Dette bør du spise etter fylte 40

Havre går aldri av moten.
Havre går aldri av moten. Foto: COLOURBOX

Kostholdet og graden av fysisk aktivitet påvirker endringer i kroppen, og spesielt når du blir eldre. Her er maten som holder deg yngre, lengre.

Journalisten er også student ved Norges Idrettshøyskole.

Med økt alder kan du ikke lenger hvile på flaks og gode gener. God helse og et sunt utseende kommer ikke gratis. Effekten av livsstilen din begynner å vise seg. På godt og vondt.

Det mest merkbare er et lavere aktivitetsnivå (som du kan gjøre noe med), og som følge av det, vil den grunnleggende energiomsetningen i kroppens muskler avtar. Kaloribehovet blir mindre. Hvis du da ikke begynner å trene hardere, og helst styrketrening, kan du få problemer med vekten.

Ikke bare øker risikoen for at muskler endres til fett, aldersrelaterte plager og sykdommer lurer i skyggene. Her er maten du bør spise mer av for å holde dem unna.

Havre

Fancy frokostblandinger kan komme og gå, men havregrynsgrøten består. Du behøver ikke koke grøt. La havregrynene ligge natten over i vann eller appelsinjuice. Helst det siste som øker den såkalte fytasen, som frigjør jernet til lettere opptak i kroppen. Jern hjelper deg å holde kondisen på topp, ved å øke kroppens evne til oksygenopptak. Dagen etter spiser du «Overnight Oats» med frosne bær, gjerne linfrø, kanel eller frukt på. Eller, du kan gjøre det til en vane å drysse litt havregryn på yoghurten din.

Hvorfor?

Havre inneholder det meget spennende vannløselige fiberet betaglukan, som er under intens forskning. Betaglukan er svært gunstig for kolesterolnivåene våre. I tillegg har det anti-inflammatorisk effekt, hvilket betyr at det er betennelsesdempende og -forebyggende.

Forskning viser at bare tre gram havre daglig er nok til å senke det farlige kolesterolet med 5-10 prosent.

Les også: Voksne nordmenn er mer fysisk aktive enn før

Kirsebær

Menn rammes hyppigere av urinsyregikt enn kvinner med alderen. Forskning viser at kirsebær kan redusere risikoen med over 35 prosent. I tillegg reduserer kirsebær risikoen for ulike artroser (betennelser). Årsakene er forekomsten av antioksidanten antocyanin. 200 gram kirsebær er nok for å senke risikoen for betennelser med over 60 prosent!

Saken fortsetter under bildet

Kirsebær kan redusere risikoen for urinsyregikt. Foto: COLOURBOX
Kirsebær kan redusere risikoen for urinsyregikt. Foto: COLOURBOX

Mandler

Er bra både for nivåer av blodsukker og kolesterol, og kan derfor beskytte mot diabetes og spesielt kardiovaskulære sykdommer.

Studier viser at rundt 60 gram mandler daglig kan senke blodsukkeret med ni prosent, heve nivåer av det gode kolesterolet HDL og senke nivåene av LDL.

Husk å spise mandler uten salt, som øker blodtrykket.

Les også: GMO-mais fikk flertallet mot seg - og kan bli godkjent i EU

Mandler kan senke blodsukkeret. Foto: COLOURBOX
Mandler kan senke blodsukkeret. Foto: COLOURBOX

Fet fisk

Sild, makrell, laks og annen fet fisk er rik på omegaoljer, som de fleste vet er supermat for hjertet, blant annet. Å ty til (dyre) kapsler fra helsekosthyllen er bare nest best.

Når du spiser fisk er det lurt å skvise litt C-vitaminrik sitrus over fisken. Det hjelper kroppen å oppta de sunne oljene.

Det anbefales å spise fisk minst fire ganger i uken. Bruk det som pålegg, i supper, wok, ovnsbakt, grillet eller i (silde) salaten.

Les også: Diabetessyke lei av å få skylden for egen sykdom

Saken fortsetter under bildet

Laks bør være en del av et sunt hverdagskosthold. Foto: COLOURBOX
Laks bør være en del av et sunt hverdagskosthold. Foto: COLOURBOX

Soya

Er du kvinne i overgangsalderen, eller mann med lavere testosteronnivåer enn ønskelig, da er soyabønner noe du bør spise mer av! Studier på kvinner over 50 år,

Soya er bra for kvinner i overgangsalderen. Foto: Colourbox
Soya er bra for kvinner i overgangsalderen. Foto: Colourbox

som økte inntaket til 30 gram soyabønner daglig, viste gunstigere kolesterolnivåer, økt bentetthet og mindre plager i overgangsalderen. Hos menn viser det seg at soyabønner kan virke gunstig på testosteronnivåene.

Spis helst edamamebønner, som du får frosne i frysedisken, eller soyabønner på boks, for eksempel.

Tomater

Tomater inneholder det sjeldne, og viktige antioksidanten lykopen, som viser seg å ha en viss beskyttelseseffekt mot kreft, i tillegg til å beskytte arteriene mot infarkt.

Studier viser også at et glass tomatjuice (1,5 dl) etter trening, øker beskyttelsen mot prostatakreft, lunge- og magekreft samt hjertelidelser.

For å få best utbytte av tomatens helsebringende effekt bør den spise kokt. Se etter tomatjuice, passata, tomatpuré og ketchup!

Tomater er rike på antioksidamter. Foto: COLOURBOX
Tomater er rike på antioksidamter. Foto: COLOURBOX

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden