– Lavt jodinntak kan få alvorlige konsekvenser

<p>Med gulrot, bacon og ertepuré blir fiskemåltidet fullt av smak og farger. Samtidig får du i deg grunnstoffet jod. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix</p>
Med gulrot, bacon og ertepuré blir fiskemåltidet fullt av smak og farger. Samtidig får du i deg grunnstoffet jod. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix

Norges sjømatråd advarer om uheldig utvikling i nordmenns kostholdsendringer, der minkende jodinntak blant annet gir lavt stoffskifte og struma.

Så mye jod inneholder maten vi spiser:

(Tabellen viser antall mikrogram (µg) per 100 gram)

 • Hummer: 700 µg
 • Salt med jod: 500 µg
 • Torskelever: 380 µg
 • Hyse: 320 µg
 • Geitost/brunost: 306 µg
 • Rognleverpostei: 234 µg
 • Krabbe: 218 µg
 • Torsk: 198 µg
 • Blåskjell: 180 µg
 • Lyr: 143 µg
 • Sei: 93 µg
 • Makrell i tomat: 75 µg
 • Egg: 49 µg

Kilde: Matvaretabellen

Grunnstoffet jod finnes hovedsakelig i hvit saltvannsfisk og i meieriprodukter, men siden vi både drikker mindre melk og spiser mindre fisk enn før, ser ekspertene nå en uheldig utvikling.
– Svært alvorlig jodmangel under graviditet gir hypoterose og struma hos mor og varierende grad av fysisk - kan bli kortvokst og døv - og psykisk utviklingshemming hos foster. Dette fordi jod er viktig for stoffskiftehormonene som igjen påvirker dannelsen av nerveceller, synapser og myelinisering, forteller Iselin Bogstrand, matfaglig ansvarlig i Norges sjømatråd.
Bogstad mener det lave jodinntaket blant unge kvinner i Norge bekymringsfullt.

– Selv et mildt til moderat lavt jodinntak blant gravide kan gi negative konsekvenser for hjernens utvikling hos barnet. Mildt/moderat inntak under graviditet kan øke risikoen for lav kognitiv funksjonsevne målt ved IQ.

(Saken fortsetter under)

– Vi har over en lengre periode sett at flere og flere nordmenn har kuttet meieriprodukter i kosten. Fra å kanskje være en «hype» i starten, ser vi nå at disse kostholdsendringene er i ferd med å etablere seg, forteller Iselin Bogstrand i Norges sjømatråd. Foto: Godfisk.no
– Vi har over en lengre periode sett at flere og flere nordmenn har kuttet meieriprodukter i kosten. Fra å kanskje være en «hype» i starten, ser vi nå at disse kostholdsendringene er i ferd med å etablere seg, forteller Iselin Bogstrand i Norges sjømatråd. Foto: Godfisk.no

– Vi bør spise mindre salt

Hos eldre barn og voksne vil kronisk jodmangel føre til apati og lavt stoffskifte. Et symptom på lavt (og høyt) stoffskifte, er struma. Det vil si hevelse på halsen. Struma som oppstår i forbindelse med jodmangel, er et uttrykk for at kroppen strever med å lage nok skjoldbruskkjertelhormoner og forsøker å kompensere ved at selve kjertelen vokser.

Gravide og ammende bør ifølge Norges sjømatråd spise fire enheter magre meieriprodukter daglig og fisk tre ganger i uken, inkludert hvit saltvannsfisk. I tillegg til fiskepålegg på brødskiven.

– Makrell i tomat på brødskiven er en god kilde. Det kan være lurt å ta tilskudd før man planlegger å bli gravid, når man er gravid og når man ammer om man ikke spiser nok fisk og meieriprodukter, forklarer Bogstad før hun fortsetter:
– Tilsetning av jod i salt og i bakevarer vurderes, men her har jeg mest tro på tilsetning i bakevarer og ellers i næringsmidler. Vi bør tross alt spise mindre salt, så å bruke salt i promotering som noe som er bra fordi det inneholder jod, vil igjen kunne gi negative helsekonsekvenser. Vi bør begrense mengden salt da mye salt kan gi høyt blodtrykk.

Les også: Alarmerende jodmangel frikjenner brunosten

Menn flinkere enn kvinner

Er det store forskjeller mellom kjønn, alder og bakgrunn når det kommer til mengden på jod-inntaket blant nordmenn?

– Et for lavt jodinntak kan ikke bare føre til struma, men også lavt stoffskifte. Vi ser allerede at dette er et økende problem blant befolkningen, forteller Iselin Bogstrand i Norges sjømatråd. Foto: Godfisk.no
– Et for lavt jodinntak kan ikke bare føre til struma, men også lavt stoffskifte. Vi ser allerede at dette er et økende problem blant befolkningen, forteller Iselin Bogstrand i Norges sjømatråd. Foto: Godfisk.no

– Menn har et tilfredsstillende daglig jodinntak på 145 mikrogram, mens kvinnenes 110 mikrogram er langt under anbefalt inntak. Spesielt blant de yngre kvinnene i alderen 18-29 år er inntaket lavt, 104 mikrogram. Men også menn kan være utsatt for jodmangel om de ikke spiser nok meieriprodukter og fisk, opplyser Bogstrand.
Hun understreker at undersøkelser tyder på at også jodinntaket blant barn og unge er utilstrekkelig. Men her trengs det flere undersøkelser for å kartlegge.

– Spesielt utsatt er grupper i befolkningen som utelukker meieriprodukter og fisk, eller spiser lite av det. Sårbare grupper er veganere, innvandrergrupper som ikke drikker melk og kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn.

Les også: Vil ha forbud mot tegneseriefigurer på usunn mat

Må vise forbrukeren hvordan

Den langsiktige forklaringen av nedgangen i sjømatkonsumet, kan ifølge Bogstrand forklares av den såkalte generasjonseffekten: De eldre som tidligere har spist mye sjømat er ikke der for å opprettholde statistikken lengre og de yngre spiser ikke nok sjømat.

– Trenden har nå blitt enda sterkere og bare fra 2015 til 2016 falt konsumet med hele 7 prosent. Dette kan forklares med økte priser på sjømat, tilgjengelighet og synlighet. Sjømaten må få en større synlighet i kampanjer og må fremstå for forbrukeren som et enkelt og smakfullt valg.
– Jeg har også veldig stor tro på å la sjømaten bli en del av det moderne kostholdet. Hos de yngre er det ikke «top of mind». Yngre liker spennende smaker fra ulike verdensdeler som passer deres matpreferanser. Her må sjømaten synliggjøres, for sjømaten passer utmerket i det moderne kostholdet, vi må bare vise forbrukeren hvordan! Vi må også påminnes hvor sunn og viktig sjømaten faktisk er.
Les også: Drikke som passer til skreien

(Saken fortsetter under)

Gravide og ammende kvinner bør være ekstra påpasselige med å få i seg nok jod, siden foster og spedbarn i stor grad er avhengige av mors jodinntak. Det anbefalte jodinntaket per dag ligger på 150 mikrogram for voksne, 175 mikrogram for gravide, og 200 mikrogram for ammende. Foto: Godfisk.no
Gravide og ammende kvinner bør være ekstra påpasselige med å få i seg nok jod, siden foster og spedbarn i stor grad er avhengige av mors jodinntak. Det anbefalte jodinntaket per dag ligger på 150 mikrogram for voksne, 175 mikrogram for gravide, og 200 mikrogram for ammende. Foto: Godfisk.no

Motedietter og «skremselspropaganda»

Vi drikker også mindre melk enn tidligere, samtidig som vi spiser mer ost. Mange drikker ikke melk daglig lengre, og 23 prosent av norske kvinner og 14 prosent av mennene oppgir nå at de regelmessig eller av og til unngår melk.

– Meieriprodukter, med unntak av ost, er blitt stilt i dårlig lys gjennom flere motedietter som har fått mye oppmerksomhet i media. Ofte gjennom «skremselspropaganda» som ikke har bunn i virkeligheten, sier Iselin Bogstrand til ABC Nyheter. Hun fortsetter:

– Dette er uheldig da magre meieriprodukter er en viktig kilde til mange viktige næringsstoffer og da spesielt jod. Samtidig kan også nedgangen forklares med mindre brødspising. Melken har tradisjonelt sett hatt en plass ved siden av brødskivene.

Bogstrand har en klar oppfordring for å få jodnivået opp til riktig nivå, nemlig spise mer fisk og magre meieriprodukter. Ikke bare må vi spise mer fisk for å få i oss nok jod, men også fordi sjømat inneholder en rekke andre viktige næringsstoffer, blant annet protein, vitamin B12, selen, og omega 3.

– Samtidig må man slutte å skremme befolkningen til å ikke spise magre meieriprodukter. Sjømat og magre meieriprodukter er veldig viktig i et variert og sunt kosthold og det vil være veldig vanskelig å få i seg nok jod uten.

Les også:

Hvert femte barn i rike land lever i fattigdom

Studie: – Forførende etiketter lokker flere til å spise grønt

Her er tegnene på hvor fersk fisken din er

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på
Siste nytt
15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på