– Ost og surmelk forlenger livet, men det gjør ikke H-melk

Svenske forskere har i 14 år fulgt mer enn 103.000 personer for å sjekke helsegevinstene ved ulike meieriprodukter.
Svenske forskere har i 14 år fulgt mer enn 103.000 personer for å sjekke helsegevinstene ved ulike meieriprodukter. Foto: Frank May / NTB scanpix

Helmelk øker risikoen for tidlig død, mens yoghurt, surmelk og ost har motsatt effekt, antyder ny svensk forskning.

I 14 år har et svensk forskerteam fra blant annet Universitetet i Gøteborg, Universitetet i Lund og Universitetet i Umeå fulgt et meget stort antall borgere for å sjekke hvordan inntak av ulike meieriprodukter påvirker helsa.

Etter å ha sjekket mer enn 100.000 personer har de kommet fram til at syrnede meieriprodukter har en positiv effekt, mens vanlig melk kan ha motsatt virkning, skriver den finske nyhetskanalen YLE mandag.

Les også: Nordmenn savner sengen og grovt brød mest på reise

Ost og rømme

Dødeligheten for personer som drakk vanlig melk hver dag økte med en tredjedel sammenlignet med de som drakk melk sjeldnere enn en gang i uka. Forskerne vil ikke spekulere over hvorfor alle meieriprodukter som ikke var syrnet førte til økt risiko for for tidlig død.

Men for de som spiste mye ost, rømme og yoghurt, var dødeligheten en tidel lavere enn de som sjelden spiste slike produkter.

Undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet American Journal of Clinic Nutrition.

I februar omtalte ABC Nyheter en studie hvor forskerne fant en sammenheng mellom det å drikke mye melk og risiko for tidlig død. Risikoen var imidlertid mye lavere dersom personene som drakk mye melk, også spiste mye grønnsaker.

Bakgrunn: Svenske forskere: – Mye melk kan gi kortere liv

– Fører til høyt kolesterolnivå

Professor emeritus Christian A. Drevon ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo var ikke overrasket over resultatene, som ABC Nyheter omtalte i februar.

– Det uheldige med inntak av melk er melkefettet. Det fører til økt kolesterolnivå og dermed økt risiko for hjerteinfarkt/dødelighet. Det er mange andre studier av tilsvarende observasjonell type som finner at høyt inntak av grønnsaker og frukt reduserer dødelighet. Derfor er funnene ikke overraskende, sa ernæringsprofessoren til ABC Nyheter.

Ole Berg, fagsjef for ernæring og klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, uttalte i februar at det fortsatt er sunt og trygt å drikke melk.

– Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, og Melk.no støtter seg til forskningen som ligger bak denne anbefalingen, sa Berg.

Les også: – Overdrevet at melk er livsviktig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden