– Mange ville blitt overrasket om de visste hvor mye som tilsettes vinen

Vin kan inneholde en rekke tilsetningsstoffer som produsentene ikke trenger å opplyse om - blant annet gelatin.
Vin kan inneholde en rekke tilsetningsstoffer som produsentene ikke trenger å opplyse om - blant annet gelatin. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vin kan inneholde 63 ulike tilsetningsstoffer uten at produsenten må opplyse om det i innholdsfortegnelsen. – Meningsløst, mener Forbrukerrådet. Vinmonopolet ønsker regelendring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Druene høstes inn, de knuses ved hjelp av maskiner eller føtter, saften blir lagret - veldig enkelt forklart er det slik man lager vin.

Eller kanskje ikke?

Vinproduksjon foregår ikke på samme måte som før i tiden, i hvert fall ikke hos flere av de store produsentene, avslører Uppdrag granskning, SVTs svar på Brennpunkt.

Store vinprodusenter bruker nemlig søtningsmidler, industrielt gjær, prosesshjelpemidler og tilsetningsstoffer for å produsere vin - uten å opplyse om det i innholdsfortegnelsen.

Forbrukere har rett til å vite hva maten og drikken vi kjøper er laget av. Men for vin og annen drikke som inneholder mer enn 1,2 prosent alkohol, finnes det et unntak: EU tillater nemlig vinprodusenter å bruke 63 ulike tilsetningsstoffer og prosesshjelpemidler i produksjonen, som ikke må deklareres, skriver SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Etiske årsaker til merking

I Norge gjelder samme lovgivning som i Sverige. Forbrukerrådet mener at alkohol burde ha vært omfattet av regelverket for merking av næringsmidler.

– At alkohol er unntatt er meningsløst, og det sa vi også da dette var oppe i Stortinget. Vi skal få god informasjon om det vi kjøper – det kan være av helsemessige årsaker som allergi, eller av etiske hensyn, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet til ABC Nyheter.

Han påpeker at når det gjelder mat er stadig flere forbrukere opptatt av ren mat, saltinnhold, sukker og fett og innhold av tilsetningsstoffer - og ikke minst, at dette er tydelig merket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi kjøper alkohol får vi verken informasjon om ingredienser eller næringsinnhold. Mange ville nok bli overrasket, om de fikk vite hvor mye som tilsettes de alkoholholdige drikkene. Dette kan ha stor betydning for valgene som forbrukerne tar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Klimaendringer kan true smaken og fargen på vin og mat

Påvirker vinens smak

Ifølge Uppdrag granskning innebærer EU-regelen at vinprodusenter kan ty til utradisjonelle metoder for å påvirke vinens karakter, smak og farge. Mange vinprodusenter bruker også søtningsmidler, og enkelte bruker gelatin for å klarne vinen uten å opplyse om det. Flere veganere ønsker ikke å spise gelatin.

Leverandører som ønsker å komme med i Systembolagets sortiment, må sørge for at smaken på vinen samsvarer med beskrivelsen de oppgir. For å sikre at vinen smaker godt, kan produsentene ifølge SVT bruke industrigjær. Etter hva Uppdrag granskning erfarer, blir Zumbali, som det selges mye av på Systembolaget, fremstilt med industrigjær for at den skal lukte og smake fruktig.

Systembolaget ønsket ikke å svare på Uppdrag gransknings henvendelser, men understreker at de synes det er positivt at det stilles krav til bransjen om å opplyse i innholdsfortegnelsen hvilke stoffer som benyttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinmonopolet ønsker regelendring

Kirsti Behrens, leder for produktkvalitet i Vinmonopolet, forklarer at innen bransjen er det ikke tradisjon for å deklarere noe som ikke er pålagt ved lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gjelder uansett om produktene er fremstilt på tradisjonelt vis eller ved hjelp av moderne teknologi og tillatte hjelpestoffer. Vinmonopolet ser helst at vi får det samme regelverket for alkoholholdige drikkevarer som for øvrige næringsmidler, sier Behrens til ABC Nyheter.

Vinmonopolet mener det er positivt at EU nå har satt en frist til produsentene for å komme til forslag til nye regler for merking av alkoholholdige drikkevarer.

– Forhåpentlig vis vil det sette fortgang i arbeidet med nye merkeforskrifter for vin og brennevin. Vinmonopolet kan oppfordre – men ikke sette krav- til frivillig merking.

EU-reglene krever imidlertid at vinprodusentene må opplyse om allergener i innholdsfortegnelsen.

Les også:

– Ett glass vin om dagen øker risikoen for å utvikle brystkreft

Hagens selskap blir største eier i Arcus