Slik unngår du matinfeksjoner

Ved å følge noen enkle råd, kan du reduserer sjansen for å bli smittet av matbårne sykdommer.
Ved å følge noen enkle råd, kan du reduserer sjansen for å bli smittet av matbårne sykdommer. Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen tvil om at det er svært ubehagelig å bli matforgiftet. Noen enkle råd kan redusere risikoen for å bli smittet, ifølge leger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år blir det registrert flere tusen tilfeller av nordmenn som har blitt smittet med mat- og vannbårne infeksjoner i Norge, men det er bare toppen av isfjellet, ifølge Folkehelseinstituttet. Mange som blir syke går ikke til legen, og dermed blir ikke tilfellet registrert.

Man kan få en matinfeksjon når man spiser ute, av maten man lager hjemme, eller bli smittet av noen som allerede er syke. Personer som er smittet får gjerne symptomer som kvalme og oppkast, diaré og magesmerter, skriver nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

– De fleste tilfellene går over på noen dager uten behandling, sier Dr. Brian McAllister, en gastroenterolog ved Hershey Medical Center til AFP Relaxnews.

Han anbefaler personer som er smittet å sørge for å drikke nok og spise mat inneholder lite fett mens man har symptomene.

Les også: Forstoppelse - hva kan årsaken være?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppsøke lege

Samtidig skal man være oppmerksom dersom symptomene oppstår sammen med feber, blodig diaré, alvorlig smerte eller tegn på dehydrering som svimmelhet, økt hjertefrekvens, muskelsmerter eller tretthet. Da er det på tide å oppsøke lege.

Barn og de som har kroniske sykdommer eller nedsatt immunforsvar bør gå til legen enda tidligere.

Dr. Ross Rodgers, beredskapslege ved Hershey Medical Center, sier at det er en av sykdommene legene ser oftest, og at det kan være vanskelig å unngå matforgiftning.

Les også: Tegnene på at du får i deg for lite væske

Legenes tips til å unngå infeksjon:

  • Følg generelle hygieneregler når du håndterer mat. Hvis alle vasket hendene og var forsiktige med mat, ville det sterkt redusere antall infeksjoner vi ser, ifølge Rodgers.
  • Ikke bruk marinaderester på tilberedt mat og ikke bruk redskaper du har brukt på mat som ikke er tilberedt til å servere ferdig mat.
  • Bruk et steketermometer for å forsikre at kjøtt blir tilberedt til riktig temperatur for å drepe eventuelle virus eller bakterier.
  • Selv om de fleste vet at de skal være forsiktige med rått kjøtt, sjømat, fugl og egg, er ikke alle klar over at de samme virusene og bakteriene kan finnes på andre typer mat og råvarer, så vask frukt og grønnsaker.
  • På sommeren tilbereder vi mer mat utendørs, og det gjør at mat blir liggende. Det er viktig å holde maten nedkjølt, spesielt i varmt vør. Mat bør ikke bli liggende utenfor kjøleskap i mer enn to timer.
  • Når man spiser på restaurant, anbefaler legene at man skal bruke magefølelsen. Hvis stedet virker rent og ryddig, har de sannsynligvis gode rutiner på hvordan de tilbereder maten. Hvis det ser litt uhyggelig ut, anbefaler legene å spise et annet sted.

Les også:

Blir du dårlig i magen av å drikke kaffe?

Slik griller du sjømat

Mage- og tarminfeksjoner nesten utradert med ny vaksine