Disse matrestene bør du styre unna
Enkelte matvarer bør du være forsiktig med å spise som restemiddag.
Restemiddag kan være en god løsning på tidsklemma i en hektisk hverdag. Men det er ikke alle typer mat som tåler å bli varmet opp eller stå framme lenge.
– Matvarer kan varmes flere ganger, men for at det skal være trygt å varme opp maten igjen, er det helt avgjørende at du behandler maten riktig ved oppvarming og nedkjøling, forteller Eva Lillebakken, seniorrådgiver hos seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet til Dagbladet.
Hun advarer spesielt mot å varme opp spinat og bladrike grønnsaker, samt pasta og ris.
Farlige bakterier
Spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende, ifølge Mattilsynet.
Pasta og ris inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Når pastaen og risen er kokt, mangler bakterien konkurranse fra andre vegetative bakterier som ikke overlever koking. Dermed vokser sporene ut, noe som kan føre til dannelse av giftstoffer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDette er grunnen til at kokt pasta og ris ikke bør stå i romtemperatur og deretter spises. Setter man kokt pasta og ris raskt i kjøleskapet, er det trygt å spise, skriver professor ved Norges veterinærhøyskole, Per Einar Granum i et innlegg på Forskning.no.
Les også: Forebygg de fem vanligste tannplagene
Saken fortsetter under bildet
Bra å redusere matsvinn
Dagbjørn Skipnes i Nofima oppfordrer folk til å være påpasselig med hygienen når de skal varme opp mat.
– Å varme opp igjen matvarer kan være fint for å redusere svinnet og spare penger, men vi må passe på hygienen. Dersom en har noe igjen fra et varmt middagsmåltid, som man vil varme opp igjen senere, er hurtig nedkjøling og emballering viktig, forteller Dagbjørn Skipnes til Dagbladet.
Les også: