Meny

Nei, du kan ikke hvile deg bra av musearm

Du kan ikke hvile deg frisk av musearmen, men ro gjerne litt ned i den mest akutte fasen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Du kan ikke hvile deg frisk av musearmen, men ro gjerne litt ned i den mest akutte fasen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette skal til for å bli kvitt smertene.

Tips hvis du får musearm

  • Ro ned aktiviteten som forårsaket smerten i den mest akutte fasen
  • Ta antiinflammatorisk medisin som Ibux hvis du trenger noe mot smertene
  • Få hjelp til å finne gode øvelser
  • Sjekk om det finnes utstyr som kan redusere plagene
  • Vær forberedt på at det kan ta tid å bli bra
  • Tren regelmessig for å unngå musearm og museskulder i fremtiden

Får du smerter i armen eller skuldrene når du sitter ved datamaskinen og jobber?

I så fall er det sannsynlig at du har fått det som kalles musearm.

– Musearm er en samlebetegnelse på belastningsskader i skulder og spesielt underarm. Skadene kan blant annet oppstå ved bruk av mus og tastatur på data, sier idrettsfysioterapeut og osteopat Vibeke Koren.

Samme plager kan imidlertid ha en rekke andre navn, og en del av disse husker du kanskje fra tiden før mus og tastatur ble allemannseie.

– Belastningsskadene kalles for eksempel også tennis- og golfalbue, og de oppstår altså ikke nødvendigvis på grunn av verken musebruk eller tennisspilling, sier hun.

Hold deg i form

Plagene kan komme som en følge av plutselig økning i normal belastning eller de kan utvikles over tid på grunn av ensidig og gjentatte bevegelser.

– Overbelastninger i sener skjer fordi det ikke er samsvar mellom senens toleranse og belastningen vi utsetter den for. Derfor er det svært viktig at du øker belastningen gradvis og forsøker å holde kroppen i form, sier Koren.

Gjør du det, tåler kroppen både økt og ensidig samt langvarig belastning bedre, både i forbindelse med trening og PC-bruk.

Trening er altså stikkordet hvis du vil forebygge musearm, og jeg anbefaler da generell trening av overkroppen samt spesifikke øvelser for skulder og armer, sier hun.

Les også: Snart kan vi få treningspiller

Stramme muskler

– Statisk utløste plager kommer ofte av at du har brukt mye tid i en bestemt stilling. Vi er laget for dynamisk arbeid, men mer og mer av det vi gjør er statisk relatert, sier kiropraktor Tom Hatteberg Iversen ved Kiropraktor Klinikken AS i Harstad.

Å sitte bøyd i rygg og nakke over en bok, laptop eller mobil er dermed ikke så gunstig for kroppen, men det er heller ikke det å sitte og skru inn skruer i den nye terrassen.

– Det er dårlig ergonomiske situasjoner som kan gi økt stramhet i muskulaturen. Varer tilstanden over tid, kan det utløse irritasjon i vevet, forklarer han.

Behov for behandling

Som regel vil irritasjoner oppstå i senefester, og det kan gi en betennelsestilstand i området som irriteres.

– Når dette skjer, er det viktig å få det undersøkt og deretter få tilpasset behandling i forhold til type plage. Dessverre er noen av disse symptomene langvarige, men selv da må du ha tilpassede øvelse og hjelp av noen som forstår ergonomi, sier han.

Behandlingen varierer avhengig av til hvilken type irritasjon du har, hvilke muskler som er involvert og varighet av symptomer.

Les også: Studie antyder at rødvin kan beskytte hjernen

Styrke mot smertene

Korens råd er å oppsøke en terapeut så raskt som mulig etter at smertene har oppstått slik at vedkommende kan kartlegge hvor langt skadene har kommet.

Deretter kan terapeuten sette opp en passende behandlingsplan.

– Deler av denne planen bør inneholde øvelser med progresjon. Hyppige, statiske og eksentriske øvelser i begynnelsen og så gradvis mer varierte styrkeøvelser, sier hun.

Koren legger til at smerter i senene ikke skyldes inflammasjon, men en mer komplisert prosess med tre stadier.

Ro ned aktiviteten

Den første fasen er mest akutt og kalles reaktiv fase.

I denne fasen kan det være lurt å roe ned aktiviteten som har forårsaket smerte. Her har mange hjelp av antiinflammatorisk medisin, slik som Ibux, selv om det altså ikke er en virkelig betennelse, sier hun

Etter noen dager kan du som regel sette i gang med øvelser.

– En sene kan nemlig ikke hvile seg frisk. Hvile kan redusere smerte i startfasen, men for å bli helt bra, må senene belastes. Det gjelder alle sener i hele kroppen, sier hun.

Les også: Dette synes leger om pasienter som googler sykdom

Opptreningen tar tid

Neste fase skyldes manglende tilhelning av fase en, og fase tre gir en gradvis degenerering av senene.

– Dette er litt komplisert, men det er veldig viktig å forstå at en overbelastet sene gradvis må belastes for å bli bra på lang sikt. Nøkkelen er det vi terapeuter kaller «load management». Her kan du få god hjelp hvis du finner en oppdatert terapeut, sier Koren.

Vær forberedt på at den totale opptreningsfasen kan ta tid, og trøst deg med at smerter i sener ikke er farlig.

– Det er bare kroppens måte å si fra at nå er belastningen for høy i forhold til toleransen. Ta disse signalene på alvor og ro litt ned før du får øvelser som passer, sier hun.

Les også: – At mine syke foreldre ikke får bo sammen er hjerteskjærende

Strekkbehandling

Også Iversen anbefaler å starte behandlingen så fort som mulig.

– Jo raskere du tar tak i symptomene, jo raskere går det som regel over. En albue som verker, kan blant annet bli raskere bra med trykkbølger eller dyp strekkbehandling direkte på muskelfestet, sier han.

En kronisk tennisalbue kan ifølge Iversen vare i opptil ett år, og den vil kun respondere på gjentatte strekkøvelser.

– I de fleste tilfeller har vi god tilpasset behandling når fysioterapeut og lege samarbeider tverrfaglig og bruker sine behandlingsmetoder. Behandlere må alltid være ydmyke hvis ikke en metode gir raske resultater, og de må kunne konferere med andre om alternative metoder, sier han.

Kommer ofte tilbake

Det er ikke uvanlig at museplager kommer tilbake igjen, og aller mest sårbart er det irriterte stedet rett etter at plagene er gått over.

Da skal det svært lite til før symptomene kommer tilbake.

– Vi gir derfor enkle øvelser slik at pasienten selv kan passe på når symptomene oppstår. Pasienten får også beskjed om å raskt ta kontakt når han eller hun kjenner at plagene er på vei tilbake. Likevel kan vi jo ikke hindre folk i å gjøre uriktige ting. Vi kan gi råd, men folk er folk, og det er jo heller ikke alltid så lett å huske hva som trigger symptomene, sier Iversen.

Les også: To øl kurerer smerten bedre enn piller

En ny mus?

Husk dessuten at forebygging er ekstra viktig for deg som har tilbakevendende plager, for eksempel på grunn av musebruk.

Vedlikehold med generell styrketrening, ro ned aktiviteten som utløser skadene og undersøk dessuten om det finnes annet utstyr som reduserer plagene dine.

– Av og til kan ergonomiske endringer være fornuftig. Prøv for eksempel en ny type mus eller litt ekstra støtte til armen, sier Koren.

Les også:

Fire gode grunner til å droppe treningen

- Smertene kan vare i tre år

Ti øvelser for å unngå stiv nakke og rygg

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål
Siste nytt
16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål