Datatilsynet vil la leger reservere seg mot kritikk på nettet

<p>Daglig leder Patience Allen frykter at hvis legene får mulighet til å fjerne kritikk, så vil alle gjøre det. – Da ender vi opp med at kun de legene som alle liker, har vurderinger liggende ute på nettsiden. Foto: Skjermdump fra Legelisten.no</p>
Daglig leder Patience Allen frykter at hvis legene får mulighet til å fjerne kritikk, så vil alle gjøre det. – Da ender vi opp med at kun de legene som alle liker, har vurderinger liggende ute på nettsiden. Foto: Skjermdump fra Legelisten.no

Datatilsynet vil at leger skal kunne reservere seg mot at vurderinger fra pasienter publiseres på Legelisten.no. Også et nettsted der elever kan rose og rise lærere er til vurdering.

Legelisten.no som ble lansert i 2012, er en nettside der nordmenn inviteres til anonymt å legge ut kommentarer om sine erfaringer med landets leger.

Datatilsynet har varslet at de vil pålegge nettstedet å la leger reservere seg mot slike vurderinger.

– Bakgrunnen for denne saken er en konkret klage fra en lege, så har vi valgt å se på hele tjenesten og vurdere om den er legitim, sier seniorrådgiver Ylva Marrable i Datatilsynet til ABC Nyheter.

Om de blir nødt til å innføre en reservasjonsmulighet vil det bety at leger som ønsker det, kan få fjernet alle vurderinger av dem som finnes på nettstedet i dag, forklarer daglig leder i Legelisten Patience Allen.

– Hvis folks mening om legen ikke lenger er mulig å lese, da er man tilbake til det at folk velger en lege ut fra et navn på en liste, og gjerne fordi legen har et norsk navn, sier Allen til ABC Nyheter.

Allen mener legene ikke er så vant til å bli kritisert. Mange leger får også positiv omtale på nettstedet, noe en gjennomgang av 14.000 vurderinger bekreftet. Dette kan hjelpe legene, ifølge daglig leder.

Hun frykter at hvis legene får mulighet til å fjerne kritikk, så vil alle gjøre det.

– Da ender vi opp med at kun de legene som alle liker, har vurderinger liggende ute på nettsiden, sier Allen.

Les også: Folk snakker pent om leger på nettsted

Frykter leger skal trues til å skrive ut medisiner

Legelisten.no frykter at hvis legene får mulighet til å fjerne kritikk fra nettsiden, så vil alle gjøre det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Legelisten.no frykter at hvis legene får mulighet til å fjerne kritikk fra nettsiden, så vil alle gjøre det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi må ta hensyn til personvernet og vår vurdering er at Legelisten må gjøre det ved å innføre en reservasjonsordning, sier Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet, til DN.no.

Han sier videre at negativ omtale på nettstedet kan få svært uheldig effekt for legene både profesjonelt og i privatlivet. Det er også frykt for misbruk, ved at pasienter for eksempel truer med å gi negativ tilbakemelding dersom legen ikke skriver ut medisiner.

Les også: Fastlege: – Feige leger dreper pasienter

Vurderer også lærernettsted

Det finnes flere nettsider som åpner for at brukere kan dele sine erfaringer med ulike tjenester.

Nettstedet Minlarer.no, der elever kunne skrive sin mening om lærere, ble lagt ned i 2015 etter at Datatilsynet hadde kommet med en uttalelse. Der het det blant annet: «Vår vurdering er at nettsider som driver med denne type evalueringsvirksomhet ikke er unntatt personopplysningslovens plikter gjennom unntaket for "utelukkende journalistiske formål" i personopplysningslovens paragraf 7.»

– I det tilfellet sendte vi en veiledning til de som drev siden, så la de den ned av seg selv. Det ble ikke fattet et vedtak fra vår side, forklarer seniorrådgiver Marrable.

Legelisten er først ut, men flere slike nettstedet vil gjennomgås i løpet av året, ifølge Datatilsynet.

– Vi har en ny sak til vurdering av en nettside som heter Rate My Teacher, som er annen versjon av lærervurdering, der elever kan legge inn sin vurdering av lærere. I den saken vil jeg tro det er mange av de samme vurderingene som skjer i saken med Legelisten. Vi har også andre lignende saker som vi har begynt å se på, sier Marrable.

Hun forklarer at det som gjør disse sakene vanskelige, er at det må gjøres grundige vurderinger av om loven kommer til anvendelse eller om unntaksbestemmelsen i forbindelse med «utelukkende journalistiske formål» gjelder.

– Om loven kommer til anvendelse så må vi vurdere om man har grunnlagt i personopplysningsloven til å gjøre det man gjør på disse nettstedene, sier seniorrådgiveren.

– Hemmer sunn konkurranse

Allen i Legelisten mener det er en negativ utvikling dersom flere slike nettsider får pålegg om endringer.

– Datatilsynet bruker oss som en slags prøvekanin, og hvis de får gjennomslag mot oss, så vil de også kunne gå etter andre som har brukervurderinger av ulike tjenester, sier hun og fortsetter:

– Det er synd for samfunnet fordi det vil gjøre det vanskelig for sunn konkurranse i næringslivet, og det vil påvirke norske aktører, men ikke nødvendigvis internasjonale aktører.

Til DN sier Judin i Datatilsynet at det er juridisk komplisert å regulere anmeldelser på Google nå, men at nye regler fra 2018 vil gjøre at amerikanske tjenester også må følge europeiske retningslinjer.

Marrable bekrefter at Datatilsynet på sikt også vil få anledning til å gripe inn overfor internasjonale aktører.

– Personopplysningsloven vi har i dag vil bli erstattet av EUs nye personvernforordning. Dersom et selskap utenfor EU behandler opplysninger om norske borgere så kan vi i visse tilfeller også gå på dem, sier hun.

Les også: Nå kan du gi kiropraktoren karakter på nett

Får ros for moderering

Judin sier til DN at Legelisten.no har en samfunnsnyttig funksjon. Han gir dem ros for å ha klare retningslinjer og aktiv moderering.

Allen i Legelisten.no forteller at de buker mye tid og ressurser på å moderere innlegg fra brukere før de publiseres på siden.

– Datatilsynet selv sier at vi er best i klassen på dette området, sier hun.

Allen forklarer at de er opptatt av at vurderingene som legges ut er konstruktive, så hvis noen bare skriver at legen er «fantastisk» eller «forferdelig» uten noen forklaring, vil det ikke bli publisert.

– Hvis noe er krenkende, for eksempel personangrep, blir det ikke lagt ut. Hvis noen kommer med anklager om feilbehandling blir heller ikke det lagt ut. Vi har klare retningslinjer og får like mange klager fra leger som mener vi ikke burde publisert innlegg, som vi får fra pasienter som klager på at vi ikke legger ut deres anmeldelse, sier Allen.

Les også: Fastlege delte opplysninger om pasient på Facebook

Kronerulling til advokatutgifter

Overfor DN påpeker Tobias Judin i Datatilsynet at de foreløpig bare har sendt varsel om vedtak, som Legelisten.no kan uttale seg om, før det fattes et endelig vedtak. Vedtaket kan også påklages.

Nettstedet som har cirka 270.000 brukere i måneden, startet tidligere i måneden en kronerulling for å kunne dekke utgiftene til advokat som kan følge opp saken med Datatilsynet.

– Vi har fått inn ganske mange bidrag fra brukere av nettsiden, så vi har fått inn nok til første del av saken, for å svare Datatilsynet. Men hvis vi må gå videre med saken, må vi nok samle inn mer penger, sier daglig leder Patience Allen til ABC Nyheter.

Les også: Dårlig score for norske fastleger i internasjonal undersøkelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales
Siste nytt
03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07VerdenChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31VerdenBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales