Slik håndterer du giftige insektstikk

VEPSESTIKK PÅ BARN: Veps er en av mange insekter som kan stikke frem smerter. Vet du egentlig hva du bør gjøre dersom barnet ditt blir stukket? Foto: Gettyimages.com
VEPSESTIKK PÅ BARN: Veps er en av mange insekter som kan stikke frem smerter. Vet du egentlig hva du bør gjøre dersom barnet ditt blir stukket? Foto: Gettyimages.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har barnet blitt stukket, bitt eller brent av veps, huggorm, fjesing eller brennmanet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Insektstikk kan være helt harmløse - men også alvorlige. Ekspertene gir deg sine råd hvorvidt gjelder behandling dersom barnet har blitt stukket, bitt eller brent av veps, huggorm, fjesing eller brennmanet.

Vepsestikk på barn

Ett stikk fra veps, bie eller humle er som regel ufarlig for barn som ikke er allergiske. Kontakt imidlertid lege dersom barnet blir stukket i munn, svelg eller mange steder på en gang.

De er hissige og veldig ivrige etter søt saft og syltetøy. Spiser barnet utendørs, er det lurt å følge nøye med. Munn og svelg er de siste stedene barnet bør bli stukket. Hevelser der kan i verste fall føre til at luftveiene tettes.

– Blir barnet stukket i munn eller svelg, skal man ta kontakt med lege. Det kan føre til hevelser som kan være alvorlige, sier Lise Ringstad ved Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stikk fra veps, bie og humle er absolutt giftige, men fordi de påfører oss veldig små giftdoser, vil ett eneste stikk sjelden gi mer ubehag enn smerten på selve stikkstedet, legger hun til.

Noe annet er det hvis barnet er allergisk mot stikk fra dette insektet. Da kan selv enkeltstikk føre til kraftige reaksjoner. I verste fall kan det være livstruende. Og skulle barnet være så uheldig å tråkke i et jordvepsebol og få mange stikk på en gang, er det lurt å kontakte lege.

– Når barnet får mange stikk, får det i seg større mengder gift. Da kan det bli en reell forgiftningssituasjon og barnet kan flere symptomer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitt av huggorm

Det finnes bare én giftig slange i Norge. Ett bitt kan føre til alvorlig forgiftning eller ingen som helst reaksjon. Huggormgift er imidlertid farligere for barn enn for voksne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man skal ha respekt for huggormen. Får man et bitt, er det potensielt farlig, forklarer seniorrådgiver Ringstad.

Huggormsesongen starter tidlig. Allerede før påske kan Giftinformasjonen få de første telefonene fra foreldre som bekymrer seg over at barnet kanskje er blitt bitt av huggorm.

– Barn som blir bitt av huggorm skal til sykehus til observasjon. Uansett, sier Lise Ringstad.

For at giften ikke skal spre seg raskere, er det best å bære barnet til bilen. All aktivitet kan føre til at giften pumpes ut i kroppen. Ringstad advarer mot å begynne å suge ut giften eller massere såret på annet vis. Det kan også spre giften.

Det er likevel svært sjelden man ser dødsfall på grunn av huggorm i Norge. Grunnen er at det finnes veldig god behandling mot huggormbitt. I de aller fleste tilfeller går det bra, så lenge man kommer seg til sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sykehuset vil barnet bli observert av leger. I mange tilfeller holder det. Dersom barnet får symptomer som for eksempel blodtrykksfall, kan det behandles symptomatisk. Hvis legene vurderer at det er fare for alvorlig forgiftning, vil barnet få motgift mot huggormgiften.

Er du i tvil, ring lege

Men det er ikke alltid man vet om barnet faktisk er bitt av huggorm. Ormen kan bite en løpende fot, eller en hånd som graver i en løvhaug. Er du i tvil, bør du ringe Giftinformasjonen og spørre om råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan hjelpe foreldre med å sortere opplysninger og vurdere situasjonen, men har barnet utviklet symptomer på huggormbitt, skal man ta dem på alvor, sier Ringstad.

Noen får sjokkreaksjon av huggormbitt. Da skal man alltid ringe 113.

Et huggormbitt ser som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand. Hvor alvorlig forgiftning huggormbittet gir, kommer blant annet an på hvor på kroppen barnet er bitt, og hvor mye gift som er sprøytet inn. Huggormen sprøyter gift i to av tre bitt. Det er derfor mulig å bli bitt av huggorm uten å få noen reaksjoner. Det kalles tørre bitt. 10-15 prosent av bittene som blir registrert alvorlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringstad minner om at huggorm ikke er ute etter å angripe oss.

– Den biter bare hvis den blir truet og må forsvare seg, forklarer hun, og legger til at barn gjerne blir bitt mens de leker.

– Det sies at jenter blir bitt mens de plukker blomster. Og gutter blir bitt mens de plukker huggorm. Å løfte dem opp er ingen god idé. Det er lurt å si til barna at huggorm ikke er pinner. Man skal ikke løfte dem. De er ikke leketøy, sier Ringstad.

Les også: Mistenker du at barnet ditt har tics?

Stukket av fjesing

Hold kroppsdelen som er stukket i varmt vann. Ellers gjør det fryktelig vondt. Lenge.

Fjesingen med de giftige piggene kan gjemme seg i sanden og stikke små, bare føtter. Den er heller ikke grei å få på kroken på fisketur. Hvis barnet ditt stikker seg, bør du virkelig følge dette rådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke, kan det bli gråting i et helt døgn fremover. For varmt vann gjør mer enn å lindre smertene. Varmen inaktiverer giften slik at den ikke virker lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk så varmt vann som barnet tåler, inntil 45 grader. Når det gjelder fjesing, bør man prøve å holde kroppsdelen i vannet en stund. Det virker i de fleste tilfellene. Hvis barnet ikke får denne behandlingen, så kan smertene sitte i over et døgn. Og fjesing gjør ordentlig vondt, sier Ringstad.

Som oftest virker fjesinggiften rent lokalt, ved at den gir disse smertene. Men noen ganger kan giften også gi reaksjoner ellers i kroppen, som kvalme, hodepine og frysninger.

Fjesing er den mest beryktede av fiskene med giftige pigger. Den lever langs norskekysten nord til Trondheimsfjorden. Men vi har også andre giftige fisker, som uer og pigghå. De gir de samme plagene, og blir barnet stukket av disse, bør du behandle på samme måte.

Les også: Mange tror elveblest kommer av allergi - det skyldes andre årsaker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brent av brennmanet

Pøs på med saltvann dersom barnet brenner seg, men husk å ikke gni.

Den hører med til sommerens forfriskende bad. Men lumske brennmanettråder er blant de barndomsminnene vi helst vil glemme. Heldigvis er løsningen ganske nær når barnet kommer hylende opp fra vannkanten med rødflammet lår etter å ha svømt på en sinna manet.

Lei småtassen ned igjen til vannet, og pøs på med masse saltvann. Men ikke gni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saltvann er så lett tilgjengelig. Man skal bruke det, og ikke ferskvann som tvert imot kan frigi mer gift. Det er viktig at man ikke gnir. Det kan ødelegge mer av cellene i brennmanettrådene og dermed frigi mer gift. Det er greit å unngå det, sier Ringstad.

Stort sett er det selve brennstedet som blir påvirket når barnet brennes av norske brennmaneter. Men en sjelden gang kan man får andre reaksjoner som kvalme og allergiske reaksjoner. Blir barnet brent over større deler av kroppen kan det få andre reaksjoner. I så fall bør du kontakte lege for å få råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sviende, kløende følelsen av å ha blitt brent på brennmaneter kan være plagsom i varme sommerkvelder. Smertene lindres hvis du holder den brente kroppsdelen i varmt vann, så varmt som barnet tåler, i 20 minutter, kort tid etter møtet med maneten. Det kan også hjelpe å smøre på smertelindrende salver, men pass godt på at alle tråder er fjernet før du smører noe på.

Det finnes en rekke kjerringråd mot brennmanetsvie. Ifølge Norsk helseinformatikk virker mange av disse mot sin hensikt. De gjør svien verre ved å spre giften. Glem derfor gamle råd du har hørt om eddik, talkum, yoghurt og lignende.

Det er lurt å sjekke vannet for brennmaneter før du sender ungene uti. Vær oppmerksom på at det kan være mange løse, usynlige brennmanettråder der det har vært mange maneter. Det flyter ofte tråder i vannet etter en storm. Vær også obs på brennmaneter som ligger på stranden. Det er ikke godt for en liten tass å sette seg på trådene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brennmaneter i andre farvann

Ifølge Giftinfo.no kan dere treffe på arter brennmaneter som er langt giftigere enn de vi har i norge, dersom dere ferierer i andre land. Det kan være alvorlig, og i verste fall livsfarlig, å brenne seg på disse. Derfor er det viktig å følge råd fra lokale myndigheter når du tar barna med på ferie i andre farvann. Det finnes forøvrig solkremer som kan beskytte mot brennmanet, og en soleklar huskeregel bør være å sjekke vannet før barna plasker uti.

Les også:

Insektsbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

WHO støtter nye metoder i kampen mot zikaviruset

Høie: Kvinner skal få beskjed om feiltolkede celleprøver

Saken ble opprinnelig publisert på klikk.no.