Ombud vil fjerne egenandel for unge hos legen

– Det er viktig at ungdom skal kunne oppsøke helsepersonell uten nødvendigvis å gjøre det sammen med foreldrene sine, sier pasient- og brukerombud. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
– Det er viktig at ungdom skal kunne oppsøke helsepersonell uten nødvendigvis å gjøre det sammen med foreldrene sine, sier pasient- og brukerombud. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdom mellom 16 og 18 år bør slippe å be foreldrene om penger for å betale egenandelen ved legebesøk, mener pasient- og brukerombudene. Legene støtter forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at ungdom skal kunne oppsøke helsepersonell uten nødvendigvis å gjøre det sammen med foreldrene sine, sier pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen, til NRK.

Sammen med de andre pasient- og brukerombudene i Norge foreslår hun at ungdom i alderen 16 til 18 år skal få slippe å betale egenandel hos fastlegen, slik at de kan slippe å be foreldrene om penger til å betale legen.

For pasient- og brukerombudet handler det ikke om at noen familier har dårligere økonomi, men om å styrke den selvstendige retten 16-, 17- og 18-åringer har til å henvende seg til helsetjenesten, uten at det nødvendigvis skjer sammen med foreldrene, forklarer Kristensen til NRK.

Hun håper et resultat av å fjerne egenandelen vil være at flere unge henvender seg til lege på et tidligere tidspunkt enn i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgløfte fra Arbeiderpartiet

Forrige måned kom Arbeiderpartiet med valgløfte om at de vil fjerne egenandel for unge opp til 18 år.

– Gratis fastlege til alle under 18 år er noe av det første vi skal fikse i regjering, sa Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til ABC Nyheter.

Også Ap mener gratis fastlege for ungdom vil gjøre at flere søker hjelp tidlig slik at man kan forebygge psykiske og fysiske lidelser.

Les saken: Arbeiderpartiet med valgløfte: Gratis fastlege til alle under 18 år

– Helst gratis opp til 20 år

Lederen i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, sier til NRK at han er glad for ombudenes utspill. Han forklarer at legene lenge har ønsket at fastlegen skal være gratis for unge opp til 20 år, fordi den aldersgruppen mest sannsynlig er underrepresentert når det gjelder å komme til fastlegen.

– Derfor ønsker vi å knytte oss nærmere til ungdom i den alderen. Dessuten ser vi det at det er ikke så lett for ungdom å spørre om penger til å gå til fastlegen, fordi de ønsker å være anonyme i forhold til foreldrene, sier Øren til NRK.

Les også: Ap: – Feil å gi utsatte kronikere ekstraregning på 1990 kroner