Meny

Voldtatte menn:

– Politiet hånflirte da han anmeldte voldtekten

<p>Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år. </p>
Jarle Holseter i UtsattMann forteller at mange av mennene de er i kontakt med venter lenge med å fortelle om voldtekt og overgrep. De fleste er i aldersspennet fra 30-60 år.

– Voldtekt og overgrep mot menn er mer tabubelagt enn voldtekt mot kvinner, og samfunnets beredskap for håndtering av menn er fremdeles dårligere enn for kvinner, sier daglig leder i UtsattMann.

Jarle Holseter er daglig leder i organisasjonen UtsattMann, og møter daglig menn med forferdelige voldtekts- og overgrepshistorier.

Han forteller at mange av dem som rammes blir «mestere i å skjule det vonde», av frykt for at andre skal få vite hva de har blitt utsatt for.

– For mange handler skammen om den sterke mannsrollen. Om at man skal være den som fikser alt, sier han.

Blir ikke tatt på alvor av politiet

Holseter kjenner til skrekkeksempler hvor mannlige ofre som velger å anmelde, ikke blir tatt på alvor.

Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.
Jarle Holseter er Daglig Leder i Utsatt Mann.

– Mange av de vi snakker med føler seg avvist av politiet. Det er svært problematisk ettersom det å våge å fortelle er et stort skritt for de aller fleste, sier han til ABC Nyheter.

Holseter forteller blant annet om en episode hvor politiet hånflirte av en mann som fortalte om å ha blitt voldtatt.

– Det er nesten det samme som å ta livet av vedkommende, sier Holseter.

Han synes politiet må komme på banen og si at menn også er velkommen til å melde om overgrep dersom de blir utsatt, slik at tabuet og mørketallene kan fjernes.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle

– Fortsatt ikke i arbeid

Kent Are Johannesen opplevde å bli voldtatt i 2011, og har siden den gang drevet bloggen Voldtattmann.org for å bryte tabuer når det kommer til menn som blir utsatt for voldtekt.

Han er heller ikke fornøyd med måten han ble møtt på av politiet.

Johannesen forteller at han ble dopet ned og voldtatt, før han dagen etter våknet opp i sin egen leilighet i Oslo. Det viste seg at voldtektsmannen i tillegg hadde begått tyveri i leiligheten hans i Oslo.

– Jeg opplevde at politiet hadde mer fokus på tyveriet enn på den seksuelle handlingen som var begått, forteller han til ABC Nyheter.

Kent Are forteller at han fortsatt ikke er i arbeid, og at han fremdeles går i behandling etter hendelsen.

– Det har vært en heftig prosess, forteller han.

Les også: 20-åring dømt for å ha voldtatt lillebror

Voldtatt av ukjent kvinne

Det er ikke bare menn som voldtar andre menn.

I fjor stod Viktor Inge Paulsen frem med sin voldtektshistorie i avisen Nordlys. Paulsen fortalte at han ble voldtatt av en ukjent kvinne i sitt eget hjem i Kautokeino mens han var ruset.

Paulsen valgte å fortelle familien om hendelsen en uke etter voldtekten.

– Jeg ønsker å bidra til åpenhet om det. Menn må våge fortelle at overgrep skjer også mot menn. Da kan vi bidra til at samfunnet utvikler seg, at tabuet fjernes, sa Paulsen til Nordlys.

At kvinner voldtar menn er heller ikke et ukjent fenomen for Holseter i UtsattMann.

– Vi opplever at menn for eksempel forteller at kona bruker sin makt på å ta seg til rette. Mange opplever at hodet sier nei, men at ereksjonen blir det som er avgjørende, særlig når rus er inne i bildet, sier han.

Holseter forteller også at menn som velger å fortelle om slike voldtekter har opplevd å bli fortalt at det må være «kult» å bli voldtatt av en kvinne.

Flere henvendelser etter TV-dokumentar

I fjor laget NRK TV-dokumentaren «Mann.Utsatt» hvor mennene fra organisasjonen UtsattMann sto frem med sine historier.

Holseter forteller at de i etterkant av serien opplevde en stor økning i antall henvendelser.

– Etter serien i fjor opplevde vi at kapasiteten vår var sprengt. Svært mange tok kontakt med oss, og hjemmesidene våre ble mer besøkt enn vanlig. Det er viktig at media fortsetter å sette dette på dagsorden, slik at flere våger å be om hjelp, sier han.

Les også:

19-årig mann siktet for voldtekt på Stavernfestivalen i Larvik

Tar lang tid før ofrene forteller

Holseter forteller også at mennene som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt bruker lang tid på å åpne seg.

– De vi har korrespondanse med befinner seg i hovedsak i aldersspennet fra 30-60 år. Det er gjerne ytre påvirkninger som samlivsbrudd, rusproblemer eller det å miste jobben som er den utløsende årsaken, sier han.

Lennart Persson, som jobber i det kirkelige ressurssenteret Adam, deler Holseters oppfatning om at mannlige ofre ofte bruker lengre tid på å dele det de har opplevd.

– Mitt inntrykk er at menn har mindre nettverk rundt seg. De går alene med erfaringen lengre enn kvinner, sier Persson til ABC Nyheter.

Den siste voldtektsrapporten fra KRIPOS peker i samme retning. I 2015 anmeldte 87 menn voldtekt. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.

Vil at kjønnene skal likestilles

UtsattMann er i dag den eneste organisasjonen i Europa som tilbyr rådgivning eksklusivt til menn som har blitt utsatt for voldtekt eller overgrep. Målet er å jobbe for mer åpenhet blant utsatte menn.

– Målet vårt er at kjønnene skal likestilles og bli møtt på likeverdige premisser, forteller han.

Holseter sikter da til hvordan ofre blir møtt i politiet, og til om det eksisterer likeverdige hjelpetilbud for begge kjønn.

Kent Are Johannesen deler Holseters oppfatning.

– Mange av de som har kontaktet meg etter jeg stod frem synes det er vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp fordi de fleste tilbud er rettet mot kvinner, sier han.

Både Holseter og Johannensen opplever imidlertid at åpenheten blant menn går i riktig retning.

Les også:

Jentepris til kvinnen som fortalte om Hemsedal-saken

– Viktig at menn kontakter politiet

Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.
Avdelingsdirektør Kristin Kvigne sier at det er svært viktig at menn anmelder voldtekt.

Avdelingsdirektør i politifagavdelingen i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, sier at politiet skal ta i mot anmeldelser med høflighet og respekt, og at det er viktig at menn som er blitt voldtatt kontakter politiet slik at de kan få bedre kjennskap til denne typen handlinger.

– Det skal ikke være slik at menn som er blitt voldtatt skal møtes på noen annen måte enn andre ofre. Vi forstår at det kan være vanskelig for menn som er blitt voldtatt å oppsøke hjelpeapparatet. Vi vil likevel oppfordre dem til å kontakte politiet så tidlig som mulig, slik at det blir lettere å sikre bevis, sier hun til ABC Nyheter.

Hun sier også at det ikke er usannsynlig at dette er et område med mørketall.

Statistikk

  • KRIPOS har siden 2011 ført statistikk over voldtektsanmeldelser. De ferskeste tallene som er tilgjengelig er fra 2015, fordi KRIPOS nå gir ut disse rapportene annethvert år.
  • I forrige rapport kom det frem at 87 menn anmeldte voldtekt i 2015. Til sammenligning gjorde 1222 kvinner det samme.
  • Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte, registrerte at 5 prosent av deres totalt 2289 brukere i 2016 var menn. Det tilsvarer cirka 115 mannlige brukere.

Trenger du noen å snakke med?

UtsattMann.no

Dixi - ressurssenter for voldteksutsatte

Reform - ressurssenter for menn

Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, telefon 22 93 30 30

Akutte hendvendelser gjøres til Overgrepsmotaket/Legevakten nær deg. Les mer informasjon om overgrepsmottakene her

Hjelpetelefonen er Mental Helses telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med, telefon 112 123 (det er gratis å ringe).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip
Siste nytt
03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip