Studie antyder at rødvin kan beskytte hjernen

Vinmetabolitter beskytter celler fra å dø, ifølge ny studie.
Vinmetabolitter beskytter celler fra å dø, ifølge ny studie. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie viser at rødvin i moderate mengder kan bremse aldringsprosessen i hjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe forskere ved Institutt for matvitenskapelig forskning i Madrid har oppdaget at rødvin kan bremse aldringsprosessen i hjernen.

Dette gjelder naturlig nok kun om man drikker rødvin med moderasjon, og helst som en del av middelhavsdietten, skriver nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Rødvin inneholder antioksidanter (polyfenol), som kan forsinke sykdomsforløpet ved sykdommer som Parkinsons og Alzheimers, ifølge forskerne.

Disse antioksidantene finnes også i en rekke fargerike frukt og grønnsaker, som gulrot, aprikos, søtpotet, paprika, kål, spinat og avokado.

I tillegg inneholder rødvin resveratrol, som ifølge forskerne kan forebygge aldersrelatert hukommelsestap. Dette stoffet finnes forøvrig også i sjokolade.

Les også: Frykter middelhavsdietten kan bli saga blott

Beskyttet celler fra å dø

Forskerne undersøkte de beskyttende virkningene av vin ved å studere hvilke metabolitter som kunne spores etter vinen hadde passert tarmsystemet. Slike vinmetabolitter kan spores i urinen og avføringen til personer som drikker vin med moderasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne undersøkte deretter effektene av vinmetabolittene. De ble koblet til menneskeceller under stressbetingelser som lignet innledende stadier av nevrodegenerative forstyrrelser.

Ifølge resultatene, som ble publisert i tidsskriftet Frontiers of Nutrition, beskyttet vinmetabolittene cellene fra å dø.

Les også: – Stoff i druer, druejuice og rødvin kan gi bedre fettforbrenning

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Individuell effekt

Forskerne forklarer at hvor stor helseeffekt man kan oppnå ved å drikke vin i moderate mengder varierer fra person til person. Årsaken til dette er at hvert individ har ulik tarmflora, som igjen påvirker dannelsen av vinmetabolitter.

– Dette underbygger teorien om at mennesker nyttegjør seg av mat på forskjellige måter, forklarer Alberto Esteban-Fernandez, lege og forsker ved Institutt for matvitenskapelig forskning i Madrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Esteban-Fernandes understreker viktigheten av å forstå de individuelle forskjellene når man studerer helseeffekten av ulike mat- og drikkevarer.

– Vi er nødt til å få en dypere forståelse av hvordan det vi spiser og drikker kan fremme god hjernehelse, sier han til AFP Relaxnews.

De siste årene har det kommet en rekke studier som antyder at det å drikke rødvin i moderate mengder kan ha en positiv helseeffekt.

Lenge har antioksidanten reservatol fått æren for dette. I 2014 forsøkte forskere å bevise dette, uten å lykkes. Forskerne mente det kunne være et eller flere andre stoffer i rødvin som beskytter helsen.

Les også:

– Stoff i rødvin ikke så sunt som antatt

Slik påvirker alkoholen kroppen