Meny

Dette kan endringene i huden være et tegn på

ENDRINGER I HUDEN: Det er viktig å være observant hvorvidt gjelder endringer i huden. Misfarget hud, sår som ikke gror, føflekker eller akne - alt kan være tegn på noe annet enn først antatt. Foto: Colourbox.com.

Misfarget hud, utslett, akne og sår er blant tilstandene som kan bety noe annet enn først antatt.

- Jeg har hatt flere kunder som har fått påvist mild form for hudkreft . Og dersom jeg ser unormaliteter i huden, spesielt eksemtyper som ligger i groper og over føflekker, så sender jeg dem rett til legen, sier hudterapeut ved Kjerstis Hudpleie i Bergen, Kjersti Dahle.

Lege og spesialist i hud og venereiske sykdommer ved Aleris Stavanger, Sheila Fevang, har mange forklaringer på hva ulike typer endringer i huden kan bety. Selv om de fleste er harmløse, er det noen av endringene som bør tas på alvor.

Sammen har spesialistene utarbeidet en liste over endringer som kan ramme huden – og hva disse betyr.

Misfarging i huden

Etter forskjellige typer infeksjoner kan man oppleve misfarging i huden; postinflammatorisk hyperpigmentering. Det er helt ufarlig og anses å være en resttilstand etter den aktive infeksjonen har gått over. Denne type misfarging i huden er først og fremst til kosmetisk sjenanse.

- Også overfladisk soppinfeksjon i huden kan føre til misfarging. Dette er også helt ufarlig, men kan medføre kløe. Fargen kan være lysebrun, lyserosa eller hvit, og man ser ofte overfladiske hudmisfarginger som kan være lett flassende, i ulik størrelse og hvor som helst på kroppen - men ofte på overkroppen, forklarer Fevang.

Hun forklarer at det er viktig å behandle med soppmiddel etter å ha fått diagnosen hos lege, for å forhindre spredninger til større deler av kroppen.

- Ofte mister man pigment i de områdene hvor det har vært aktiv soppinfeksjon fordi soppen "spiser" pigmentet. Det kan ta lang tid før hudfargen normaliseres etter en vellykket behandling, men kløen bør forsvinne, sier spesialisten.

Les også: 4 leger gir råd mot forkjølelse

Flekkete misfarging i huden

Vaskulitt er en annen tilstand som kan føre til misfarget hud. Dette er en betennelse i blodkar i huden som kan medføre rød/lilla farge, stort sett flekkvis.

- Når man stryker over flekken med fingeren med litt press på, vil ikke fargen blekne. Dette er ofte et tegn man bruker ved undersøkelsen for å skille vaskulitt fra andre hudsykdommer, sier Fevang.

Spesialisten forklarer at man grovt sett skiller mellom kutan vaskulitt, som kun ligger i huden, og systemisk vaskulitt, som i tillegg påvirker indre organer. Vaskulitt i huden er ufarlig, men kan medføre kløe og ubehag. Denne tilstanden vil gå over av seg selv med behandling. Systemisk vaskulitt kan imidlertid være mer alvorlig fordi det ofte affiserer større blodkar, også de «innvendige», i tillegg til de overfladiske blodkarene i huden. Denne typen vaskulitt kan gi nyre- og hjerteproblemer dersom den ikke behandles med sterke medisiner.

MISFARGING I HUDEN: Misfargede områder i huden kan skyldes flere årsaker. Flere av dem er harmløse, men en del av dem bør sjekkes opp hos lege. Foto: Colourbox.com.

Leverflekker gir misfarging

En annen tilstand som kan medføre misfarging i huden, er leverflekker. Leverflekker er lysebrune flekker i huden som ofte kommer på soleksponerte områder, som i ansiktet eller på hender.

- De fleste over 60 år har én eller flere, og de kan gjerne komme fra 30 års alderen, avhengig av soleksponering. Disse anses som ufarlige, og først og fremst som kosmetisk sjenanse. De kan behandling med frysing, sier Fevang.

Av og til kan det imidlertid dukke opp mørkere prikker og områder innenfor de lysebrune flekkene, hvor det kan utvikle seg hudkreft. Dette kalles lentigo maligna, og skal kun behandles kirurgisk. P-piller, andre typer medisiner og svekket immunforsvar kan være andre årsaker til misfarging i huden.

Utslett kan være tegn på kreft

De fleste typer utslett er harmløse, ifølge Dahle. Det finnes imidlertid enkelte utslett man bør være oppmerksom på.

- Det finnes former for hudkreft som kan se ut som eksem, for eksempel superficielt basalcellecarcinom (sBCC). Dette regnes som en mer godartet hudkrefttype som utvikler seg langsomt, ofte på soleksponerte områder, forklarer Fevang.

Kreften vokser bare i de øverste hudlagene og gir ikke spredning innvendig, ifølge spesialisten. Problemet oppstår imidlertid hvis man ikke får stilt diagnosen, og den får vokse seg stor

- Da kan behandlingen være vanskeligere, og det kan bli større arrdannelse. En del får dette behandlet som et eksem først fordi det ligner på nettopp eksem, men dersom kortisonkremer ikke virker og det kun er en til to flekker i huden, bør man undersøkes for om det kan være sBCC, understreker Fevang.

Les også: Sykdommen som får kroppen til å angripe seg selv

Rosacea og sommerfuglutslett

En annen form for utslett er «sommerfuglutslett». Vanligvis dreier dette seg om Rosacea, som har fått sitt sommerfugl-navn grunnet mønsteret. Langt sjeldnere dreier det seg om lupus, ifølge Fevang.

- Rosacea gir gjerne et rødlig, kviselignende utslett i samme område. Seborreisk eksem kan også gi rødhet i samme områder, med tillegg av utslett i øyebryn og i hudfolden ved nesevingene. Denne typen utslett er ofte lettflassende og huden kan kjennes litt fet, forklarer Fevang.

Klassisk «sommerfuglutslett» kan også være et tegn på akutt systemisk lupus, men dette sees bare i 10-50 prosent av tilfellene. Ved systemisk lupus har man ofte en rekke andre symptomer i tillegg, som leddsmerter, unormal trøtthet, vekttap, smerter i ulike steder i kroppen og nyrepåvirkning.

Akne i voksen alder

Et stadig økende problem blant mange, er voksenakne, ifølge Dahle. Hun ser det ofte på personer som er under kronisk stress, og poengterer viktigheten av å stresse ned.

- Voksenakne kan bety flere ting. Jeg mener at det kommer av fire hovedfaktorer: overaktive talgkjertler, celleoppbygging, bakterier og innflammasjon, sier Dahle.

Ifølge hudterapeuten ser man hovedsakelig voksenakne rett i underkant av kinnben, nedover på haken, fra munnviken og under kjeveben.

- Det har mye med tarmenes tilstand å gjøre, for eksempel fordøyer vi kanskje ikke maten skikkelig fordi vi stresser. Men, det kan også skyldes tarmlidelser, sier Dahle.

Ifølge Fevang er voksenakne vanlig hos kvinner når man blir eldre, gjerne etter barnefødsler, og sees hos noen etter endring av prevensjon fra p-piller til spiral.

- Som regel skyldes det produksjon av mannlige kjønnshormoner fra binyrene, men det er sjelden man finner målbare hormonendringer. Dette kan gi økt påvirkning av talgkjertelproduksjonen, da oftest på hake og øvre del av hals. Uønsket hårvekst i samme områder kan også forekomme, og øker gjerne med alderen, forklarer Fevang.

Dersom man har mye akne i ansiktet i ung alder, kombinert med hårvekst i ansiktet og under navlen, gjerne i kombinasjon med uregelmessig menstruasjon, bør man undersøkes med tanke på PCO (polyscystisk ovariesyndrom).

- Dette gjøres hos gynekolog, og man vil da ofte se cyster på eggstokkene. I svært sjeldne tilfeller kan voksenakne være et symptom på en svulst i binyrene, men da har man som regel flere andre symptomer i tillegg.

AKNE I VOKSEN ALDER: Akne i voksen alder kan skyldes flere av årsaker, men hovedfaktorene er stress, etter barnefødsler, tarmproblemer eller bytte av prevansjon fra p-piller til spiral. Foto: Colourbox.com.

Føflekker som endrer seg

- Føflekker som endrer seg, bør alltid undersøkes. Spesielt dersom de vokser asymmetrisk, endrer farge, blør og så videre. Det kan være et tegn på føflekkreft, malignt melanom, som er den nest vanligste krefttypen hos både kvinner og menn, sier Fevang.

Spesialisten forteller at dersom man behandles så tidlig som mulig med kirurgi, vil man som oftest bli kurert.

- Men dersom det er noe man har hatt i lengre tid, er det dessverre en sykdom som kan være dødelig. Heldigvis har det kommet mye god behandling de siste årene for denne kreftformen, også ved spredning, såkalt immunterapi, forklarer Fevang.

Les også: Bekymrer du deg syk?

FØFLEKKER SOM ENDRER SEG: Føflekker som endrer seg bør alltid undersøkes, fordi det i verste fall kan medføre føflekkreft. Foto: Colourbox.com.

Arraktige områder i huden

Arraktige områder i huden som gjerne bare er hudfargede eller hvitlige, kan være et tegn på morfea, ifølge Fevang.

- Hvis det er diffus fortykking av hud mange steder samtidig, kan det være et tegn på sclerodermi. Morfea er stort sett ufarlig og man kan forsøke ulike typer kremer, sier hun.

Ulike former for disseminert morfea eller sclerodermi kan være svært alvorlig, ettersom de også kan påvirke indre organer.

- De sistnevnte er sjeldnere sykdommer, og man vil ofte ha flere andre ulike plager samtidig, ikke bare forandringer i huden, understreker spesialisten.

Sår som ikke gror

Sår som ikke vil gro og som gjerne startet som en liten «kvise», kan være et tegn på nodulært eller infilrerende basalcellekreft. Behandlingen for disse er kirurgisk.

- Dette anses som en mer godartet hudkrefttype som ikke gir fjernspredning, men problemet er hvis den får vokse seg for dypt ned i huden, spesielt i ansiktet, sier Fevang.

Denne saken ble først publisert hos klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor
Siste nytt
09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor
Populært