Meny

Voldtatte menn:

– Politiet hånflirte da han anmeldte voldtekten

<p>Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år. </p>
Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år.

– Voldtekt og overgrep mot menn er mer tabubelagt enn voldtekt mot kvinner, og samfunnets beredskap for håndtering av menn er fremdeles dårligere enn for kvinner, sier daglig leder i UtsattMann.

Jarle Holseter er daglig leder i organisasjonen UtsattMann, og møter daglig menn med forferdelige voldtekts- og overgrepshistorier.

Han forteller at mange av dem som rammes blir «mestere i å skjule det vonde», av frykt for at andre skal få vite hva de har blitt utsatt for.

– For mange handler skammen om den sterke mannsrollen. Om at man skal være den som fikser alt, sier han.

Blir ikke tatt på alvor av politiet

Holseter kjenner til skrekkeksempler hvor mannlige ofre som velger å anmelde, ikke blir tatt på alvor.

Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.
Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.

– Mange av de vi snakker med føler seg avvist av politiet. Det er svært problematisk ettersom det å våge å fortelle er et stort skritt for de aller fleste, sier han til ABC Nyheter.

Holseter forteller blant annet om en episode hvor politiet hånflirte av en mann som fortalte om å ha blitt voldtatt.

– Det er nesten det samme som å ta livet av vedkommende, sier Holseter.

Han synes politiet må komme på banen og si at menn også er velkommen til å melde om overgrep dersom de blir utsatt, slik at tabuet og mørketallene kan fjernes.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle

– Fortsatt ikke i arbeid

Kent Are Johannesen opplevde å bli voldtatt i 2011, og har siden den gang drevet bloggen Voldtattmann.org for å bryte tabuer når det kommer til menn som blir utsatt for voldtekt.

Han er heller ikke fornøyd med måten han ble møtt på av politiet.

Johannesen forteller at han ble dopet ned og voldtatt, før han dagen etter våknet opp i sin egen leilighet i Oslo. Det viste seg at voldtektsmannen i tillegg hadde begått tyveri i leiligheten hans i Oslo.

– Jeg opplevde at politiet hadde mer fokus på tyveriet enn på den seksuelle handlingen som var begått, forteller han til ABC Nyheter.

Kent Are forteller at han fortsatt ikke er i arbeid, og at han fremdeles går i behandling etter hendelsen.

– Det har vært en heftig prosess, forteller han.

Les også: 20-åring dømt for å ha voldtatt lillebror

Voldtatt av ukjent kvinne

Det er ikke bare menn som voldtar andre menn.

I fjor stod Viktor Inge Paulsen frem med sin voldtektshistorie i avisen Nordlys. Paulsen fortalte at han ble voldtatt av en ukjent kvinne i sitt eget hjem i Kautokeino mens han var ruset.

Paulsen valgte å fortelle familien om hendelsen en uke etter voldtekten.

– Jeg ønsker å bidra til åpenhet om det. Menn må våge fortelle at overgrep skjer også mot menn. Da kan vi bidra til at samfunnet utvikler seg, at tabuet fjernes, sa Paulsen til Nordlys.

At kvinner voldtar menn er heller ikke et ukjent fenomen for Holseter i UtsattMann.

– Vi opplever at menn for eksempel forteller at kona bruker sin makt på å ta seg til rette. Mange opplever at hodet sier nei, men at ereksjonen blir det som er avgjørende, særlig når rus er inne i bildet, sier han.

Holseter forteller også at menn som velger å fortelle om slike voldtekter har opplevd å bli fortalt at det må være «kult» å bli voldtatt av en kvinne.

Flere henvendelser etter TV-dokumentar

I fjor laget NRK TV-dokumentaren «Mann.Utsatt» hvor mennene fra organisasjonen UtsattMann sto frem med sine historier.

Holseter forteller at de i etterkant av serien opplevde en stor økning i antall henvendelser.

– Etter serien i fjor opplevde vi at kapasiteten vår var sprengt. Svært mange tok kontakt med oss, og hjemmesidene våre ble mer besøkt enn vanlig. Det er viktig at media fortsetter å sette dette på dagsorden, slik at flere våger å be om hjelp, sier han.

Les også:

19-årig mann siktet for voldtekt på Stavernfestivalen i Larvik

Tar lang tid før ofrene forteller

Holseter forteller også at mennene som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt bruker lang tid på å åpne seg.

– De vi har korrespondanse med befinner seg i hovedsak i aldersspennet fra 30-60 år. Det er gjerne ytre påvirkninger som samlivsbrudd, rusproblemer eller det å miste jobben som er den utløsende årsaken, sier han.

Lennart Persson, som jobber i det kirkelige ressurssenteret Adam, deler Holseters oppfatning om at mannlige ofre ofte bruker lengre tid på å dele det de har opplevd.

– Mitt inntrykk er at menn har mindre nettverk rundt seg. De går alene med erfaringen lengre enn kvinner, sier Persson til ABC Nyheter.

Den siste voldtektsrapporten fra KRIPOS peker i samme retning. I 2015 anmeldte 87 menn voldtekt. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.

Vil at kjønnene skal likestilles

UtsattMann er i dag den eneste organisasjonen i Europa som tilbyr rådgivning eksklusivt til menn som har blitt utsatt for voldtekt eller overgrep. Målet er å jobbe for mer åpenhet blant utsatte menn.

– Målet vårt er at kjønnene skal likestilles og bli møtt på likeverdige premisser, forteller han.

Holseter sikter da til hvordan ofre blir møtt i politiet, og til om det eksisterer likeverdige hjelpetilbud for begge kjønn.

Kent Are Johannesen deler Holseters oppfatning.

– Mange av de som har kontaktet meg etter jeg stod frem synes det er vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp fordi de fleste tilbud er rettet mot kvinner, sier han.

Både Holseter og Johannensen opplever imidlertid at åpenheten blant menn går i riktig retning.

Les også:

Jentepris til kvinnen som fortalte om Hemsedal-saken

– Viktig at menn kontakter politiet

Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.
Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.

Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, sier at politiet skal ta i mot anmeldelser med høflighet og respekt, og at det er viktig at menn som er blitt voldtatt kontakter politiet slik at de kan få bedre kjennskap til denne typen handlinger.

– Det skal ikke være slik at menn som er blitt voldtatt skal møtes på noen annen måte enn andre ofre. Vi forstår at det kan være vanskelig for menn som er blitt voldtatt å oppsøke hjelpeapparatet. Vi vil likevel oppfordre dem til å kontakte politiet så tidlig som mulig, slik at det blir lettere å sikre bevis, sier hun til ABC Nyheter.

Hun sier også at det ikke er usannsynlig at dette er et område med mørketall.

Statistikk

  • KRIPOS har siden 2011 ført statistikk over voldtektsanmeldelser. De ferskeste tallene som er tilgjengelig er fra 2015, fordi KRIPOS nå gir ut disse rapportene annethvert år.
  • I forrige rapport kom det frem at 87 menn anmeldte voldtekt i 2015. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.
  • Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte, registrerte at 5 prosent av deres totalt 2289 brukere i 2016 var menn. Det tilsvarer cirka 115 mannlige brukere.

Trenger du noen å snakke med?

UtsattMann.no

Dixi - ressurssenter for voldteksutsatte

Reform - ressurssenter for menn

Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, telefon 22 93 30 30

Akutte hendvendelser gjøres til Overgrepsmotaket/Legevakten nær deg. Les mer informasjon om overgrepsmottakene her

Hjelpetelefonen er Mental Helses telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med, telefon 112 123 (det er gratis å ringe).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Over 1800 strømløse i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt
Siste nytt
12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeOver 1800 strømløse i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt