Finsk søvnsensor tar verden med storm, via Apple

Finsk teknologi og design vil overvåke søvn for Apple Watch
Finsk teknologi og design vil overvåke søvn for Apple Watch

Søvnsensoren Beddit er det første finske forbruksvareproduktet som kjøpes opp av det multinasjonale selskapet Apple. Søvnmangel gir høy risiko for helseplager, og søvnmåling har vært missing link i Apple Watch.

Antall nordmenn med søvnvansker har økt de siste 10 årene

Forskere fra Folkehelseinstituttet har kartlagt prevalensen av insomni (vedvarende søvnvansker) i Norge fra 2000 til 2010-tallet og funnet ut at:

  • Prevalensen av insomni har økt fra 11,9 % til 15,5 %
  • Innsovningsvansker har økt fra 13,1 % til 15,2 %
  • Generell misnøye med søvn har økt fra 8,2 % til 13,6 %
  • Nedsatt dagtidsfunksjon p.g.a. søvnplager har økt fra 14,8 % til 18,8 %
  • Bruken av sovemedisiner har økt fra 6,9 % til 11,1 %
  • Ungdom med søvnvansker har 4-5 ganger økt risiko for depresjon
  • Deprimerte ungdommer har kortere søvnlengde, samt betydelig lengre innsovningstid og mer våkentid om natten enn andre ungdommer. Dette viser en studie som ble utført i samarbeid med University of Berkeley, California.

Kontrakten ble inngått tirsdag, og betyr globalt gjennombrudd for det lille finske selskapet Beddit. I samarbeid med designselskapet Nordkapp har de utviklet en designlekker søvnsensor-app og -monitor, som lenge har vært etterspurt av Apple. Hittil har ikke en god søvnsensor vært praktisk mulig å inkludere i Apple Watch, fordi klokken må tas av for ladning om natten.

Teknologien til Beddit iOS app vil kobles til Apple WatchOS4 som lanseres senere i år. Søvnkvaliteten måles via sensor-strips festet under lakenet. Det betyr at du ikke må ha på deg klokken døgnet rundt for å registrere hvordan du sover. Stripen er koblet til appen, som fanger opp alle data.

Et brukervennlig design vil gi nøyaktige data på søvnkvaliteten, som deles inn i kategorier som «rastløs», «snorking», «våken» med mer.

Sensorer som overvåker vår helsetilstand er blitt big business, og tilbudet vil bli stadig mer omfattende i årene som kommer.

Å overvåke søvnkvaliteten skal bli like lett som å bruke skritteller, med den nye sensoren.
Å overvåke søvnkvaliteten skal bli like lett som å bruke skritteller, med den nye sensoren.


Les også: Søvnløshet truer fysisk og mental helse

Søvnmangel gir stor helsefare

Søvn er den nye luksusen. Norske og finske forskere har tidligere publisert en studie som viser at søvnmangel er en selvstendig risikofaktor for både depresjon, angst og somatiske sykdommer som hjerteinfarkt, astma, fibromyalgi, leddgikt, slitasjegikt og benskjørhet.

For eksempel mer enn dobles risikoen for å få angst eller depresjon, sammenlignet med personer som ikke sliter med søvn.

Risikoen for slitasjegikt øker med 87 prosent, mens faren for hjerteinfarkt øker med rundt 50 prosent.

Les også: App kan brukes til å screene hjerteflimmer

Vant innovasjonspris

Beddit er et lite finsk selskap som startet sin virksomhet for ti år siden innen klinisk studie på søvn. Da de lanserte sensoren, gikk anmelderne av skaftet og produktet ble utsolgt flere ganger etter lanseringen. I begynnelsen av 2017 vant Beddit 3 også førstepremien i kategorien «Most innovative digital service» i den finske digitale produktkonkurransen Grand One.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden