Meny

Ny studie: Fikk mørkere og tykkere hår etter kreftbehandlingen

Bildet til venstre viser en av pasientene før behandlingen. Bildet til høyre er tatt to måneder i etter behandlingen var påbegynt. Foto: AP

Pasientene skulle testes for farlige bivirkninger i spansk studie, men etterpå var flere knapt til å kjenne igjen.

En ny, spansk studie publisert i det anerkjentetidsskriftet The Journal of the American Medical Association viser at 14 av 52 lungekreftpasienter i studien fikk både mørkere og tykkere hår etter å ha testet en ny type immunterapi.

Forskerne ville undersøke hva slags bivirkninger de nye medisinene kunne føre til, skriver Dagbladet som først omtalte saken.

I motsetning til cellegift, hvor pasienter mister håret, tror forskere nå kanskje immunterapien regenererer hårpigmentene for lungekreftpasienter.

13 av 14 som fikk den uventede bivirkningen opplevde samtidig bedring i sykdommen.

Les også: Kreftforskere snublet over årsak til skallethet

Fortsetter studien

De tre medikamentene som ble brukt, var Keytruda, Opdivo og Tecentriq.

Bildet til høyre ble tatt et par måneder etter behandlingen. Foto: AP

Til nyhetsbyrået AP sier hudlege Noelia Rivera, som ledet studien, at de fortsetter studien for å finne ut om resultatet er en tilfeldighet eller ikke.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

Gjelder ikke all kreft

– Dette gjelder altså ikke all kreft, men lungekreft, som er undersøkt i den aktuelle studien. De som fikk tilbake hårfargen, var 14 av 52 pasienter - og det dreide seg særlig om dem som hadde grått hår og ikke hvitt, sier kreftforsker og senterleder ved Norsk Senter for Molekylærmedisin, Kjetil Taskén, til Dagbladet.

Taskén understreker at repigmentering av hår er en sjelden bivirkning.

– Det kan ha noe med at immunterapien som er brukt, påvirker samspillet mellom celler i vev og immunsystemet. Har man hvitt hår, er alle pigment-produserende celler borte. Ved grått hår er det en del celler igjen. Og spørsmålet er om disse kan påvirkes, sier kreftforskeren videre til avisen.

Les også:

Tidlig hårtap kan bety prostatakreft

Derfor får du grått hår

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært