilbake da hun fikk kols.

– Det var en rå overgang å gå fra arbeidslivet til trygd, forteller 68-åringen.

Nå er uføretrygda byttet ut med pensjon. Beløpet hun får utbetalt er omtrent det samme.

– Til høsten trenger jeg ny jakke og joggesko. Det koster jo fort en tusenlapp. Jeg vet ikke hvordan det skal gå, sier Strande.

Les om uføre Ragnhild: - Jeg lever et ganske så desperat liv fra dag til dag. Jeg har ikke lenger noen store drømmer.

Under fattigdomsgrensa

Ved utgangen av mars var det 155.000 alderspensjonister som mottok minstepensjon i Norge. Mange av dem lever godt av minstepensjonen, men for enslige uten formue og som heller ikke eier bolig, kan det være tøft å få det til å gå rundt. Laveste sats for enslige alderspensjonister er i dag på litt over 188.000 kroner i året, som gir snaue 16.000 kroner utbetalt i måneden. Strande forteller at hun går tom for penger hver eneste måned. Bare husleia er på over 9.000 kroner. I tillegg til andre regninger som må betales, har 68-åringen en god del utgifter til medisiner og legebesøk.

– Jeg har ikke råd til å kjøpe meg en middag ute hvis jeg er i byen. Kjøper jeg meg en kaffe, får jeg dårlig samvittighet.

I fjor fikk minstepensjonistene økt pensjonen med 4.000 kroner i året. I år skal de få et tilsvarende løft. Frp-leder Siv Jensen beskrev tilleggsbevilgningene som «et stort pensjonsløft» og at hun er stolt over at Frp i regjering tar pensjonisters hverdag på alvor. Strande forteller at husleia i fjor økte like mye som det hun fikk ekstra.

– Jeg har akkurat det samme som før, så jeg kan ikke si at jeg har fått noe mer. De gir med den ene hånda, og tar med den andre. Sånn er det hvert år. Jeg har søkt bostøtte, men fått avslag hver gang de siste årene.

Hun fikk heller ikke noe ut av regjeringens skattekutt til pensjonister. Minstepensjonister betaler ikke skatt.

Les også: Fattigdom går i arv

Rik far, fattig far

Mange har det trangt

Marit Müller-Nilssen, daglig leder ved boligkomplekset Kampen Omsorg + der Strande bor, forteller at det er mange eldre i bydel Gamle Oslo som sliter økonomisk.

– En nylig publisert undersøkelse viser at nordmenn flest mener at de eldre har fått nok, men vi må ikke glemme dem som har det veldig trangt. Ofte har disse menneskene strevd økonomisk hele livet og forblir også fattige i alderdommen. Eldre har gjerne større utgifter til medisiner og legebesøk på grunn av dårligere helse. Mange blir også avhengige av taxi for å komme seg ut når de ikke lenger greier å bruke buss, trikk og tog, sier Müller-Nilssen.

Siden majoriteten av norske pensjonister har fått det bedre de siste tiårene, mener hun hverdagen kan oppleves enda mer dramatisk for dem som har minst.

– Det blir litt stille rundt disse menneskene. Trang økonomi gjør at de deltar mindre i samfunnet. Jeg vil også legge til at de som har dårligst råd ofte må velge et billigere og dårligere kosthold enn eldre med god økonomi. Sunn mat koster.

Kampen Omsorg + er drevet av Kirkens Bymisjon. Müller-Nilssen forteller at høye boutgifter gjør at mange enslige minstepensjonister får det tøft, og da spesielt pensjonister som ikke har hatt noen bolig å selge.

– Ikke er man attraktiv som lånekunde, og det er heller ikke lett å flytte inn i et kollektiv på Grünerløkka når du er 80 år. De som har bodd i kommunale leiligheter hele livet, er prisgitt leieprisene som kommunen setter. For denne gruppen kan en økning i husleia være dramatisk.

Les også: Barnefattigdom i Norge tredoblet siden 2001

Ny forsking: – Rike er ikkje meir egoistiske enn fattige

Arbeiderklassen

Minstepensjonist Rigmor Strande er ikke misfornøyd med alt. Hun skryter av servicetilbudet på omsorgssenteret. På senteret er det kafé, treningssenter, frisør og fysioterapeut. Det er den økonomiske situasjonen hun synes er vanskelig. Hun forteller at hun er vant til å ha det trangt og at hun kommer fra en arbeiderfamilie. Familien med seks barn bodde i en treromsleilighet i Oslo da hun vokste opp. Hun begynte å jobbe som 17-åring, og fikk barn tidlig. Da ble det ikke tid til utdannelse. I mange år var hun alene med sine tre barn. Da jobbet hun kveldsskift på Freia, senere drev hun en bingo på Tøyen.

– Nei, livet har ikke vært noen dans på roser. Det har vært et økonomisk slit hele tida, sier Strande.

I dag er det barna og barnebarna som er hennes store glede i livet. Men hun sier at den dårlige økonomien også går ut over samværet med familien. Bare det å reise til dem, er noe hun ofte ikke kan ta seg råd til. Og bursdager og jul er alltid vanskelig.

– Jeg er ikke et sånt menneske som ikke har med meg en gave når jeg skal i bursdag. Ungene kommer først. Da får jeg heller suge på leppa den måneden.

Strande mener mange minstepensjonister kunne fått et mye bedre liv hvis de fikk litt mer – et par tusenlapper ekstra i måneden ville holdt lenge, mener hun.

– Da kunne jeg besøkt barnebarna mer, og kanskje kost meg ute av og til.

Men hun har ikke helt troa på at det vil skje.

– Jeg hører hva politikerne sier, men hva gjør de? Før valgene står de jo mest og bløffer.

Strande mener det ikke er noen tvil om at forskjellene i Norge har økt, og synes folk er blitt altfor opptatt av å snakke om penger.

– Mange eldre som jeg møter skryter av alt de kjøper og hvor mange penger de har. Da spør jeg dem om de alltid har vært rike. Det har de jo ikke. Da sier jeg at de får tenke tilbake på tida de selv hadde dårlig råd – og slutte å skryte av pengene.

Les også: Et av ti norske barn lever i fattigdom

Vil ha mer til minstepensjonistene

Jan Davidsen, forbundsleder i Pensjonistforbundet, mener det er viktig å gjøre noe med den økonomiske situasjonen til minstepensjonistene.

– Vi har forsøkt å gi minstepensjonistene et ansikt, men få vil stå fram. Folk liker ikke å bli oppfattet som sytete, og mange opplever det nok også som ydmykende. Heldigvis tar noen belastningen.

Han synes det er bra at minstepensjonistene har fått et løft. Men:

– Det er fortsatt et langt stykke igjen til man er på nivået til EUs fattigdomsgrense. I tida etter pensjonsreformen vet vi at pensjonen har vært regulert 0.75 prosent lavere enn lønnsutviklingen. Siden man opererer med en flat prosent, vokser forskjellene innad i pensjonistgruppen. Minstepensjonen er for lav, slår Davidsen fast.

Han mener også at det er de eldre som ikke eier bolig som sliter mest med økonomien.

– Boutgiftene har eksplodert. Det rammer de som må leie hardt. Det gode er at de fleste har det bra, men vi bør være ekstra oppmerksomme på at ikke alle har det så godt, sier Davidsen.

Les også: Unge får pensjonssjokk

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Siste nytt
13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea