Snart kan vi få treningspiller

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fysisk aktivitet gir enorme helsefordeler, men tar tid og krefter. Nå forskes det frem piller som gir samme effekt, uten at du behøver å forlate sofaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SLIK VIRKER PILLEN

PPAR

  • PPAR (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor) er en type proteiner som er med på å regulere hvilke gener kroppen uttrykker.
  • Det gjør PPAR’erne ved å binde seg til DNA’et og enten øke genenes funksjon, eller minske dem
  • PPARD, som er den spesifikke typeN PPAR, som forskerne har studert i denne studien, kontrollerer mer enn 1.000 gener. Blant annet gener som øker cellenes energinivåer, gener for fettforbrenning, gener for fettsyretransport og gener som kontrollerer sukkeropptaket i musklene. Disse endringene leder til økt fettforbrenning og nedsatt glukoseforbrenning under trening.

AMKP
  • (AMP-aktivert proteinkinase) er et enzym med flere funksjoner. Blant annet hjelper enzymet til å omdanne fettsyrer og sukker i musklene, samt forbedre effekten som insulin har på musklenes stoffskifte.
  • AMPK forhindrer kolesterol i å bli dannet, stimulerer insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen og hjelper musklene med å oppta sukker.
  • Mange helseeffekter av trening kobles til en stigning i nivåene av AMPK.

Glem en times løpetur med blodsmak i munnen og melkesyre i lårene for å beholde helsen. Nå kan du snart få lignende helseeffekt ved å ta en treningspille.

Forskerne mener de kan lage piller som øker utholdenhet til maratonnivå, stimulerer muskelceller til vekst og styrker skjelettet, uten at vi behøver å løfte en finger, annet enn for å skru av korken på pilleglasset. Vi kan tvert imot knaske oss til omtrent de samme helsefordelene som oppnås etter mange svette og slitsomme timer i helsestudio.

Les også: Trening minsker risiko for kreft hos menn

Øker forbrenning

Det forskes også på piller som kan øke glukoseforbrenningen (altså sukker), på samme måte som en løpetur forbrenner kilokalorier. Med andre ord, en ny form for slankepiller.

– Det finnes flere måter vi kan kunstig aktivere noen av kroppens proteiner, som normalt blir aktivert ved mosjon, forteller professor i molekylær fysiologi ved Københavns Universitet, Jørgen Wojtaszewski, til Vitenskap.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han står bak det danske forskerteamet, som er en del av det internasjonale samarbeidet rundt studiet.

Fysisk aktivitet stimulerer og styrker en rekke vitale prosesser i kroppen. Foruten å forsinke aldringsprosesser, holder fysisk aktivitet oss sunne, friske, vitale og glade.

– De samme prosessene vil vi gjerne aktivere med en pille, som biokjemisk etterligner effekten av mosjon, forklarer Jørgen Wojtaszewski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed kan man få alle fordelene ved trening, uten at man behøver å trene, legger han til.

Les også: Moderat trening kan være nok

Ikke alle kan trene uansett

Fysisk aktivitet har ikke bare fysiske helsefordeler, det gir oss sosial tilhørighet, glede, naturopplevelser og endorfin-rush. Dette kan ingen piller erstatte. Derimot vil slike treningspiller kunne gi helsefordeler til dem som av ulike årsaker ikke kan bevege seg så lett, grunnet sykdom eller andre årsaker til immobilitet, som etter en ulykke. Treningseffekt er ferskvare, og bare et par ukers sengeleie kan redusere kroppen raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien, som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Metabolism, er et langt skritt på veien til å få pillen ut i hyllene innen ti år, men først må det forskes videre på eventuelle bivirkninger.

Les også: – Moderat trening kan være nok til å beskytte hjertet hos eldre

AMPK

  • (AMP-aktivert proteinkinase) er et enzym med flere funksjoner. Blant annet hjelper enzymet til å omdanne fettsyrer og sukker i musklene, samt forbedre effekten som insulin har på musklenes stoffskifte. AMPK forhindrer kolesterol i å bli dannet, stimulerer insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen og hjelper musklene med at oppta sukker.
  • Mange sunnhetseffekter av trening kobles til en stigning i nivåene av AMPK.

Aktiverer sentralt enzym

Blant annet viser forskerne, at ved å aktivere molekyler, som går under navnet AMPK, kan de få muskelcellene til å oppta mer sukker, og samtidig danne flere energiproduserende mitokondrier (muskelcelleorganelle)

– Vi er ikke helt der hvor vi kan avskaffe mosjon. For eksempel forbrenner vi sukkeret som blir lagret i musklene. Hvis vi kun øker aktiviteten av det aktiverte enzymet proteinkinase, AMPK, får vi jo bare en opphopning av sukkeret. Det kjenner vi ikke effekten av ennå, forklarer Niels Jessen, som er professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forsker i kroppens metabolisme.

Les også: Dette blir de største treningstrendene i 2017

Kilde: PubMed