Slik griller du sjømat

<p>Grillet breiflabb i marinade</p>
Grillet breiflabb i marinade Foto: Godfisk.no

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Norges sjømatråd viser at hver fjerde nordmann synes det er vanskelig å grille sjømat. Her får du de beste tipsene til grilling av fisk og skalldyr. 

Nordmenn oppgir i en ny undersøkelse at de gjerne skulle spist mer sjømat i løpet av sommeren, men at de sliter med å finne inspirasjon og oppskrifter med sjømat på grillen.

I denne artikkelen får du de beste tipsene til grilling av sjømat gitt av mesterkokken Trond Moi og matfaglig ansvarlig i Godfisk.no, Iselin Bogstrand.

– Enklere enn folk tror

Trond Moi sier at det å lykkes med sjømat på grillen, er enklere enn folk tror.

Han forteller at grilling av fisk likevel krever litt mer «action» enn om du koker eller tilbereder fisken i ovnen. Her er hans tre beste tips for grilling av sjømat.

Tips 1: Behold skinnet

Trond Moi startet sammen med Toralf Bølgen restaurantkjeden Bølgen og Moi i 1995.
Trond Moi startet sammen med Toralf Bølgen restaurantkjeden Bølgen og Moi i 1995.

— Første bud er å beholde skinnet på fisken, slik at fileten holder seg som én filet, og ikke deler seg i flere biter, sier Moi til ABC Nyheter.

Han forteller at skinnet på mange fiskesorter er utrolig godt når det blir grillet.

– Når du for eksempel griller makrell eller ørret, blir skinnet crispy og smakfullt, sier han.

Han anbefaler å investere i en fiskerist dersom du ønsker å bruke skinnfrie fileter.

Tips 2: Grill på planke

Mois andre tips er å bruke en ubehandlet planke eller en flat vedkubbe som underlag til fisken.

— Det høres kanskje fancy ut, men å grille fisk på planke er faktisk enklere enn å grille rett på risten. Du trenger ikke snu på laksen underveis, og det tar under ti minutter å grille ferdig. Denne metoden å grille på gir laksen en deilig, røkt smak av tre som er verdt å prøve, sier han.

Moi påpeker at planken bør ligge minst to timer i vann før du legger den på grillen.

Tips 3: Bruk sitronskiver

— Noen kan føle at det er utfordrende å grille fisk fordi den lett setter seg fast i grillristen. Da er det greit å kjenne til det geniale trikset med sitron, som for øvrig går godt sammen med fisk i utgangspunktet. Trikset er rett og slett å legge fisken oppå et knippe sitronskiver, som beskytter fisken mot grillristen slik at den ikke brenner seg fast. Da får du også en frisk sitrussmak på fisken, sier mesterkokken.

Les også: 600.000 nordmenn spiser for lite jod

Slik tilbreder du fisken

For mange kan tilbredningen av sjømat være vel så utfordrende som det å grille fisk eller skalldyr. Skal man pensle eller marinere? Hvor lenge skal fisken ligge før du griller den?

Bogstrand gir følgende tilbredningstips.

Grillet laks med mangosalat
Grillet laks med mangosalat

1. Ha en ordentlig varm grill med en skikkelig ren grillrist.

2. La fisken ligge i romtemperatur i 15 minutter før du griller den.

3. Pensle både grillrist og fisk med olivenolje eller rapsolje før grilling. Har du marinert fisken, må marinaden tørkes lett av før pensling med olje.

Skalldyr på grillen

Grilling av skalldyr, er ifølge Bogstrand gjort på 1-2-3.

Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig i Norges sjømatråd, som står bak Godfisk.no. Foto: Synøve Dreyer
Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig i Norges sjømatråd, som står bak Godfisk.no. Foto: Synøve Dreyer

– Min favoritt er sjøkreps delt i to med hvitløkssmør. Den trenger bare et par minutter på grillen før den er klar. I tillegg er reker ekstremt anvendelige, og skal kun ha et minutts oppvarming. Hvis du griller dem lengre, blir de tørre, forteller hun.

Trond Mois personlige skalldyr-favoritt er blåskjell på grillen.

– Jeg elsker å grille blåskjell. Da legger jeg på en tett grillplate på grillen, og freser litt hvitløk med olje før jeg legger blåskjellene rett på platen. Deretter heller jeg på et halvt glass med hvitvin og legger på lokket på grillen. Etter 4-5 mintter er de ferdig grillet og klar til nytelse med en knallgod røktsmak, sier han.

En annet tips Moi deler, er grilling av sjøkreps.

– Sjøkreps deler jeg bare i to på langs. Så har jeg på urtesmør før jeg griller dem med skallsiden ned til varmen trenger igjennom, noe som tar cirka 4 – 5 minutter, forteller han.

Les også: Fisk sjelden på menyen på SFO på Sørlandet

Slik får du barna til å spise grillet sjømat

Mange foreldre synes det er utfordrende å lage sjømat som barna liker. Bogstrand beste tips for å få barna til å like grillet sjømat, er å lage retten «havets skattekiste».

Havets skattekiste. Dette er en oppskrift du enkelt kan lage både på grillen og i stekeovnen. Her kan både store og små lage sine egne pakker, akkurat slik de vil ha dem. (Godfisk.no) Foto: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
Havets skattekiste. Dette er en oppskrift du enkelt kan lage både på grillen og i stekeovnen. Her kan både store og små lage sine egne pakker, akkurat slik de vil ha dem. (Godfisk.no) Foto: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

– Her kan barna lage egne aluminiumsfoliepakker med grønnsaker, fisk og kanskje litt sitron og soyasaus. Bare fantasien setter grenser for hva man kan ha i en skattekiste, sier hun.

Bogstrand mener at de aller fleste barn er glad i fisk, og at det bare handler om at de må venne seg til smakene ved å eksponeres for dem.

– Det er viktig at de voksne går frem som gode eksempler og serverer fisken. Ofte tror jeg forventingen blant de voksne om at barna ikke kommer til å like fisken tar overhånd, forteller hun.

– Sjømat passer sammen med det meste

For mange er grilltilbehøret minst like viktig som hvilke type proteinkilde man bestemmer seg for å grille. Bogstrand anbefaler å bruke det samme tilbehøret du vanligvis når du griller kjøtt, når du skal grille sjømat.

– Sjømat passer sammen med det meste. Jeg elsker å variere tilbehøret, og tar ofte det jeg har.

Hun forteller at hun selv har en forkjærlighet for gresk salat, grillet paprika i forskjellige farger, maiskolber og salater med et lite innslag av grillet frukt.

– En favoritt er blant annet grillet nektarin i en salat med mozzarella, balsamicodressing, grønn bladsalat og rødløk. Jeg elsker friske gode smaker, proppfull av næring, avslutter hun.

Moi deler Bogstrands begeistring for grønne salater.

– Å lage en god grønn salat er en av kokkesportens enkleste men også vanskeligste oppgaver. Sjelden får man en virkelig god grønn salat.

Dette er Mois beste tips til en salat som passer til sjømat.

Trond Mois grønne salat med fransk dressing:

Fransk dressing

1 ss dijonsennep

1 finhakket sjalottløk

3 ss balsamicoeddikk

1/2 ts salt

(Blandes godt sammen i en bolle med visp)

Pisk så inn:

1 dl extra god olivenolje

1 dl vann

1 dl soyaolje

Konsistensen skal bli som en litt tykk saus.

Hell dette på en flaske så den er halvfull. Da kan man riste eddiken godt hver gang man bruker den, og det er da lett å helle på salaten.

Salat

Bruk gjerne en blanding av gode salater som er vasket godt i isvann, slik at den blir ekstra sprø og god. Bruk en salatslynge etter vasking for å få bort alt vann.

Ha salat i en bolle, og tilsett en finhakket sjalottløk og 2 ss hakket friske urter ( gressløk eller flatpersille)

Hell på ca 1/2 dl med fransk dressing til en mengde på et salathode.

Ha på en liten klype maldonsalt og litt kvernet svart pepper før du blander sammen.

Og VOILA – supergod grønn salat!

Superlettvinn laks med mangosalat

Til grillen:

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss olivenolje
salt og pepper

Tilbehør: mangosalat

1 stk mango
1 potte koriander, frisk
1 stk chili, rød
4 ss olivenolje, kaldpresset
0,5 stk lime
salt og pepper

Framgangsmåte

Skjær laks i serveringsstykker og pensle med olivenolje.

Grill laksestykkene i ca. 2 minutter på hver side og krydre med salt og pepper.

Mangosalat

Skjær mango i biter.

Plukk bladene av korianderplanten, og skjær chili i små biter.

Bland mango, koriander og chili med olivenolje og limesaft.

Smak til med salt og pepper.

Server grillet laks med mangosalat ved siden av.

Oppskriften er hentet fra Godfisk.no

Trond Mois marinade til fisk

  • 3 dl olivenolje
  • 1 lime
  • 1 kvast dill
  • 1 ts honning
  • 1/4 ts kumin
  • 1/2 ts malt pepper

Fremgangsmåte:

1. Bland alle ingredienser i en bolle. Riv i skall og ha i saft av limen. Grovhakk dillen.

2. Ha fisken 1 døgn i denne marinaden, eller pensle fisken med denne under grilling

Les også:

600.000 nordmenn spiser for lite jod

– Lavt jodinntak kan få alvorlige konsekvenser

Personvernpolicy