Meny

– Jeg får dårlig samvittighet hvis jeg kjøper meg en kaffe

Rigmor Strande forteller at hun har slitt økonomisk hele livet. Som minstepensjonist går hun tom for penger hver eneste måned. – Det er ikke så mye å glede seg over. Foto: Foto: Jens Marius Sæther / Dagsavisen

Frp mener regjeringen har gjennomført et stort pensjonsløft for minstepensjonistene. Rigmor Strande har ikke merket noe. Det hun har fått ekstra, har forsvunnet i økt husleie.

– Det er ikke mye å glede seg over. Når jeg har betalt faste utgifter, er det lite igjen å leve for.

Rigmor Strande (68) leier en omsorgsbolig i Oslo kommune. Hun ble uføretrygdet for en del år tilbake da hun fikk kols.

– Det var en rå overgang å gå fra arbeidslivet til trygd, forteller 68-åringen.

Nå er uføretrygda byttet ut med pensjon. Beløpet hun får utbetalt er omtrent det samme.

– Til høsten trenger jeg ny jakke og joggesko. Det koster jo fort en tusenlapp. Jeg vet ikke hvordan det skal gå, sier Strande.

Les om uføre Ragnhild: - Jeg lever et ganske så desperat liv fra dag til dag. Jeg har ikke lenger noen store drømmer.

Under fattigdomsgrensa

Ved utgangen av mars var det 155.000 alderspensjonister som mottok minstepensjon i Norge. Mange av dem lever godt av minstepensjonen, men for enslige uten formue og som heller ikke eier bolig, kan det være tøft å få det til å gå rundt. Laveste sats for enslige alderspensjonister er i dag på litt over 188.000 kroner i året, som gir snaue 16.000 kroner utbetalt i måneden. Strande forteller at hun går tom for penger hver eneste måned. Bare husleia er på over 9.000 kroner. I tillegg til andre regninger som må betales, har 68-åringen en god del utgifter til medisiner og legebesøk.

– Jeg har ikke råd til å kjøpe meg en middag ute hvis jeg er i byen. Kjøper jeg meg en kaffe, får jeg dårlig samvittighet.

I fjor fikk minstepensjonistene økt pensjonen med 4.000 kroner i året. I år skal de få et tilsvarende løft. Frp-leder Siv Jensen beskrev tilleggsbevilgningene som «et stort pensjonsløft» og at hun er stolt over at Frp i regjering tar pensjonisters hverdag på alvor. Strande forteller at husleia i fjor økte like mye som det hun fikk ekstra.

– Jeg har akkurat det samme som før, så jeg kan ikke si at jeg har fått noe mer. De gir med den ene hånda, og tar med den andre. Sånn er det hvert år. Jeg har søkt bostøtte, men fått avslag hver gang de siste årene.

Hun fikk heller ikke noe ut av regjeringens skattekutt til pensjonister. Minstepensjonister betaler ikke skatt.

Les også: Fattigdom går i arv

Rik far, fattig far

Mange har det trangt

Marit Müller-Nilssen, daglig leder ved boligkomplekset Kampen Omsorg + der Strande bor, forteller at det er mange eldre i bydel Gamle Oslo som sliter økonomisk.

– En nylig publisert undersøkelse viser at nordmenn flest mener at de eldre har fått nok, men vi må ikke glemme dem som har det veldig trangt. Ofte har disse menneskene strevd økonomisk hele livet og forblir også fattige i alderdommen. Eldre har gjerne større utgifter til medisiner og legebesøk på grunn av dårligere helse. Mange blir også avhengige av taxi for å komme seg ut når de ikke lenger greier å bruke buss, trikk og tog, sier Müller-Nilssen.

Siden majoriteten av norske pensjonister har fått det bedre de siste tiårene, mener hun hverdagen kan oppleves enda mer dramatisk for dem som har minst.

– Det blir litt stille rundt disse menneskene. Trang økonomi gjør at de deltar mindre i samfunnet. Jeg vil også legge til at de som har dårligst råd ofte må velge et billigere og dårligere kosthold enn eldre med god økonomi. Sunn mat koster.

Kampen Omsorg + er drevet av Kirkens Bymisjon. Müller-Nilssen forteller at høye boutgifter gjør at mange enslige minstepensjonister får det tøft, og da spesielt pensjonister som ikke har hatt noen bolig å selge.

– Ikke er man attraktiv som lånekunde, og det er heller ikke lett å flytte inn i et kollektiv på Grünerløkka når du er 80 år. De som har bodd i kommunale leiligheter hele livet, er prisgitt leieprisene som kommunen setter. For denne gruppen kan en økning i husleia være dramatisk.

Les også: Barnefattigdom i Norge tredoblet siden 2001

Ny forsking: – Rike er ikkje meir egoistiske enn fattige

Arbeiderklassen

Minstepensjonist Rigmor Strande er ikke misfornøyd med alt. Hun skryter av servicetilbudet på omsorgssenteret. På senteret er det kafé, treningssenter, frisør og fysioterapeut. Det er den økonomiske situasjonen hun synes er vanskelig. Hun forteller at hun er vant til å ha det trangt og at hun kommer fra en arbeiderfamilie. Familien med seks barn bodde i en treromsleilighet i Oslo da hun vokste opp. Hun begynte å jobbe som 17-åring, og fikk barn tidlig. Da ble det ikke tid til utdannelse. I mange år var hun alene med sine tre barn. Da jobbet hun kveldsskift på Freia, senere drev hun en bingo på Tøyen.

– Nei, livet har ikke vært noen dans på roser. Det har vært et økonomisk slit hele tida, sier Strande.

I dag er det barna og barnebarna som er hennes store glede i livet. Men hun sier at den dårlige økonomien også går ut over samværet med familien. Bare det å reise til dem, er noe hun ofte ikke kan ta seg råd til. Og bursdager og jul er alltid vanskelig.

– Jeg er ikke et sånt menneske som ikke har med meg en gave når jeg skal i bursdag. Ungene kommer først. Da får jeg heller suge på leppa den måneden.

Strande mener mange minstepensjonister kunne fått et mye bedre liv hvis de fikk litt mer – et par tusenlapper ekstra i måneden ville holdt lenge, mener hun.

– Da kunne jeg besøkt barnebarna mer, og kanskje kost meg ute av og til.

Men hun har ikke helt troa på at det vil skje.

– Jeg hører hva politikerne sier, men hva gjør de? Før valgene står de jo mest og bløffer.

Strande mener det ikke er noen tvil om at forskjellene i Norge har økt, og synes folk er blitt altfor opptatt av å snakke om penger.

– Mange eldre som jeg møter skryter av alt de kjøper og hvor mange penger de har. Da spør jeg dem om de alltid har vært rike. Det har de jo ikke. Da sier jeg at de får tenke tilbake på tida de selv hadde dårlig råd – og slutte å skryte av pengene.

Les også: Et av ti norske barn lever i fattigdom

Vil ha mer til minstepensjonistene

Jan Davidsen, forbundsleder i Pensjonistforbundet, mener det er viktig å gjøre noe med den økonomiske situasjonen til minstepensjonistene.

– Vi har forsøkt å gi minstepensjonistene et ansikt, men få vil stå fram. Folk liker ikke å bli oppfattet som sytete, og mange opplever det nok også som ydmykende. Heldigvis tar noen belastningen.

Han synes det er bra at minstepensjonistene har fått et løft. Men:

– Det er fortsatt et langt stykke igjen til man er på nivået til EUs fattigdomsgrense. I tida etter pensjonsreformen vet vi at pensjonen har vært regulert 0.75 prosent lavere enn lønnsutviklingen. Siden man opererer med en flat prosent, vokser forskjellene innad i pensjonistgruppen. Minstepensjonen er for lav, slår Davidsen fast.

Han mener også at det er de eldre som ikke eier bolig som sliter mest med økonomien.

– Boutgiftene har eksplodert. Det rammer de som må leie hardt. Det gode er at de fleste har det bra, men vi bør være ekstra oppmerksomme på at ikke alle har det så godt, sier Davidsen.

Les også: Unge får pensjonssjokk

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland
Siste nytt
20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland