Meny

«Uffe» har sovet ute i 50 år: – Har alt jeg trenger

«Det er en måte å leve på som står i kontrast til alt vårt strev etter rikdom,» skriver en lokal blogger om sitt møte med Ulf «Uffe» Svensson. Foto: SVT
50 år som uteligger har ikke tatt knekken på Ulf «Uffe» Svensson (71).

I en dokumentar viser Sveriges Televison hvordan 71-åringen har klart seg til tross for en livsstil langt unna velferdssamfunnets komfortsone.

– Andre personer som havner litt utenfor lever ofte av sosialhjelp, men det gjør ikke «Uffe». Han er en livskunstner, forteller Torsten Sahlin til SVT.

Han er en av flere innbyggere i Söderköping, i Östergötland i Sverige, som har engasjert seg i «Uffes» spesielle livssituasjon.

Les også: Petter uteligger» ble tema under spørretimen på Stortinget

Sykkel, telt og sovepose

– Du har bodd i skogen i mange år nå, hvordan er det, vil reporteren vite.

– Som vanlig, svarer den fåmælte 71-åringen.

Når han blir spurt om det er noe han ønsker seg, er svaret: «Jeg har alt jeg trenger».

Foto: Skjermdump fra SVT

Allerede i tenårene ble Ulf Svensson en outsider og tok avstand fra det etablerte svenske samfunnet på 1960-tallet.

Etter hvert ventet en omflakkende tilværelse rundt om i Sverige. Med sykkel, telt og sovepose har han forflyttet seg og slått leir når han funnet en egnet teltplass.

Les også: Femåringen så sulten uteligger - se hans rørende gest

«Han står utenfor alt»

I et blogginnlegg skriver Ann Helena Rudberg:

«Han er litt eldre enn meg, har bodd i skogen i 50 år og heter «Uffe». Snart fyller han 72. Hva som skjedde i hans ungdom, vet ingen, men han hadde en krevende oppvekst og skolegang. Han står utenfor alt, har ingen pensjon og har aldri levd på sosiale stønader, men tas hånd om av snille mennesker i Söderköping», skriver Rudberg.

Hun forteller videre at «Uffe» aldri tigger, men livnærer seg ved å pante tomflasker.

«Tidligere har «Uffe» bodd under en presenning. Det er en måte å leve på som står i kontrast til alt vårt strev etter rikdom, og mennesker som utnytter vårt stønadssystem.»

Sveriges siste «loffer»?

I TV-reportasjen omtales uteliggeren som en av Sveriges siste «loffere». Denne livsstilen var utbredt i USA på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Betegnelsen ble etter hvert også brukt om omreisende arbeidere i blant annet Sverige og Norge.

– Han har forsørget seg ved hjelp av strøjobber når han har hatt behov for det. Akkurat som loffere levde før i tiden, forteller Torsten Sahlin.

I dag har Ulf «Uffe» Svensson ingen inntekter. Pensjon bryr han seg ikke om.

– Han er ikke en del av det der skattesystemet, forteller Sahlin i reportasjen.

Lokale innbyggere gir ham uoppfordret en slant eller en røyk når de møter ham på gata.

– Uffe har alltid syntes i byen. Jeg har ofte lurt på hvor han bor og hva han lever av, sier Sahlin.

Les også: Julegave: Hundrevis av muslimer ga 10 tonn mathjelp til hjemløse i London

– Aldri frekk eller bråkete

Torsten Sahlin er en av flere innbyggere i Söderköping, i Östergötland i Sverige, som har engasjert seg i «Uffes» spesielle livssituasjon. Foto: Skjermdump fra SVT

Nå vet han at den snart 72 år gamle hårfagre hardhausen stort sett har overnattet utendørs året rundt. Han vil ikke bo i leilighet, campingvogn eller ha elektrisitet.

– Han har valgt å leve på denne måten. Det synes jeg er beundringsverdig. Han er aldri frekk eller bråkete, konstaterer Sahlin.

I SVT-reportasjen kommer det fram at Ulf «Uffe» Svensson er tilbudt en leilighet på kalde dager, noe han har tidligere takket nei til.

Men nylig godtok han at noen bygde en liten koje til ham i skogen. I tillegg har han avtale om å spise lunsj, få vasket seg og byttet klær hos en av Söderköpings gjestfrie og hjelpsomme innbyggere én gang i måneden.

«Det er først de siste årene «Uffe» har åpnet seg litt for andre mennesker, som har vist at de bryr seg,» konstaterer en av dem som har blitt kjent med «Uffe».

Populært