Voldtatte menn:

– Politiet hånflirte da han anmeldte voldtekten

<p>Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år. </p>
Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år.

– Voldtekt og overgrep mot menn er mer tabubelagt enn voldtekt mot kvinner, og samfunnets beredskap for håndtering av menn er fremdeles dårligere enn for kvinner, sier daglig leder i UtsattMann.

Jarle Holseter er daglig leder i organisasjonen UtsattMann, og møter daglig menn med forferdelige voldtekts- og overgrepshistorier.

Han forteller at mange av dem som rammes blir «mestere i å skjule det vonde», av frykt for at andre skal få vite hva de har blitt utsatt for.

– For mange handler skammen om den sterke mannsrollen. Om at man skal være den som fikser alt, sier han.

Blir ikke tatt på alvor av politiet

Holseter kjenner til skrekkeksempler hvor mannlige ofre som velger å anmelde, ikke blir tatt på alvor.

Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.
Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.

– Mange av de vi snakker med føler seg avvist av politiet. Det er svært problematisk ettersom det å våge å fortelle er et stort skritt for de aller fleste, sier han til ABC Nyheter.

Holseter forteller blant annet om en episode hvor politiet hånflirte av en mann som fortalte om å ha blitt voldtatt.

– Det er nesten det samme som å ta livet av vedkommende, sier Holseter.

Han synes politiet må komme på banen og si at menn også er velkommen til å melde om overgrep dersom de blir utsatt, slik at tabuet og mørketallene kan fjernes.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle

– Fortsatt ikke i arbeid

Kent Are Johannesen opplevde å bli voldtatt i 2011, og har siden den gang drevet bloggen Voldtattmann.org for å bryte tabuer når det kommer til menn som blir utsatt for voldtekt.

Han er heller ikke fornøyd med måten han ble møtt på av politiet.

Johannesen forteller at han ble dopet ned og voldtatt, før han dagen etter våknet opp i sin egen leilighet i Oslo. Det viste seg at voldtektsmannen i tillegg hadde begått tyveri i leiligheten hans i Oslo.

– Jeg opplevde at politiet hadde mer fokus på tyveriet enn på den seksuelle handlingen som var begått, forteller han til ABC Nyheter.

Kent Are forteller at han fortsatt ikke er i arbeid, og at han fremdeles går i behandling etter hendelsen.

– Det har vært en heftig prosess, forteller han.

Les også: 20-åring dømt for å ha voldtatt lillebror

Voldtatt av ukjent kvinne

Det er ikke bare menn som voldtar andre menn.

I fjor stod Viktor Inge Paulsen frem med sin voldtektshistorie i avisen Nordlys. Paulsen fortalte at han ble voldtatt av en ukjent kvinne i sitt eget hjem i Kautokeino mens han var ruset.

Paulsen valgte å fortelle familien om hendelsen en uke etter voldtekten.

– Jeg ønsker å bidra til åpenhet om det. Menn må våge fortelle at overgrep skjer også mot menn. Da kan vi bidra til at samfunnet utvikler seg, at tabuet fjernes, sa Paulsen til Nordlys.

At kvinner voldtar menn er heller ikke et ukjent fenomen for Holseter i UtsattMann.

– Vi opplever at menn for eksempel forteller at kona bruker sin makt på å ta seg til rette. Mange opplever at hodet sier nei, men at ereksjonen blir det som er avgjørende, særlig når rus er inne i bildet, sier han.

Holseter forteller også at menn som velger å fortelle om slike voldtekter har opplevd å bli fortalt at det må være «kult» å bli voldtatt av en kvinne.

Flere henvendelser etter TV-dokumentar

I fjor laget NRK TV-dokumentaren «Mann.Utsatt» hvor mennene fra organisasjonen UtsattMann sto frem med sine historier.

Holseter forteller at de i etterkant av serien opplevde en stor økning i antall henvendelser.

– Etter serien i fjor opplevde vi at kapasiteten vår var sprengt. Svært mange tok kontakt med oss, og hjemmesidene våre ble mer besøkt enn vanlig. Det er viktig at media fortsetter å sette dette på dagsorden, slik at flere våger å be om hjelp, sier han.

Les også: 19-årig mann siktet for voldtekt på Stavernfestivalen i Larvik

Tar lang tid før ofrene forteller

Holseter forteller også at mennene som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt bruker lang tid på å åpne seg.

– De vi har korrespondanse med befinner seg i hovedsak i aldersspennet fra 30-60 år. Det er gjerne ytre påvirkninger som samlivsbrudd, rusproblemer eller det å miste jobben som er den utløsende årsaken, sier han.

Lennart Persson, som jobber i det kirkelige ressurssenteret Adam, deler Holseters oppfatning om at mannlige ofre ofte bruker lengre tid på å dele det de har opplevd.

– Mitt inntrykk er at menn har mindre nettverk rundt seg. De går alene med erfaringen lengre enn kvinner, sier Persson til ABC Nyheter.

Den siste voldtektsrapporten fra KRIPOS peker i samme retning. I 2015 anmeldte 87 menn voldtekt. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.

Vil at kjønnene skal likestilles

UtsattMann er i dag den eneste organisasjonen i Europa som tilbyr rådgivning eksklusivt til menn som har blitt utsatt for voldtekt eller overgrep. Målet er å jobbe for mer åpenhet blant utsatte menn.

– Målet vårt er at kjønnene skal likestilles og bli møtt på likeverdige premisser, forteller han.

Holseter sikter da til hvordan ofre blir møtt i politiet, og til om det eksisterer likeverdige hjelpetilbud for begge kjønn.

Kent Are Johannesen deler Holseters oppfatning.

– Mange av de som har kontaktet meg etter jeg stod frem synes det er vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp fordi de fleste tilbud er rettet mot kvinner, sier han.

Både Holseter og Johannensen opplever imidlertid at åpenheten blant menn går i riktig retning.

Les også: Jentepris til kvinnen som fortalte om Hemsedal-saken

– Viktig at menn kontakter politiet

Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.
Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.

Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, sier at politiet skal ta i mot anmeldelser med høflighet og respekt, og at det er viktig at menn som er blitt voldtatt kontakter politiet slik at de kan få bedre kjennskap til denne typen handlinger.

– Det skal ikke være slik at menn som er blitt voldtatt skal møtes på noen annen måte enn andre ofre. Vi forstår at det kan være vanskelig for menn som er blitt voldtatt å oppsøke hjelpeapparatet. Vi vil likevel oppfordre dem til å kontakte politiet så tidlig som mulig, slik at det blir lettere å sikre bevis, sier hun til ABC Nyheter.

Hun sier også at det ikke er usannsynlig at dette er et område med mørketall.

Statistikk

  • KRIPOS har siden 2011 ført statistikk over voldtektsanmeldelser. De ferskeste tallene som er tilgjengelig er fra 2015, fordi KRIPOS nå gir ut disse rapportene annethvert år.
  • I forrige rapport kom det frem at 87 menn anmeldte voldtekt i 2015. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.
  • Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte, registrerte at 5 prosent av deres totalt 2289 brukere i 2016 var menn. Det tilsvarer cirka 115 mannlige brukere.

Trenger du noen å snakke med?

UtsattMann.no

Dixi - ressurssenter for voldteksutsatte

Reform - ressurssenter for menn

Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, telefon 22 93 30 30

Akutte hendvendelser gjøres til Overgrepsmotaket/Legevakten nær deg. Les mer informasjon om overgrepsmottakene her

Hjelpetelefonen er Mental Helses telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med, telefon 112 123 (det er gratis å ringe).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:48 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08 24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert
Siste nytt
00:48VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08Norge24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert