Riktig solbeskyttelse forebygger hudkreft:– 9 av 10 hudkrefttilfeller kunne vært unngått

Tynnere ozonlag eller nysnø som gir ekstra refleksjoner, er faktorer som kan påvirke UV-intensiteten. UV-indeksen kan hjelpe deg med å vurdere hvordan du bør beskytte deg mot solen for å unngå å bli brent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Tynnere ozonlag eller nysnø som gir ekstra refleksjoner, er faktorer som kan påvirke UV-intensiteten. UV-indeksen kan hjelpe deg med å vurdere hvordan du bør beskytte deg mot solen for å unngå å bli brent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å følge med på UV-indeksen kan du bedre vurdere hvordan du bør beskytte deg mot sola og dermed unngå å bli brent, forklarer forsker Bjørn Johnsen ved Statens strålevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om saken:

Ved å sjekke UV-varselet finner man ut hvor sterk UV-strålingen er der man oppholder seg.

Du kan sjekke UV-varselet her:

Norsk institutt for luftforskning (både for Norge og resten av verden)

Tilbyr også varsel på e-post og SMS.

Yr.no - UV-varsel (for Norge kommende tre dager)

Statens strålevern: Dagens UV-indeks

Det er en veldig sikker sammenheng mellom UV og hudkreft. Noe er arvelig, men de aller fleste tilfeller av hudkreft kan unngås ved å begrense UV-eksponeringen.

UV-indeksen sier om man bør beskytte seg eller ikke. Når indeksen er på over 3 bør de fleste beskytte seg mot sola.

Hvor lenge man oppholder seg i sola er også viktig for hvor stor UV-dose man utsetter seg for.

I Sør-Norge er sola på topp rundt 13.30 midt på sommeren. I perioden på fire timer rundt dette tidspunktet er UV-dosen omtrent femti prosent av det du ville fått ved å være ute hele dagen. Ved heller å gå ut etter klokka 15.00 eller før 11.00 reduserer du muligheten for å bli solbrent veldig kraftig.

UV-varslingene begynte rundt 2000, da ved Norsk institutt for luftforskning (NILU). Men nå har den blitt utvidet og siden 2006 har yr.no vist daglige varsler, som utarbeides av Metrologisk institutt. Der er det et kart over hele landet hvor man gir varsel for UV-indeksen midt på dagen når sola er på det høyeste. Det gis varsel for de kommende tre døgn.

Kilde: Statens strålevern / forsker Bjørn Johnsen

Siden slutten av 1990-tallet har man drevet med UV-målinger i Norge. Og helt siden 2000 har det norske folk kunnet sjekke UV-varselet for å se hvor sterk strålingen fra sola er der de er. Men tjenesten er ikke mye brukt.

Undersøkelsen «Solvaner i den norske befolkningen» som ble utført av TNS Gallup på oppdrag fra Kreftforeningen, viste at 74 prosent har hørt om begrepet UV-indeks, men bare 14 prosent har noen gang sjekket den. Det var likevel en økning fra 2012, da bare ti prosent oppga at de hadde sjekket UV-indeksen.

Solvanerundersøkelsen viste for øvrig at folk har bedret sine solvaner, og solbrenthet så ut til å være et noe mindre problem enn to år tidligere.

– Det er positivt at flere er blitt flinkere i sola. Men det ser ut til at det kan være vanskelig å nå fram med et solbeskyttelsesbudskap til godt voksne menn og ungdom, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å øke bevisstheten og få folk til aktivt å beskytte seg krever stor innsats over mange år, fortsetter han.

Les også: – Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort

9 av 10 tilfeller kunne vært unngått

Norge er på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft som er den mest alvorlige formen for hudkreft. I 2015 fikk 2001 personer i Norge føflekkreft, ifølge tall fra Kreftregisteret.

Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men menn har nå passert kvinner i forekomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen i antall tilfeller av føflekkreft. Og man regner med at 9 av 10 hudkrefttilfeller kunne vært unngått.

Johnsen forteller at Strålevernet i samarbeid med andre sentrale aktører, skal lage en strategi for å redusere forekomst av hudkreft i befolkningen.

– Her må vi tenke flere virkemidler. For eksempel er UV-varsling et viktig tiltak for å heve bevisstheten om styrken på solstrålene og når det er behov for solbeskyttelse, enten man jobber i hagen eller skal på sydenferie, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De vanligste hudkreftformene

Kraftig økning av kreft som kan forebygges

«Like» dager kan være vidt forskjellige

Ved å følge med på UV-indeksen kan folk bedre vurdere hvordan de bør beskytte seg mot sola og dermed unngå å bli brent.

Vi har ikke noe sanseorgan som forteller oss hvor sterk UV-strålingen er. To dager som ser helt like ut, kan ha 20-25 prosent forskjell i UV-intensitet, forklarer Johnsen.

For eksempel kan tynnere ozonlag eller nysnø som gir ekstra refleksjoner, påvirke intensiteten.

Ved å følge med å UV-varselet og ha et bevisst forhold til UV-indeksen kan folk lære seg å forstå at UV-strålingen er variabel, og forstå sammenhengen mellom at de ble brent og at UV-indeksen var høy, forklarer forskeren.

Les også: Økning i aggressiv og sjelden hudkreft

Fra UV 3 bør de fleste beskytte seg

Når UV-indeksen er 0,1 eller 2 har de fleste ikke behov for beskyttelse. Unntakene er de som er hypersensitive eller bruker medisiner som gjør dem mer utsatt, som også kan ha behov for beskyttelse ved UV 2. Fra UV 3 og oppover bør de fleste tenke solbeskyttelse, særlig hvis de oppholder seg lenge ute i sola. UV-dosen er bestemt både av hvor lenge du er ute og hvor intens sola er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indeksen øker på våren og sommeren i Norge og dersom man reiser til Syden, vil den øke enda mer.

Sola kan bli svært sterk i Norge om sommeren. Maksnivå ved sommersol i Sør-Norge er seks-syv i lavlandet og åtte-ni i høyfjellet.

Ved ekvator er sola sterkest rundt vårjevndøgn og høstjevndøgn, med en UV-indeks på cirka 14, altså ekstremt sterk. I tropene kommer UV-indeksen opp i cirka 12 om sommeren, noe som tilsvarer maksimalt tillatt styrke på norske solarier, forklarer Johnsen.

Les også: Ny metode for å oppdage føflekkreft

– Sjekk uansett hvor i verden du skal

Forskeren anbefaler å gjøre det til en vane å sjekke UV-varselet enten man oppholder seg i Norge eller skal ut i verden på reise:

– UV-varselet kan man gå inn og sjekke uansett hvor i verden man skal. Da kan man bedre velge en fornuftig måte å beskytte seg på. Man kan selv se at det er lurt å ta pause midt på dagen, at man bør bruke en skjermlue og solfaktor eller gå i skyggen.

Se hvor du kan sjekke UV-indeksen og -varselet i faktaboksen.

Les også: Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft