Syn og øyehelse: Synet ditt kan lure deg

SYNET DITT: Du kan bli lurt av ditt gode syn til å tro at alt er i orden. For du kan se bra, og likevel ha dårlig øyehelse. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SYNET DITT: Du kan bli lurt av ditt gode syn til å tro at alt er i orden. For du kan se bra, og likevel ha dårlig øyehelse. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Du kan ha godt syn, og likevel ha dårlig øyehelse.

Fakta om øyehelse:

Syn etter slag

16 000 nordmenn rammes av slag hvert år. Halvparten av dem får synsproblemer i ettertid, og mange merker det ikke selv.

Vær obs hvis du dulter bort i dørkarmer, får problemer med å sette sammen bokstaver til ord, eller at ansiktet til mennesker du kjenner godt ser annerledes ut.

Øyesykdommer:

Helseleksikonet.no

I dagliglivet blir vi mer og mer avhengig av å se godt.

For 15–20 år tilbake kunne vi kjøpe billetter i en skranke, av en person. I dag er både skranken og billettselgeren borte.

– Nå må jeg kjøpe billetten på telefonen min, på nettbrettet, eller på en automat på stasjonen. Og hvis jeg ser dårlig, kan selv et lite billettkjøp bli en stor utfordring, sier Hans Torvald Haugo som har jobbet som optiker i Tønsberg i 16 år. I de siste årene har han vært generalsekretær og fagsjef for Norges Optikerforbund.

Han er opptatt av at vi må ta øyehelsen på alvor.

– Den dagen jeg blir en gammel mann, vil vi være så mange gamle at det ikke er plass til meg på aldershjem. Smartteknologien vil være min hjemmehjelper. Kommunen vil utstyre meg med en iPad, og hver morgen må jeg melde fra til en sentral om hvordan det står til. Jeg vil trykke grønt, hvis alt er OK, gult hvis jeg ønsker at sykepleier ringer meg i løpet av dagen, eller rødt for KOM NÅ. Samfunnet blir mer visuelt utfordrende, og derfor er det ekstra viktig at vi tar vare på øyehelsen vår, sier Haugo.

Synet kan lure deg

Vi må skille mellom to begreper, syn og øyehelse. Du kan bli lurt av ditt gode syn til å tro at alt er i orden. For du kan se bra, og likevel ha dårlig øyehelse.

Det er viktig å vite at en undersøkelse av øyet handler om mer enn styrken på brilleglassene dine, eller en vurdering om du trenger briller.

En undersøkelse av øyehelsen forteller så mye mer, for det er jo slik at vi ikke ser med øyet, men med hjernen. Derfor er vi helt avhengige av at signalene går uhindret gjennom øyet til hjernen, gjennom et finmasket nett av ørsmå nerver og blodårer i øyet.

Alt du ikke ser

Optikeren avdekker om det er forkalkninger, om noe ligger i klem, eller om du har andre sykdomstilstander.

– La oss si du har en føner som du etter bruk alltid røsker ut av støpselet. Da vil de små ledningene i festet bli slarkete etter hvert. Men siden apparatet virker, vil du tro at alt er i orden, sier Haugo.

Det er her optikerne kommer inn. De undersøker blant annet alt det du ikke ser.

Øyehelsen forteller også mye om hvordan det står til i resten av kroppen. Har du sirkulasjonssvikt i øyet, har du mest sannsynlig sirkulasjonssvikt andre steder i kroppen.

Etter fylte 70 år øker sjansene for øyesykdom. Det er mange eksempler på at diabetes og hjerte- og karsykdommer har blitt oppdaget hos optikeren.

Les også: Linsetabben som kan skade synet

Sjekk deg jevnlig

– Det er viktig å undersøke synet regelmessig, sier optiker Vibeke Sundling. Hun har en doktorgrad innen helsetjenesteforskning om diabetikeres øyehelse og er førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge som utdanner optikere i Norge. I tillegg er hun studieleder for master-, etter- og videreutdanningene ved Institutt for optometri og synsvitenskap.

Sundling mener at etter fylte 55 år bør du undersøke synet hvert annet år. Det er viktig å forebygge unødig synsnedsettelse, fordi nedsatt syn øker risiko for fall, isolasjon og depresjon.

Hvis du har en synshemming som gjør at du ikke klarer deg i butikken, eller har problemer med å ta buss eller tog, er det naturlig å trekke seg unna og bli isolert. Et godt syn er viktig for psykisk helse og livskvalitet.

Veldig mange tilstander kan behandles hvis de oppdages tidlig, og der synet har blitt skadet, kan optikeren gi forslag til hjelpemidler som hjelper deg å utnytte maksimalt det synet du har.

Sundling har gjort en undersøkelse av 65-åringer i Hedmark, som viste at én av tjue så for dårlig til at det var tilrådelig at de kjørte bil.

– Det viste seg at mange hadde feil eller for slitte briller. Men med riktig brille hadde de godt nok syn til å kjøre bil, forteller hun.

Det er også viktig at du er åpen og ærlig om du har problemer med å se, hvis du har problemer med å lese, eller ser dobbelt. Slikt må du fortelle til optikeren.

Les også: Her er årsakene til knirke-knær

De fire mest vanlige øyesykdommene

1. Grå stær (Katarakt):

Øyets naturlige, klare linse blir mindre gjennomtrengelig for lys. Symptomer: Du vil generelt se dårligere. Noen opplever først at de har blitt nærsynte, og trenger en oppjustering av brillene. Tåkesyn og dobbeltsyn. Mange opplever at omgivelsene blir mer gråbrune og duse. Økt blending, spesielt i sterkt sollys. Denne sykdommen får vi alle, bare vi blir gamle nok. Årlig behandles ca. 40 000 for grå stær. Behandling: En enkel operasjon hvor linsen i øyet fjernes og erstattes med en linse i plast. Les mer om grå stær her.

2. Grønn stær (Glaukom):

Nerven (ledningen) fra øyet og bakover til hjernen fungerer ikke slik den skal. Viktig å diagnostisere tidlig. Skadene er uopprettelige. Symptomer: Du merker det enten ved smerter i øynene, de blir røde og hovne, lysømfintlige eller raskt tap av synet. Det kan også være en snikende prosess, og du merker ingen ting før det er for sent. Behandling: Dråper for å senke trykket. Kirurgi eller laser kan være aktuelt for å drenere og minske produksjon av væske i øyet. Tidlig undersøkelse og behandling gir gode muligheter for å redde synet. Ca. 20 000 har sykdommen, men man regner med at ytterligere 20 000 ikke er diagnostisert. Les mer om grønn stær her.

3. Makula degenerasjon (AMD):

Endringer i blodstrømmen på netthinnen. Dette er den største årsaken til varig synstap i Norge. AMD skyldes at næringsstoffer ikke transporteres godt nok til netthinnen. Sykdommen påvirker bare skarpsynet, så man risikerer ikke å bli helt blind. Mange opplever likevel at konsekvensene i dagliglivet er store. Symptomer: Det du ser på blir borte, men ser du til siden, kommer det frem. Behandling: Det skilles mellom våt og tørr AMD. Ved våt AMD får du injeksjoner inn i øyet. Sykdommen kan stoppes, men det opprinnelige synet kan sjelden gjenopprettes. Tidlig behandling er viktig for å få et godt resultat. Ved tørr AMD: Pr. i dag finnes det ingen god behandling, men det forskes intenst på dette. Les mer om amd her.

4. Øyebunnsendringer på grunn av diabetes (Diabetes retinopati):

Ved diabetes blir blodårene i kroppen skjøre og dårlige, også i øyet. De sprekker og lekker blod, og det er viktig med hyppige kontroller. Symptomer: Synsfeltutfall, sløret syn. De gradvise forandringene i øynene merkes ikke, noe som i seg selv er en risiko. Noen opplever brått tap av synet. Behandling: Det viktigste er å få selve diabetesen under kontroll. Det finnes ulike typer kirurgi, men ingen mirakelkur. Gjøres kun for å opprettholde det synet man har. Les mer om diabetes type 1 her.

(Kilde: Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund)

Saken er først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr
Siste nytt
22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr