Økning i beslag av «hestedop» blant nordmenn

Oslo 20140109. Illustrasjonsbilde. Hodepine kan være en plage for mange. Overforbruk av smertestillende medisin kan føre til kronisk hodepine. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix / TT / kod 20520
Oslo 20140109. Illustrasjonsbilde. Hodepine kan være en plage for mange. Overforbruk av smertestillende medisin kan føre til kronisk hodepine. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall beslag av det såkalte «hestedopet» har åttedoblet seg siden 2008. Kripos advarer om kjøp av slike dopingmidler på nett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kripos ble det i 2016 gjort 96 beslag av det ulovlige hestedopet på landsbasis. En åttedobling på ni år, skriver VG.

Stoffet er først og fremst brukt som astmamedisin for hester. Likevel er det flere nordmenn som bruker det. Dopet skal gi mer energi, økt utholdenhet, høyere forbrenning og mindre sulthetsfølelse.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket mener beslagstallene er urovekkende.

– Dette er en skummel og farlig utvikling. Det kan jo tenkes at det har en sammenheng med kroppsidealet man har i dag. Dette er et livsfarlig stoff, og det er meldt om hjerteinfarkt og dødsfall blant unge i flere europeiske land, sier Madsen, som har behandlet flere pasienter som har brukt stoffet.

Ifølge Madsen kan det også medføre angst og andre ulike psykiske reaksjoner.

De fleste beslagene av dopet kommer fra Tolletaten. Mange bestiller hestedopet både på det åpne og mørke nettet. Kripos fraråder nordmenn om dette.

– Vi vil sterkt fraråde bruk av dopingmidler og slankemidler som ikke er kjøpt på et norsk apotek, fordi erfaringen er at de som hovedregel er av svært dårlig kvalitet, er feildosert eller inneholder andre stoffer enn de skal, sier fungerende kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos.