Meny

Ni prosent er misfornøyd med sjefen

Adm.dir. i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn, mener at slike målinger er viktige og illustrerer utfordringer i vaktmester- og renholdsbransjen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

En av ti norske arbeidstakere mener at deres nærmeste leder sjelden eller aldri gir støtte eller verdsetter deres arbeid, viser tall fra SSB.

De aller fleste ansatte har en støttende sjef, men SSBs levekårsundersøkelse viser likevel at mange opplever sjefen som lite støttende.

Renholdere, vaktmestere og yrkessjåfører er blant yrkene som opplever minst lederstøtte , der er 20 prosent misfornøyd. Førskolelærere og presisjonshåndverkere er de mest fornøyde, med bare 4 prosent misnøye.

Avstand til sjefen gir mer misnøye

De som er minst fornøyd, har det til felles at de jobber mye alene. Avstand til kollegaer og ledere er en utfordring for renholdsbransjen, mener tidligere konserndirektør i ISS, Tom Tollefsen, som er leder for renholdsbedriftene i NHO.

– Medarbeiderne er spredt, fordi de jobber ute hos forskjellige kunder. Da kan det være en utfordring for lederne å være nok ute og støtte hver enkelt, sier Tollefsen til NTB.

Han forteller at noen møter sjefen daglig, mens andre treffer sjefen sin bare en gang i måneden, selv om ISS er opptatt av at lederne skal være mest mulig ute og møte arbeidstakerne.

Tollefsen sier at dette er tall de må ta på alvor. Anne Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service, har klare råd.

– Nettopp fordi man ikke er der sjefen er, er det viktig å ha seriøse aktører. Da må arbeidsforholdene være avklart, kontraktene skikkelige og arbeidsgivere må sørge for at HMS-krav er ivaretatt, sier Kaltenborn til NTB.

Les også: Slik konfronterer du sjefen

Små forskjeller

Liten støtte fra leder er forbundet med en rekke ulike plager. Ulike studier viser at støttende og rettferdige ledere kan beskytte både mot psykiske plager og smerter i nedre del av ryggen. Ledere som gir lite støtte, kan være en risikofaktor for utvikling av nakke- og skuldersmerter og oppsigelser.

En studie viser også at yrkesaktive som mener lederen er lite støttende, har omkring 50 prosent høyere risiko for langvarig sykefravær.

Ifølge SSB er det ingen forskjell mellom menn og kvinner i hvor fornøyd de er med lederne, og bare små forskjeller mellom landsdeler, inntektsgrupper og utdanningsgrupper. Unge er litt mer fornøyd enn eldre med støtten fra sin leder, men det er generelt små forskjeller mellom personer i ulike aldersgrupper.

Les også: Unngå å bli syk av sjefen

90 prosent er fornøyd med jobben

Til tross for at et ikke ubetydelig mindretall opplever arbeidsmiljøproblemer, er ni av ti sysselsatte fornøyd med jobben sin. Her er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. De eldste, de som har høyest husholdningsinntekt og de med høy utdanning er litt oftere tilfreds enn andre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært