Beslutningsforum ga grønt lys for dyr lungekreftmedisin

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske lungekreftpasienter skal få immunterapi, også som førstelinje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningsforum har kommet fram til at pasienter med ikke-småcellet lungekreft skal få tilgang på immunterapien pembrolizumab (Keytruda), også som førstelinjebehandling, melder Dagens Medisin.

Det innebærer at dersom legen mener det er fornuftig, kan pasienten begynne med immunterapi før de har gjennomført cellegiftbehandling.

Beslutningsforum, som består av de administrerende direktørene ved de regionale helseforetakene, utsatte denne avgjørelsen i slutten april til tross for at Statens legemiddelverk har vurdert behandlingen som kostnadseffektiv. Begrunnelsen var at de måtte vurdere konsekvensene for budsjettene og andre pasientgrupper.

Bakgrunn: Immunterapi utsettes: – Et slag i ansiktet på mange alvorlig syke mennesker

Prisen på legemiddelet er nemlig svært høy, og så mange som 500 pasienter kan være aktuelle for behandlingen - hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Keytruda til lungekreftpasienter i førstelinje vil delvis finansieres gjennom innsatsstyrt finansiering. Vi vil nok ellers nedprioritere midler til nytt medisinsk teknisk utstyr og vedlikehold av bygg for i størst mulig grad å beskytte mot at de store kostnadene vil ramme andre pasientgruper, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, til Dagens Medisin.

Avgjørelsen ble møtt med jubel fra Lungekreftforeningen, som omtaler dette som en gledelig nyhet for mange lungekreftpasienter:

«En gledens dag for mange lungekreftpasienter! Endelig er Immunterapi godkjent som førstelinje behandling for behandling av lungekreft!», skriver Lungekreftforeningen på sin Facebook-side.

Les også:

Immunterapi og bivirkninger: Kan gå til angrep på kroppens friske organer

– Immunterapi kommer til å få stadig større betydning i kreftbehandlingen

– Immunterapi kan forlenge livet til pasienter med hode- og halskreft

– Ny metode bekjemper kreft med «lysbomber»