Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Mange av barnesolkremene er gir et hvitlig skjær, og kan være litt seigere å smøre på. De er imidlertid mindre allergifremkallende enn voksenkremene.
Mange av barnesolkremene er gir et hvitlig skjær, og kan være litt seigere å smøre på. De er imidlertid mindre allergifremkallende enn voksenkremene. Foto: Thomas Brun / NTB Scanpix

Bør barn og voksne ha hver sin sokrem? Med tanke på allergiutvikling kan det være uheldig for barn å bruke solkrem som er beregnet for voksne, men det aller viktigste er å beskytte seg mot sola.

Solkrem brukes for å forhindre solbrenthet og UV-stråler, som kan fremkalle hudkreft.

Men er det virkelig nødvendig med egen solkrem for barn, eller kan hele familien bruke samme solkrem?

– I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt. Pass også på å smøre nok på, og smøre ofte nok, råder Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

– Barn kan trygt bruke voksensolkrem og omvendt. Jeg er ikke markedsfører, men det fremstår for meg som åpenbart at man ønsker mersalg ved å ha egen solkrem for barn og voksne, sier Ernst-Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal.

Han understreker at det kan være visse forskjeller i solkremene med tanke på vannfasthet.

Les også: Så farlig er det å bli solbrent

Forskjell på solkrem til voksne og barn

Det er forskjell på solkrem til voksne og barn, opplyser Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital, til Lommelegen.no:

– Barnekremene inneholder ikke kjemiske filtre, bare fysiske filtre. Det gjør at de er mindre allergifremkallende enn voksenkremene. Til gjengjeld oppfattes barnekremene som mindre kosmetisk akseptable fordi de oftest gir et hvitlig skjær, det vil si de fysiske blokkerende partiklene blir liggende igjen utenpå huden, forklarer hun.

Med tanke på allergiutvikling kan det være uheldig for barn å bruke solkrem som er beregnet for voksne.

– Det er fordi vi vet at de fysiske filtrene ligger utenpå huden, uten at de binder seg til huden. Så det er vel et «føre-var-prinsipp» her, de oppfattes som tryggere, sier Ryggen.

– Barnesolkremer er nødvendig. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, sier Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital. Foto: Colourbox
– Barnesolkremer er nødvendig. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, sier Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital. Foto: Colourbox

Les også: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Mange solkremer å velge mellom

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige solkremer.

– Det kan være at man har sensitiv hud, eller at man ønsker en spesielt vannfast solkrem, eller en som er spesielt god å smøre ut, sier Vigander i Kreftforeningen.

Å dekke seg til med klær og ta pauser fra solen er like viktig som solkrem.

– Å ta pauser er viktig for oss alle, men spesielt for barn. Husk også minst faktor 15 – og gjerne høyere faktor for barn, sier Vigander.

Barnesolkrem er nødvendig, ifølge Ryggen ved ST. Olavs hospital.

– Det er ikke bare et salgstriks. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, forteller hun.

Bruken av barnesolkremer er imidlertid litt vanskeligere enn solkremer for voksne.

– Det er fordi de fysiske filtrene lettere skylles vekk/skrubbes vekk/slites av sammenlignet med kjemiske filtre som bindes til hudcellene. Og så har vi dette med kosmetisk aksept i tillegg, sier Ryggen, som sikter til det seige, hvitlige skjæret som mange av barnesolkremene gir.

Les også: Leverflekker (solflekker eller aldersflekker)

Bruker for lite solkrem

For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde.

– De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp, forklarer Vigander.

Erik Vigander er pressesjef i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum / Kreftforeningen
Erik Vigander er pressesjef i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum / Kreftforeningen

Solfaktor 30 gir cirka 94 prosent beskyttelse, forutsatt at man bruker nok.

– Faktor 50 gir ca 97 prosent beskyttelse. Man øker altså med bare 4 prosentpoeng ved å gå fra faktor 30 til faktor 50, opplyser hudlege Veer.

– Solkrem brukes for å beskytte huden mot farlig UV-stråling i tiden man oppholder seg i solen. Det er ikke ment for å kjøpe seg mer tid i solen, understreker hudlege Veer hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal.

Hvis du har på deg klær og skal smøre bare deler av kroppen, trenger du:

1 teskje til ansikt, hode og nakke

1 teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen

2 teskjeer til hvert av bena

– Husk å smøre utsatte deler av kroppen, som ansikt, nakke og ører, råder Vigander.

Les også: Mange reagerer på parfyme med irritasjon i luftveier, allergi eller astma

Dette bør solkremen inneholde

Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, Framtiden i våre hender, har sjekket innholdet i 127 solkremer på det norske markedet, på jakt etter miljøbelastende stoffer.

Håkon Lindahl er fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen / Framtiden i våre hender
Håkon Lindahl er fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen / Framtiden i våre hender

– Vi er opptatt av miljøaspektet ved bruk av solkremer, og der er det ikke nødvendigvis noen forskjell mellom barne- og voksensolkremer, forklarer Håkon Lindahl, fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender:

– Ut fra et miljøperspektiv anbefaler vi å velge svanemerket solkrem, eventuelt å lese innholdsdeklarasjonen og styre unna solkremer som inneholder Cyclopentasiloxane/Cyclomethicone. Det er en miljøgift som både norske myndigheter og EU jobber for å forby.

Ingen av de 127 solkremene som ble testet er helsefarlige å bruke.

– Helseperspektivet mener vi i all hovedsak ivaretas av kosmetikklovgivningen og risikovurderinger som gjøres av europeiske vitenskapskomiteer, og vi mener ikke det er noen helsemessige grunner til å styre unna noen solkremer. Derimot er det, ut fra et helseperspektiv, veldig viktig å beskytte seg mot sola - herunder å bruke solkrem, råder Lindahl.

– Pass på at solkremen er merket at den beskytter mot UVA-stråler. Det kan dessuten være ulike standarder på solkrem i ulike land og at det derfor kan være en god idé å kjøpe med seg solkrem fra Norge når man skal til utlandet, sier Vigander i Kreftforeningen.

Det viktigste er at man beskytter seg mot sola. Det gjør man ved å bruke nok solkrem, dekke eksponerte områder med klær og ha pauser fra sola. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Det viktigste er at man beskytter seg mot sola. Det gjør man ved å bruke nok solkrem, dekke eksponerte områder med klær og ha pauser fra sola. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Les også: Føflekkreft (Malignt melanom)

Sensitiv hud? Les solkrem-innholdet nøye

At solkremen er merket med «allergy» eller «sensitiv» er dessverre ikke en garanti for at kremen ikke inneholder stoffer som kan være allergifremkallende , ifølge Forbrukerrådet.

Kun åtte av 45 solkremer fikk smilefjes i Forbrukerrådets årlige solkremtest. I testen kom det frem at barnesolkrem ble testens store taper, der kun 4 av 13 solkremer fikk smilefjes.

Folk med sensitiv hud bør være skeptiske når de velger solkrem, mener forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

– Noen produkter er merket med at de passer for sensitiv hud. Det kunne vært en nyttig opplysning, hadde den bare vært til å stole på. Vi ser imidlertid at flere av disse kremene faktisk inneholder allergifremkallende stoffer. Det er som å reklamere med glutenfrie hveteboller, sier hun i en kommentar på Forbrukerrådets nettside.

Forbrukerrådet anbefaler å kjøpe solprodukter uten parfyme. Krem foretrekkes fremfor spray, for å unngå eksponering av kjemikalier via luftveiene.

Saken ble først publisert på lommelegen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene
Siste nytt
23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene