Forskning: – Mennesker kan lukte sykdom

Selv før du blir syk, skiller du ut en lukt som får andre til å styre unna, ifølge svensk forskning.
Selv før du blir syk, skiller du ut en lukt som får andre til å styre unna, ifølge svensk forskning. Foto: COLOURBOX

Lukten er så svak at den knapt nok kan oppdages, men vi registrerer den likevel, mener forsker

Mennesker har bedre luktesans enn mange tror. En ny svensk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet PNAS, viser at mennesker kan lukte sykdom allerede få timer etter noen er blitt smittet.

De svenske forskerne utførte eksperimenter som viste at luktsenteret i hjernen ble aktivert da deltagerne kjente lukten av smitte.

– Lukten er så svak at den knapt nok merkes, men vi har oppdaget at forsøkspersoner som får lukte på prøver fra smittede mennesker, føler en aversjon mot den smittede. De får også større aktivitet i delene av hjernen som håndterer lukt, sier Mats Olsson, professor i psykologi ved Karolinska Institutet til SVT.

Les også: Dette synes leger om pasienter som googler sykdom

Sikrer overlevelse

I løpet av menneskets evolusjon har infeksjonssykdommer vært en av hovedårsakene til død. At vi evner å oppdage sykdomstegn på et tidlig stadie, er en måte vi kan unngå å bli syke, understreker Olsson i studien.

Han ble likevel overrasket over at mennesker kan kjenne lukten av infeksjon hos andre så kort tid etter at vedkommende hadde blitt smittet.

Les også: Kalde hender og føtter - hva er årsaken?

Vi har bedre luktesans enn mange tror, mener forsker. Foto: COLOURBOX
Vi har bedre luktesans enn mange tror, mener forsker. Foto: COLOURBOX

– Påvirker vår atferd

Men hvem kan egentlig beskrive hvordan en syk person lukter?

– Luktesansen vår krever ikke bevisste prosesser, og derfor opplever vi ikke alle luktene rundt oss. Men lukt påvirker likevel vår atferd, forklarer Olsson til SVT.

Moss har ikke forsket på om sykdomslukt påvirker hvordan vi forholder oss til våre nærmeste om de blir syke. Dette har imidlertid blitt testet på mus.

– Når museungene blir syke, oppfører ikke moren seg unnvikende i det hele tatt. Møter hun derimot fremmede, syke mus oppfører hun seg avvisende, forteller Olsson.

Les også:

Diabetessyke lei av å få skylden for egen sykdom

Disse testene kan diagnostisere demens og Alzheimers

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden