Meny

Slik pusser du tennene riktig

Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May / NTB scanpix

Du bør ikke pusse tennene dine for hardt.

God munnhelse må tas på alvor. Ellers kan det koste deg dyrt. En vanlig undersøkelse av tennene dine koster i snitt 891 kroner i Norge, ifølge nettstedet hvakostertannlegen.no.

Leder av Norsk Tannpleieforening, Hilde Aga, forteller at du ikke skal skylle tennene etter tannpussen.

– Det viktigste er å pusse tennene med fluortannkrem hver morgen og kveld. Du skal ikke skylle tennene etter tannpuss, da får fluoren i tannkremen lenger virketid. Puss heller ikke tennene for ofte, tannpuss sliter på tannemaljen, sier Aga til ABC Nyheter.

Hun påpeker viktigheten av å ha gode rutiner på tannpussen, og anbefaler å innarbeide vaner og ha god systematikk.

– En annen essensiell ting er å ha en myk og god tannbørste. Du skal fjerne mykt bakteriebelegg, og det trives i overgangen mellom tann og tannkjøtt. Det er i dette området du må pusse, og puss med korte bevegelser fram og tilbake eller roterende bevegelser. Ikke bruk makt på tannbørsten, understreker Aga.

Les også: Slik vet du at tannlegen gjør en god jobb

– Viktig del av helsen

Vanlig brukstid på en tannbørste er rundt tre måneder. Tannbørsten din er slitt når busten spriker. Blir den raskt sliten, er det et tegn på at du pusser for hardt.

– Å pusse tennene for hardt er absolutt ikke bra. Da blir emaljen utenpå tennene slitt. Det å ta godt vare på tennene sine, er en viktig del av å ha god helse, sier Aga.

Ikke glem tanntråden når du pusser tenner om kvelden. Foto: Colourbox

En annen ting hun mener er viktig, er tanntråd. Dette er nyttig å bruke daglig.

– Tannbørsten kommer ikke til mellom tennene, derfor er det nødvendig med bruk av tanntråd, tannstikker eller flaskebørster én gang om dagen. Det er greit å bruke hjelpemiddelet når du pusser tennene, men det viktigste er at du rengjør mellomrommet mellom tennene en gang om dagen.

Les også: Det er kun én måte å bli kvitt gule tenner på

Vanlig eller elektrisk tannbørste?

Er du usikker på om du skal ha vanlig eller elektrisk tannbørste? De fleste oppnår god tannpuss ved manuell børsting, men i noen tilfeller kan elektrisk tannbørste være praktisk.

– Har du betennelse i tannkjøttet, kan det lett resultere i tilbaketrukket tannkjøtt, som gir lange tannhalser. Ved slike forhold kan det være vanskeligere å komme til med vanlig tannbørste. Da kan elektrisk tannbørste være enklere å bruke, og det er viktig at det blir instruert av tannpleier eller tannlege i riktig bruk av elektrisk tannbørste, poengterer Aga.

Les også: Det du spiser kan påvirke hvor godt du sover

Unngå for mye juice

ABC Nyheter har tidligere skrevet om at syreskader har blitt en stor tannhelseutfordring.

Omtrent 40 prosent av befolkningen over 20 år har etseskader på tanngarden.

Stipendiat Aida Mulic ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, har tidligere gjennomført en klinisk studie blant 18-åringer i Oslo. Den viste at hver tredje ungdom har syreskader på tennene.

- I denne utsatte gruppen drakk guttene mest brus, mens jentene drakk mest juice og spiste frukt. Det er i dag færre brusautomater på skolene, salget av sukkerholdige drikkevarer er redusert, mens salget av flaskevann har økt, uttalte Mulic om studiens resultat.

Leder i Norsk Tannpleieforening, Hilde Aga. Foto: tannpleier.no

Syreskader er tap av tannemalje forårsaket av langvarig syrepåvirkning fra for eksempel sur mat (sitrusfrukter), drikke (juice, brus, vin, saft og sportsdrikker) eller fra magesyre i forbindelse med oppkast eller halsbrann.

Hilde Aga mener at man fint kan drikke litt juice, så lenge man begrenser mengden.

- I juice er det næringsinnhold som er bra for kroppen, og juice er ikke tilsatt vanlig sukker i motsetning til brus som inneholder rundt 50 gram sukker. Du kan gjerne drikke ett glass juice om dagen, men ikke bruk juice som tørstedrikke. Bruk vann som tørstedrikke. Det som er avgjørende for skadeeffekten av juice eller brus er mengde og hyppighet av inntak, sier hun.

Les også: Lettbrus er ikke nødvendigvis bedre enn vanlig brus

Populært