Forebygg de fem vanligste tannplagene

ISING I TENNENE: Kald mat og drikke utløser ofte ising i tennene. Det er ubehagelig, men ikke farlig, og kan forebygges og behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ISING I TENNENE: Kald mat og drikke utløser ofte ising i tennene. Det er ubehagelig, men ikke farlig, og kan forebygges og behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Du kan ende opp med underbitt og alvorlige komplikasjoner.

Har du noen gang opplevd verk og smerter i tennene, vet du at det ikke er å foretrekke. Det finnes imidlertid noen løsninger på hvordan du selv kan lindre plagene før du kommer deg til tannlege.

Undervurderer gode rutiner

Frode Staxrud er universitetslektor i kariologi og gerodontologi ved Universitetet i Oslo. Han anbefaler at du har rutine på å besøke tannlegen en gang i året for å se etter slitasje, syreskader eller hull. Sistnevnte er definitivt det største og vanligste problemet. Det kan føre til ising i tenne, selv om plagene ofte kan være mer alvorlige når det gjør vondt.

– Mange undervurderer nok hvor viktig det er å følge de generelle rådene for god tannhelse. Puss tennene med fluortannkrem to ganger om dagen, og skyll munnen med fluor om kvelden før du legger deg, anbefaler Staxrud.

Han legger til at fluorskyll i tillegg kan virke lindrende for de verste slitasjeskadene på tennene og tannhalsen, dersom du er plaget med det.

– Tannlegen din kan hjelpe deg med spesifikke råd for dine plager, og det er mulig å få tannkrem med sterkere konsentrasjon av fluor, informerer Staxrud om.

Les også: Det er kun én måte å bli kvitt gule tenner på

Pass på kostholdet ditt

Ofte er det undervurdert hva slags type kost du har. Spiser du mye sukkerholdig mat, bør du passe ekstra godt på tannhygienerutinene dine, sier Staxrud.

Og ifølge universitetslektoren er tanntråd eller tannstikker viktig etter hvert måltid, for å unngå at sukkeret blir liggende mellom tennene.

– Dersom du bruker det, har du i alle fall tatt forholdsregler.

Det som imidlertid plager folk mest, er tannkjøttproblemer og hull i tennene.

– Tannkjøttbetennelse kommer av bakterier og tannstein, som skaper en konstant betennelse, og det kan bli så alvorlig at tennene kan løsne, forklarer han.

Puss tennene to ganger om dagen, og følg de generelle hygienerådene for å opprettholde friske tenner. Foto: Colourbox
Puss tennene to ganger om dagen, og følg de generelle hygienerådene for å opprettholde friske tenner. Foto: Colourbox

Han understreker at det er veldig enkelt å forebygge. Til daglig bør du bare sørge for at du pusser tennene dine. Har du imidlertid store ansamlinger av tannstein, må du ha hjelp av tannlege.

Les også: Slik vet du at tannlegen gjør en god jobb

Rådfør deg med apotek

Dersom du av ulike årsaker ikke får komme deg til tannlege, og må gå med tannsmerter en stund, finnes det små råd som kan være til hjelp.

– Smertestillende som inneholder ibuprofen, for eksempel ibux, har god effekt på tannsmerter, sier Hilde Ariansen, seniorrådgiver og farmasøyt i Apotekerforeningen.

Hun informerer imidlertid om at du bør rådføre deg med apotek eller lege dersom du er gravid, har astma eller bruker andre medisiner, før du tar smertestillende.

Paracet, panodil og pinex er også smertestillende alternativer som de fleste kan bruke.

– I noen tilfeller kan du kombinere disse to legemidlene, men her er det også lurt at du rådfører deg med lege eller apotek før du begynner å blande, sier Ariansen.

Farmasøyten opplyser om at en midlertidig lindring kan være å skylle munnen med bakteriedrepende munnskylll. Det er relativt sterkt, og vil kunne virke bedøvende på smertene. Det har likevel ikke langvarig effekt.

Skyldes smertene en infeksjon, er det lite sannsynlig at munnskyll vil holde, og du bør få sjekket ut problemet hos tannlege, avslutter Ariansen.

Les også: Ekstrem tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Ising i tennene

Frode Staxrud er universitetslektor i kariologi og gerodontologi ved Universitetet i Oslo. Han kan fortelle at ising er en vanlig plage for folk flest, men det kan imidlertid skyldes flere ting.

– Først og fremst skyldes det slitasje i tannhalsen, fordi tannkjøttet trekker seg tilbake, og du børster bort det beskyttende ytterlaget av rotoverflaten. Da kan tennene bli følsomme, sier Staxrud.

Ofte hjelper det å skylle med fluor, eller bruke spesialtannkremer mot ising.

– Ising kan også skyldes syreskader, som fjerner emaljen på tennene. Det kan også komme av hull i tennene, informerer Staxrud om.

Les også: Nesten 70 prosent av den norske befolkningen ønsker mer offentlig støtte til tannhelse

Forebygg ising i tennene

– Er du plaget med ising i tennene bør du bruke myk tannbørste, unngå tannkrem med mye slipemidler, og bruke fluorskyll, sier Hilde Ariansen, seniorrådgiver og farmasøyt i Apotekerforeningen.

Hun informerer om at det også finnes munnskyllevann som kan redusere følsomheten.

Hennes tips til å forebygge ising er å ikke pusse tenner rett etter du har spist sure matvarer, og drikke vann fremfor juice, kaffe og brus.

Her er de fire vanligste årsakene til tannverk

1) Tanngnissing

– Dersom du er plaget med tanngnissing bør du oppsøke tannlege for å få hjelp, sier Staxrud.

Sliter du med tanngnissing om nettene, kan det hjelpe å få laget en bittskinne hos tannlegen. Da vil du heller slite ut den, i stedet for tennene dine.

– Ved tanngnissing blir tenne nedslitte og korte. I verste fall blir høyden mellom under- og overkjeven redusert, haken kommer frem, og du kan ende opp med å få underbitt, sier universitetslektoren.

Det skjer imidlertid ikke så ofte, men når det kommer så langt, kan det få alvorlige komplikasjoner.

2) Munntørrhet

Ved munntørrhet er det ekstra viktig med god tannhygiene. Staxrud kan derfor fortelle at dersom du opplever munntørrhet, er det spesielt viktig å drikke vann ofte.

– Dersom årsaken er ødelagte spyttkjertler, må du prøve å holde munnen fuktig ved hjelp av ulike skyllemidler eller geler. Jeg anbefaler at du rådfører deg med tannlege, apotek eller tannpleier, sier han.

Munntørrhet er som oftest forårsaket av mye medisinbruk, da spesielt hjertemedisiner og antidepresjonsmedisiner. Ofte kan det også komme av stråleskader i spyttkjertlene etter kreftbehandling, Sjögrens Syndrom, eller andre, mer sjeldne sykdommer. Alder kan også spille en rolle.

– Dersom det er medisiner som er årsaken, kan du med fordel bruke sukkerfrie pastiller eller tyggegummi for å stimulere spyttkjertlene, informerer Staxrud om, og legger til at munntørrhet gjør at syrer fra mage, mat, drikke og sukkerspisende bakterier ikke skylles bort, eller fortynnes. Da kan det oppstå karies og syreskader, og det vil utvikle seg raskt.

3) Syreskader

Syreskader vil kunne ødelegge utseendet på tennene dine. Det kommer av syre i mat og drikke, og fra syrer i magen. Ofte knyttet til reflux-problemer, eller oppkast i sammenheng med spiseforstyrrelser.

Syrene etser bort emaljen. I verste fall kan nerven inne i tannen skades, og du må rotfylle.

Syreskader på tennene kan ofte knyttes til oppkast som følge av spiseforstyrrelse. Foto: Colourbox.com
Syreskader på tennene kan ofte knyttes til oppkast som følge av spiseforstyrrelse. Foto: Colourbox.com

– Tennene vil reduseres i høyden, og det kan føre til problemer som flate, korte tenner. Tyggefunksjonen kan også bli skadet når tennene kortes ned og reduseres, sier Staxrud.

– Bruk myk tannbørste, unngå tannkrem med mye slipemidler og bruk fluorskyll, råder Ariansen.

Hennes anbefaling er å unngå å drikke brus, juice og kaffe, og for all del unngå å puss tennene rett etter du har spist sure matvarer.

Staxrud understreker at det er svært viktig å følge tannlegens råd om å unngå sure drikker og sitrusfrukter. Lindring reparerer ikke det harde tannvevet som er etset bort.

4) Karies

Smerten kan minskes inntil du kommer til tannlege.

Ariansen forteller at karies må, uten unntak, behandles av tannlege. Du kan imidlertid benytte smertestillende som inneholder ibuprofen eller paracetamol inntil du kommer til tannlege for å få behandlet problemet.

– Ikke alle kan bruke ibuprofen, så rådfør deg med apotek eller lege dersom du er gravid, har astma, eller bruker andre medisiner, anbefaler hun.

Når du spiser sukkerholdig mat, vil bakterier som finnes i munnen danne syre av sukkeret. Syren bryter ned tannvev, og i verste fall går skadene til nerven. Dette gir hull i tennene.

I ytterste konsekvens er det fare for tannverk og byller, ifølge Staxrud.

– Du bør oppsøke tannlege hvert år for kontroll av tennene, i tilfelle det er skade på gang, sier han.

Han kan informere om at karies er svært vanlig i Norge, tross god oppfølging av barn og unge fra tannlege og flinke foreldre.

– Karies behandles i utgangspunktet med forebyggelse. Det viktigste er renhold, fluor og lite sukker i kosten.

Når skadene ikke kan stanses, må tannlegen i tillegg reparere for å gjenopprette tennenes form, funksjon og utseende. Det kan fikses med alt fra fyllinger til kroner.

– Om det går for langt, kan du i uheldige tilfeller måtte trekke tennene. Da kan vi gjenopprette med nye broer og implantater, eller løse proteser, avslutter Staxrud.

Universitetslektor Frode Staxrud anbefaler at du har rutine på å besøke tannlegen en gang i året for å se etter slitasje, syreskader eller hull. Foto: Colourbox.com
Universitetslektor Frode Staxrud anbefaler at du har rutine på å besøke tannlegen en gang i året for å se etter slitasje, syreskader eller hull. Foto: Colourbox.com

Les også:

Vi har testet åtte tannkremer som skal gi hvitere tenner

Derfor bør du bytte hånd når du pusser tenner

Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no