Supermat som ikke nødvendigvis er så super likevel

Ifølge nettstedet frukt.no har Amazonas-indianere brukt acaibær i generasjoner på grunn av dens høye næringsinnhold. Acaibæret ser ut som et blåbær, men smaker som en blanding av bjørnebær og kakao. Foto: rodrigobark / Istock.com
Ifølge nettstedet frukt.no har Amazonas-indianere brukt acaibær i generasjoner på grunn av dens høye næringsinnhold. Acaibæret ser ut som et blåbær, men smaker som en blanding av bjørnebær og kakao. Foto: rodrigobark / Istock.com

Supermat, som skal inneholde helseegenskaper i særklasse, koster skjorta i butikkhyllene. Men det finnes langt rimeligere alternativer som gir samme effekt.

I Sør-Amerika vokser assaipalmen hvis små, mørke bær er blitt kraftig etterspurt rundt om på kloden de siste årene. Bærene, som kalles acai, er nemlig fylt med sunne næringsstoffer og skal inneholde mer antioksidanter enn blåbær.

Det hevdes at bæret både styrker immunforsvaret, er godt for hjertet og utsetter aldringsprosessen. Etterspørselen eksploderte i USA etter at talkshow-dronningen Oprah Winfrey trykket bæret til sitt bryst og presenterte acai som supermat nummer 1. Men det er ikke dokumentert at slankebæret faktisk har en slankende effekt på mennesker.

Les også: Du kan gå ned én kilo i uka med god mat

Supermat – superfrukt, superbær og supergrønnsaker - er ikke en vitenskapelig definert gruppe matvarer. Betegnelsen tilskrives produsenter og promotører av kosttilskudd, og er i løpet av 200-tallet blitt en trend i miljøer med blikk mot det alternative.

Legger man markedsføringen til side så dreier det seg om mat fra naturen med særlig høye konsentrasjoner av viktige næringsstoffer, blant annet mineraler og vitaminer. I EU er det forbudt å benytte begrepet supermat i markedsføring av et produkt, med mindre det kan følges av en spesifikk autorisert helsepåstand.

Ernæringsfysiolog Raphaël Gruman har overfor nyhetsbyrået AFP Relaxnews tatt for seg et knippe ulike slag supermat som han mener du fint kan la bli i butikkhyllene. Ifølge Gruman finnes det nemlig bedre og mindre kostbare alternativer som er fullt tilgjengelig for de som ønsker å få i seg større mengder med naturlige vitaminer og antioksidanter.

Les også: Bli ett kilo slankere på én uke

Acaibær

Frukten til den søramerikanske assaipalmen er blitt en storselger i økologiske dagligvarebutikker. Acaibær er rik på vitamin C, men det gjelder også flertallet av frukter, spesielt kiwifrukt.

– Citrusfrukter, som klementiner, sitroner, appelsiner og grapefrukt, er også rike på C-vitamin. Det samme gjelder solbær og røde bær. Vitamin C finnes dessuten i grønnsaker som kål, paprika, fennikel og spinat, forteller Gruman til AFP.

(Saken fortsetter under)

Gojibær er de tørka bærene av bukketorn. Arten hører opprinnelig hjemme i Kinas vestlige og sentrale provinser. Foto: rodrigobark / Istock.com
Gojibær er de tørka bærene av bukketorn. Arten hører opprinnelig hjemme i Kinas vestlige og sentrale provinser. Foto: rodrigobark / Istock.com

Gojibær

Ifølge Sunn-og-god.net er det vitenskapelig bevist at disse små røde bærene kan forebygge kreft, forbedrer immunforsvaret, kan ha anti-aldrende egenskaper og øker sexlysten. Ellers er det bevist at de næringsrike bærene av bukketorn inneholder flere vitaminer, mineraler, antioksidanter og aminosyrer.

– Det finnes andre matvarer som er like rike på antioksidanter, for eksempel granatepler, som er billigere enn gojibær. I tillegg er forbruk av antioksidanter fra det bredest mulige spekteret av matkilder den beste måten å beskytte kroppen på, forklarer Gruman.

– Samtidig er det vanskelig å finne gojibær som ikke har blitt behandlet med plantevernmidler, hvilket kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker.

Les også: Sjokolade: Fra sunn til usunn til sunn i moderate mengder

(Saken fortsetter under)

Ananas stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, nord til Mexico. Foto: rodrigobark / Istock.com
Ananas stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, nord til Mexico. Foto: rodrigobark / Istock.com

Ananas

Ananas inneholder bromelain, en forbindelse som kan fremme vekttap. Men det er hovedsakelig funnet i stammen av frukten og neppe i det hele tatt i kjødet. Så det å spise ananas regelmessig vil ikke hjelpe deg å bli kvitt noen ekstra kilo, snarere tvert imot:

– Ikke glem at ananas, som har en glykemisk indeks på 50 i motsetning til 25 for jordbær eller blåbær, har ganske høyt sukkerinnhold, understreker Gruman.

(Saken fortsetter under)

I Mongolia har de like mange hester som kuer, og hoppemelk er en viktig del av kostholdet. Foto: rodrigobark / Istock.com
I Mongolia har de like mange hester som kuer, og hoppemelk er en viktig del av kostholdet. Foto: rodrigobark / Istock.com

Hoppemelk

Hoppemelk inneholder en høyere andel sunne, umettede fettsyrer, sammenlignet med kumelk. Den skal derfor være lettere fordøyelig for melkeallergikere. Den er blitt hyllet for å gi gunstige effekter på fordøyelsen, tarmfloraen og den generelle helsen, men dette er så langt ikke bevist.

– Hoppemelk er dyrt og ærlig talt ikke spesielt miljøvennlig å produsere. Det finnes heller ingen vitenskapelige studier som viser fordelene, påpeker Gruman overfor AFP.

– Med hensyn til ernæringsmessige egenskaper inneholder hoppemelk mye laktose, veldig lite fett og en god mengde vitamin C.

Les også:

Dette bør du spise etter fylte 40

Sunn, billig og kjempegod meny

Forskning: – Fet ost kan inngå i et sunt kosthold

Spar penger og spis sunnere med matplan

Personvernpolicy