Nå skal «korrupt» forskning avsløres

Smør- og fløteforskning ble sponset av meieriindustrien
Smør- og fløteforskning ble sponset av meieriindustrien
Artikkelen fortsetter under annonsen

Matvareindustrien har i en årrekke sponset forskning som fremmer egne produkters helsefordeler. Det skal det bli slutt på. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reklamens makt er stor, og det vet matvareindustrien.

– Den beste reklamen er ofte den som ikke synes eller oppfattes som reklame. En metode som matvareindustrien bruker, er å få forskere på lag. Det gjøres ved at industrien sponser forskningsmiljøer og/eller enkeltforskere som publiserer rapporter gunstige for dem som har støttet forskningen, skriver Kaare Norum, professor emeritus ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo på sin ernæringsblogg «Pottiter og brød» torsdag.

Når journalister og forskere skal granske påstander og kilder, går de svært ofte til PubMed. Det er verdens største katalog over medisinske og metabolske studier. Hver artikkel har en oppsummering (abstract). Enkeltstudier vil alltid kunne ha svakheter, men den største svakheten kan være at studien er et bestillingsverk for en særinteresse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: – Placebo kan lindre hjertesorg

Kampen for fett

Et godt eksempel er «low-fat»- bølgen som gikk hardt utover produsenter av fettrike matvarer. Den internasjonale meieriindustrien bestemte derfor for få år siden at de skulle «gjøre noe» for å få opp konsumet av melk og smør igjen.

– Meieriindustrien sponset forskningsmiljøer, eller støttet forskere, som skulle vise at fettet ikke var så farlig, men at sukker var den store synderen. Dette førte til at en rekke store aviser og tidsskrifter har skrevet at «nå er ikke smør farlig lenger» og liknende uriktige utsagn, sier Kaare Norum til ABC Nyheter.

Les også: Studie: Pollen kan svekke elevenes vitnemål

Ikke lenger mulig å skjule

Dette skal det nå bli vanskeligere å gjøre. The NationalLibrary of Medicine (NLM) besluttet nylig å inkludere opplysninger i PubMed om mulige interessekonflikter under hver eneste oppsummering. Så gjenstår det å se om media, og kostholdekspertisen, leser det med liten skrift.