Slik griller du sjømat

<p>Grillet breiflabb i marinade</p>
Grillet breiflabb i marinade Foto: Godfisk.no

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Norges sjømatråd viser at hver fjerde nordmann synes det er vanskelig å grille sjømat. Her får du de beste tipsene til grilling av fisk og skalldyr.

Nordmenn oppgir i en ny undersøkelse at de gjerne skulle spist mer sjømat i løpet av sommeren, men at de sliter med å finne inspirasjon og oppskrifter med sjømat på grillen.

I denne artikkelen får du de beste tipsene til grilling av sjømat gitt av mesterkokken Trond Moi og matfaglig ansvarlig i Godfisk.no, Iselin Bogstrand.

– Enklere enn folk tror

Trond Moi sier at det å lykkes med sjømat på grillen, er enklere enn folk tror.

Han forteller at grilling av fisk likevel krever litt mer «action» enn om du koker eller tilbereder fisken i ovnen. Her er hans tre beste tips for grilling av sjømat.

Tips 1: Behold skinnet

Trond Moi startet sammen med Toralf Bølgen restaurantkjeden Bølgen og Moi i 1995.
Trond Moi startet sammen med Toralf Bølgen restaurantkjeden Bølgen og Moi i 1995.

— Første bud er å beholde skinnet på fisken, slik at fileten holder seg som én filet, og ikke deler seg i flere biter, sier Moi til ABC Nyheter.

Han forteller at skinnet på mange fiskesorter er utrolig godt når det blir grillet.

– Når du for eksempel griller makrell eller ørret, blir skinnet crispy og smakfullt, sier han.

Han anbefaler å investere i en fiskerist dersom du ønsker å bruke skinnfrie fileter.

Tips 2: Grill på planke

Mois andre tips er å bruke en ubehandlet planke eller en flat vedkubbe som underlag til fisken.

— Det høres kanskje fancy ut, men å grille fisk på planke er faktisk enklere enn å grille rett på risten. Du trenger ikke snu på laksen underveis, og det tar under ti minutter å grille ferdig. Denne metoden å grille på gir laksen en deilig, røkt smak av tre som er verdt å prøve, sier han.

Moi påpeker at planken bør ligge minst to timer i vann før du legger den på grillen.

Tips 3: Bruk sitronskiver

— Noen kan føle at det er utfordrende å grille fisk fordi den lett setter seg fast i grillristen. Da er det greit å kjenne til det geniale trikset med sitron, som for øvrig går godt sammen med fisk i utgangspunktet. Trikset er rett og slett å legge fisken oppå et knippe sitronskiver, som beskytter fisken mot grillristen slik at den ikke brenner seg fast. Da får du også en frisk sitrussmak på fisken, sier mesterkokken.

Les også: 600.000 nordmenn spiser for lite jod

Slik tilbreder du fisken

For mange kan tilbredningen av sjømat være vel så utfordrende som det å grille fisk eller skalldyr. Skal man pensle eller marinere? Hvor lenge skal fisken ligge før du griller den?

Bogstrand gir følgende tilbredningstips.

Grillet laks med mangosalat
Grillet laks med mangosalat

1. Ha en ordentlig varm grill med en skikkelig ren grillrist.

2. La fisken ligge i romtemperatur i 15 minutter før du griller den.

3. Pensle både grillrist og fisk med olivenolje eller rapsolje før grilling. Har du marinert fisken, må marinaden tørkes lett av før pensling med olje.

Skalldyr på grillen

Grilling av skalldyr, er ifølge Bogstrand gjort på 1-2-3.

Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig i Norges sjømatråd, som står bak Godfisk.no. Foto: Synøve Dreyer
Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig i Norges sjømatråd, som står bak Godfisk.no. Foto: Synøve Dreyer

– Min favoritt er sjøkreps delt i to med hvitløkssmør. Den trenger bare et par minutter på grillen før den er klar. I tillegg er reker ekstremt anvendelige, og skal kun ha et minutts oppvarming. Hvis du griller dem lengre, blir de tørre, forteller hun.

Trond Mois personlige skalldyr-favoritt er blåskjell på grillen.

– Jeg elsker å grille blåskjell. Da legger jeg på en tett grillplate på grillen, og freser litt hvitløk med olje før jeg legger blåskjellene rett på platen. Deretter heller jeg på et halvt glass med hvitvin og legger på lokket på grillen. Etter 4-5 mintter er de ferdig grillet og klar til nytelse med en knallgod røktsmak, sier han.

En annet tips Moi deler, er grilling av sjøkreps.

– Sjøkreps deler jeg bare i to på langs. Så har jeg på urtesmør før jeg griller dem med skallsiden ned til varmen trenger igjennom, noe som tar cirka 4 – 5 minutter, forteller han.

Les også: Fisk sjelden på menyen på SFO på Sørlandet

Slik får du barna til å spise grillet sjømat

Mange foreldre synes det er utfordrende å lage sjømat som barna liker. Bogstrand beste tips for å få barna til å like grillet sjømat, er å lage retten «havets skattekiste».

Havets skattekiste. Dette er en oppskrift du enkelt kan lage både på grillen og i stekeovnen. Her kan både store og små lage sine egne pakker, akkurat slik de vil ha dem. (Godfisk.no) Foto: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
Havets skattekiste. Dette er en oppskrift du enkelt kan lage både på grillen og i stekeovnen. Her kan både store og små lage sine egne pakker, akkurat slik de vil ha dem. (Godfisk.no) Foto: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

– Her kan barna lage egne aluminiumsfoliepakker med grønnsaker, fisk og kanskje litt sitron og soyasaus. Bare fantasien setter grenser for hva man kan ha i en skattekiste, sier hun.

Bogstrand mener at de aller fleste barn er glad i fisk, og at det bare handler om at de må venne seg til smakene ved å eksponeres for dem.

– Det er viktig at de voksne går frem som gode eksempler og serverer fisken. Ofte tror jeg forventingen blant de voksne om at barna ikke kommer til å like fisken tar overhånd, forteller hun.

– Sjømat passer sammen med det meste

For mange er grilltilbehøret minst like viktig som hvilke type proteinkilde man bestemmer seg for å grille. Bogstrand anbefaler å bruke det samme tilbehøret du vanligvis når du griller kjøtt, når du skal grille sjømat.

– Sjømat passer sammen med det meste. Jeg elsker å variere tilbehøret, og tar ofte det jeg har.

Hun forteller at hun selv har en forkjærlighet for gresk salat, grillet paprika i forskjellige farger, maiskolber og salater med et lite innslag av grillet frukt.

– En favoritt er blant annet grillet nektarin i en salat med mozzarella, balsamicodressing, grønn bladsalat og rødløk. Jeg elsker friske gode smaker, proppfull av næring, avslutter hun.

Moi deler Bogstrands begeistring for grønne salater.

– Å lage en god grønn salat er en av kokkesportens enkleste men også vanskeligste oppgaver. Sjelden får man en virkelig god grønn salat.

Dette er Mois beste tips til en salat som passer til sjømat.

Trond Mois grønne salat med fransk dressing:

Fransk dressing

1 ss dijonsennep

1 finhakket sjalottløk

3 ss balsamicoeddikk

1/2 ts salt

(Blandes godt sammen i en bolle med visp)

Pisk så inn:

1 dl extra god olivenolje

1 dl vann

1 dl soyaolje

Konsistensen skal bli som en litt tykk saus.

Hell dette på en flaske så den er halvfull. Da kan man riste eddiken godt hver gang man bruker den, og det er da lett å helle på salaten.

Salat

Bruk gjerne en blanding av gode salater som er vasket godt i isvann, slik at den blir ekstra sprø og god. Bruk en salatslynge etter vasking for å få bort alt vann.

Ha salat i en bolle, og tilsett en finhakket sjalottløk og 2 ss hakket friske urter ( gressløk eller flatpersille)

Hell på ca 1/2 dl med fransk dressing til en mengde på et salathode.

Ha på en liten klype maldonsalt og litt kvernet svart pepper før du blander sammen.

Og VOILA – supergod grønn salat!

Superlettvinn laks med mangosalat

Til grillen:

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss olivenolje
salt og pepper

Tilbehør: mangosalat

1 stk mango
1 potte koriander, frisk
1 stk chili, rød
4 ss olivenolje, kaldpresset
0,5 stk lime
salt og pepper

Framgangsmåte

Skjær laks i serveringsstykker og pensle med olivenolje.

Grill laksestykkene i ca. 2 minutter på hver side og krydre med salt og pepper.

Mangosalat

Skjær mango i biter.

Plukk bladene av korianderplanten, og skjær chili i små biter.

Bland mango, koriander og chili med olivenolje og limesaft.

Smak til med salt og pepper.

Server grillet laks med mangosalat ved siden av.

Oppskriften er hentet fra Godfisk.no

Trond Mois marinade til fisk

  • 3 dl olivenolje
  • 1 lime
  • 1 kvast dill
  • 1 ts honning
  • 1/4 ts kumin
  • 1/2 ts malt pepper

Fremgangsmåte:

1. Bland alle ingredienser i en bolle. Riv i skall og ha i saft av limen. Grovhakk dillen.

2. Ha fisken 1 døgn i denne marinaden, eller pensle fisken med denne under grilling

Les også:

600.000 nordmenn spiser for lite jod

– Lavt jodinntak kan få alvorlige konsekvenser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog
Siste nytt
00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog