Genfeil som disponerer for kreft

Linn Therese måtte velge om hun ville fjerne bryster og eggstokker

VENNSKAP: Linn Therese og Birgittes mamma døde av kreft. Søstrene har kommet nærmere hverandre etter den tøffe tiden. FOTO: Laila Solbak.
VENNSKAP: Linn Therese og Birgittes mamma døde av kreft. Søstrene har kommet nærmere hverandre etter den tøffe tiden. FOTO: Laila Solbak.

Har samme genfeil som ga moren dødelig kreft.

Arvelig bryst- og eggstokkreft

Mellom fem og ti prosent av alle brystkreft-tilfeller skyldes arv.

Omkring to prosent har feil på de kjente genene BRCA1og BRCA2. det er de samme genfeilene som er årsak til flere tilfeller av eggstokkreft.

10-15 prosent av tilfellene av eggstokkreft har arv som årsak.

I en familie hvor det er flere tilfeller av brystkreft og/eller eggstokkreft, kan det være sannsynlig at krefsykdommen skyldes arv.

Jo flere i nær familie med bryst. eller eggstokkreft, og jo yngre de var da de fikk diagnosen, jo større er sannsynligheten for at arvelighet er årsaken,

Kilde: Kreftforeningen

Linn Therese Kristoffersen (32) og Birgitte Hanssen (27) mistet moren sin i kreft. 32-åringen fikk samtidig vite at hun er i risikosonen for å få samme sykdom.

Av utseende er de to søstrene forskjellige. Linn Therese er eldst, hun har langt lyst hår og en klassisk stil. Den fem år yngre Birgitte har farget det halvlange håret blått, og stilen er røffere. De ler og småprater. De ømme og vennlige blikkene de utveksler, viser at båndene dem imellom er sterke.

Moren, Hanne-Karin, fikk først brystkreft i 2005. Hun ble frisk, men i 2010 ble hun rammet på nytt. Denne gangen av en hissig kreft i underlivet. Etter omfattende cellegift- og strålebehandling døde hun av sykdommen ett og et halvt år senere. Hun ble bare 51 år gammel.

– Det er et mareritt rett og slett, sier Birgitte om tapet av moren.

Med tiden har søstrene blitt vant til at mamma ikke er hos dem lenger, men savnet vil alltid være der.

– Det er lettere nå, sier Linn Therese.

Les også: - Vi må fjerne halve nesen og vet ikke om det er spredning til lymfene

Fikk påvist genfeil

Mormor døde også av kreft, og da moren ble syk for annen gang, spurte hun om døtrene ønsket å teste seg for arvelig bryst- og eggstokkreft.

– Hun skulle egentlig teste seg selv tidligere, men fikk ikke svar på forespørselen hun sendte inn. Papirene må ha blitt borte et sted på veien. Det er bittert å tenke på at mamma kunne ha levd lenger dersom det ikke hadde skjedd. Kanskje kunne hun ha forebygget kreften ved å ta de nødvendige operasjonene, forteller Linn Therese.

Selv fikk søstrene vite at det var betydelig risiko for at i alle fall en av dem var disponert. Testene viste at Linn Therese hadde genfeilen BRCA1, og stor sannsynlighet for å få bryst- eller eggstokkreft.

– På det tidspunktet klarte jeg ikke å ta det innover meg. Fokuset var ikke på meg på den tiden, men på mamma. Jeg var livredd for å miste henne.

– Jeg reagerte nok mer, der og da, sier Birgitte.

– Søsteren min var sterkt deprimert på den tiden, og jeg syns hun hadde nok. Jeg var både sint og lei meg, og jeg kunne ønske at det var jeg som hadde genfeilen, sier hun og kikker bort på søsteren sin.

Moren var lettet over at Birgitte slapp unna, men det plaget henne at Linn Therese var disponert.

– Jeg ville trøste mamma. Jeg bagatelliserte det overfor henne og sa, på en humoristisk måte, at «da kan jeg bare fjerne dem, og så får jeg store, fine silikonbryster», sier Linn Therese.

Les også: Marianne Storli (44) trodde hun var frisk

Skremmende

Først noen måneder etter at moren døde, begynte det å gå opp for Linn Therese hva prøvesvarene innebar. Da hun tok det innover seg, ble hun skremt.

– Jeg tenkte at jeg vil ikke dø på den måten, sier hun alvorlig.

Moren hadde vært oppegående lenge i sykdomsperioden. Til og med kjørt bil. De siste ukene ble hun derimot dårligere.

– De siste dagene lå hun bare i senga i en komatilstand, forteller Birgitte.

Selv om de alltid håpet på et mirakel, ønsket de samtidig at hun skulle få slippe. De så at hun hadde det vondt, og da hun døde, følte de sorg og lettelse på samme tid.

Det skremmer dem begge å tenke på at dette kan være Linn Thereses skjebne om noen år.

Les også: Ellinors valg reddet lillesøsters liv

Tøft valg

Siden risikoen for å bli alvorlig syk var så høy, valgte Linn Therese å fjerne brystene. Nylig fikk hun innvilget operasjon for å fjerne eggstokkene, men det står foreløpig «på vent».

– Det var tøft å fjerne brystene, men dette er enda vanskeligere, sier Linn Therese, som også har en sønn på syv år.

Hun tror det hadde vært lettere dersom hun ikke hadde vært i et kjæresteforhold.

– I tillegg til å miste muligheten for flere barn, er jeg redd for bivirkninger, og for hvordan kroppen min vil reagere når jeg blir dyttet ut i en brå overgangsalder.

I dag tar hun jevnlig blodprøver, men hun vet at kreften kan spre seg fort dersom hun blir rammet.

– Legene sier litt forskjellig. Noen sier at jeg bør ta operasjonen nå, mens andre sier at jeg kan vente til jeg er 35 år.

Les også: Nikki var bare 23 år gammel da hun fikk aggresiv brystkreft

Glad for åpenhet

Lillesøsteren forteller at en del av henne ønsker å pushe Linn Therese til å operere nå.

– Hun har skapt den vakreste ungen i verden. Samtidig forstår jeg at det er vanskelig, og at hun vil vente. Hun har ny kjæreste, og hun er jo bare 32 år. Linn Therese har fått et ansvar som hun ikke selv har bedt om, og det må være hennes valg når hun skal gjøre det.

– Det er vanskelig å vite hvilket tidspunkt som er riktig. Dessuten er det en utfordring å få grundig informasjon fra legene, sier Linn Therese.

Søstrene berømmer foreldrene for at de alltid har vært åpne, og flinke til å snakke sammen som familie. Det har aldri vært noe tabu og hysj-hysj, og snakk om å holde ting skjult.

– Pappa har imponert oss etter at mamma døde. De var veldig glade i hverandre, men tanken på å være til stede for oss har holdt ham oppe, forteller Birgitte.

– Mamma på sin side ønsket at vi skulle fortsette livene våre da hun var alvorlig syk. Hun var så forståelsesfull og fin.

Les også: Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft

Kommet nærmere hverandre

Søstrene har kommet nærmere hverandre etter den tøffe tiden. Før hadde de et typisk søskenforhold. De var glade i hverandre, men det var også mye krangling. I dag er det annerledes.

– Etter at Linn Therese testet positivt på prøvene, har jeg følt på at jeg kanskje ikke vil ha henne her så lenge som jeg ønsker. Derfor har det vært viktig for meg å få rensket lufta. Jeg har innsett hvor heldig jeg er som har en så god søster, og jeg ville være sprø dersom jeg ikke skulle verdsette tiden mer med henne nå, tilføyer hun. – Jeg er så glad for at jeg kan spørre henne om det jeg kanskje ville ha spurt mamma om, som å prøve brudekjoler eller å spørre rundt babyen min, dersom den tid kommer, forteller Birgitte.

Linn Therese har de samme gode følelsene for lillesøsteren. Hun er så glad for at de har hverandre, og at de kan søke råd, glede og trøst hos hverandre.

– Jeg tenker mye på at jeg kanskje kan være en liten erstatning for mamma, overfor Birgitte. Jeg håper at jeg kan være med å bidra litt, og jeg gleder meg til å se henne i alle faser av livet.

– For jeg skal være her lenge, forsikrer storesøsteren henne.

Saken ble først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall
Siste nytt
12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall