Ny rapport: Norge har et av verdens beste helsevesen

Norge har et av verdens beste helsetilbud, ifølge ny global rapport
Norge har et av verdens beste helsetilbud, ifølge ny global rapport Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første globale studien viser store ulikheter i lands helsetilbud, og Norge havner på delt fjerdeplass med Sverige og Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du er født i feil land, kan du dø av sykdommer som er lette å behandle andre steder. For første gang har noen sammenlignet helsetilbudet i ulike land. 195 land ble målt i perioden 1990 – 2015. The Institute of Metrics and Evaluation (IHME) driver uavhengig global helseforskning ved University of Washington i Seattle. Studien er meget omfattende, og ser på en rekke sykdommer og hvilke behandlingsmetoder som benyttes, samt hvor god tilgangen på helsetilbudene er.

De fant en massiv ulikhet i både tilgang og kvalitet. Mange dør av sykdom det finnes god behandling for.

– Det vi har funnet av tilgang til helsetjenester og kvalitet er forstyrrende, sa Dr. Christopher Murray, seniorforfatter av studien, og direktør for IHME.

– Å ha en sterk økonomi garanterer ikke et godt helsevesen. Å ha god medisinsk teknologi gjør det heller ikke. Vi vet dette, fordi folk ikke får omsorg som bør forventes for sykdommer med etablerte behandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge har lavest dødelighet av hjerneslag, hjerteinfarkt og kreft

Norge - 90 poeng!

På en skala fra 0 til 100 for tilgang og kvalitet på helsetjenester, skåret Norge, Sverige og Australia 90 poeng.

Det holdt til en delt fjerdeplass, mens det var Andorra som stakk av med seieren med 95 poeng. Også Sveits og Island havnet foran Norge. Landene ble målt på hvordan de behandler ulike former for sykdom, og ikke alle er like gode på alt. Norge scoret for eksempel kun 65 poeng for behandling av testikkelkreft.

Oversikt over tilgang og kvalitet på helsetjenester verden over i 1990 (A) og 2015 (B). Blått er best, rødt er verst og gult/grønt gjennomsnittlig Foto: The Lancet
Oversikt over tilgang og kvalitet på helsetjenester verden over i 1990 (A) og 2015 (B). Blått er best, rødt er verst og gult/grønt gjennomsnittlig Foto: The Lancet

USA falt svært dårlig ut, med 81 poeng, til tross for at de bruker mer enn 9000 USD per person årlig, hvilket er mer enn noe annet land.

Lavest rangering fikk landene i afrikansk sub-Sahara, Sør-Asia, endel land i Latinamerika og Karibien. Kjekt å vite om man skal til disse landene på ferie.

Studien ble publisert i det anerkjente tidsskriftet TheLancet

OBS! Da saken ble publisert skrev ABC Nyheter at Norge hadde verdens beste helsevesen. Det medførte ikke riktighet. Saken er oppdatert med riktig rangering.