Studie: – Røykere bør betale for røykepausene

Nesten halvparten av de spurte i en dansk undersøkelse ønsker røykere skal betale for sine egne sigarettpauser. Foto: Colourbox.com
Nesten halvparten av de spurte i en dansk undersøkelse ønsker røykere skal betale for sine egne sigarettpauser. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten halvparten av de spurte i en dansk undersøkelse ønsker at røykerne skal betale for sine egne røykepauser i arbeidstiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med en undersøkelse analysebyrået Wilke har gjort for Avisen.dk, der 1.020 dansker over 18 år deltok, svarer 44 prosent av de spurte at ansatte som røyker i arbeidstiden utenom lunsjpausen bør trekkes for den tiden de er borte fra arbeidet.

Tilsvarende svarer 43 prosent at de ikke tror det vil komme på tale å straffe røykerne for at de tenner sigaretten utenom de faste pausene i løpet av arbeidsdagen.

«Dumme diskusjoner»

Førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i København, Søren Gosvig Olesen, sier til TV2.dk at resultatet av undersøkelsen er et uttrykk for at man ønsker å straffe røykerne.

– I sannhetens navn ønsker man seg en syndebukk slik at man kan føle seg bra, sier Gosvig Olsen som mener opplysningskampanjene er blitt erstattet med så mange regler og forbud at røykerne bokstavelig talt er sendt på dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sektorformann Karen Stæhr i den danske fagforeningen FOA synes røykernes pauser gir grobunn for noen «virkelig dumme diskusjoner».

– Jeg tror ikke du trenger å trekke folk i lønn. Det er en ledelsesoppgave å sørge for at du ikke står på gårdsplassen i åtte timer og røyker, sier Stæhr til Avisen.dk.

Les også: Utdanningsnivå viser seg i store røyke-forskjeller

Arbeidsgiver tapte i retten

I 2015 fikk en bakeriansatt på Sortland medhold da hun gikk rettens vei for å kreve tilbakebetalt penger som hennes tidligere arbeidsgiver hadde trukket fra lønna hennes, fordi hun tok seg røykepauser.

Bakerisjef Stein Magnussen sa til avisa Nordlys at han syntes det var rart at retten ikke tok hensyn til røykeloven. Han mener det er feil at røykepausene er en del av matpausen.

– Det er skremmende at folk kan forlate arbeidsplassen når de vil for å røyke, sa Magnussen etter dommen var falt.

Les også: Ansatt ble trukket i lønn for røyking - fikk pengene tilbake