Forskning: – Naturdokumentarer gjør deg gladere

Se utvalgte høydepunkter fra «Planet Earth II» som gikk på BBC Earth i november og desember 2016.

Internasjonalt forskningsprosjekt mener TV-programmer og videoklipp fra dyrenes verden gjør underverker dersom du har en dårlig dag.

Kontakt med naturen har flere positive effekter på oppførsel, inkludert:

  • Bedret oppmerksomhet, fokus og kognitiv ytelse
  • Det reduserer stress og forsterker ro
  • Folk som opplever kontakt med naturen er mer prososiale og effektive teamarbeidere
  • Det er betydelige studier som demonstrerer viktigheten av naturen for vår psykiske helse

Kilde: BBC Earth

Hvis du har tatt en pause i hverdagen og hvilt øynene på fisker som svømmer på innsiden av akvarieglasset, blir du kanskje ikke så overrasket over å lese at akvarium har en beroligende og avslappet effekt. Nå viser fersk forskning at naturprogrammer på TV har samme virkning.

«The Real Happiness Project» ble gjennomført av BBC Earth i forbindelse med naturdokumentarserien «Planet Earth II» som ble vist på samme kanal i november og desember i fjor.

Studien avslører at programmer som «Planet Earth II» forsterker positive følelser som beundring, tilfredshet og glede hos seerne. Samtidig er det forskjeller innenfor aldergrupper og kjønn.

Les også: Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Denne lille dvergmusa viser at du trenger ikke være stor for å gi naturfotografene spektakulære bilder

Nedgang i stress og nervøsitet

Studien er et samarbeid mellom BBC Earth og professor Dacher Keltner, ekspert på vitenskapen om følelser ved University of California. 7.500 personer fra USA, Storbritannia, Singapore, India, Sør-Afrika og Australia ble bedt om å fullføre en kort undersøkelse for å etablere deres humørtilstand før de ble vist klipp fra «Planet Earth II».

Deretter fullførte deltakerne tester og en spørreundersøkelse for å vurdere effekten på humøret. Effekten av «Planet Earth II» ble også målt opp mot blant annet klipp fra en populær dramaserie og en rekke ferske nyhetsklipp.

Forskerne så at deltakerne som fikk se klipp fra «Planet Earth II», viste tydelige utslag på følelser som forbauselse og undring, glede og entusiasme, nysgjerrighet og interesse. I motsatt ende av skalaen så man betydelig nedgang i følelser som nervøsitet, stress og overbelastning, tretthet og laber energi.

Les også: Filmet dødskamp mellom flaggermus og skorpion for første gang

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik kan det gå når en hyenevalp av typen stripehyene finner BBCs skjulte kameralinse

Kvinner reagerer sterkere enn menn

Selv om begge kjønn viste en økning av både beundring og forbauselse etter å ha sett dyreklipp, viste studien at kvinner reagerte langt mer følelsesmessig på naturklippene sammenliknet med menn; økningen var 35 prosent høyere hos kvinner.

Et annet punkt var at «Planet Earth II» hadde tydeligst effekt på yngre mennesker. Til gjengjeld hadde unge mennesker et høyere nivå av negative følelser før de satte seg ned for å se naturprogram.

– Følelsesendringene som oppstår av å se «Planet Earth II» er utrolige fordi vi vet at undring og tilfredshet er fundamentet for menneskers lykke. Hvis folk opplever en følelse av beundring, er det større sjanse for at de viser empati og velvillig oppførsel. Det har også vist seg at de blir flinkere til å håndtere stress, sier Dacher Keltner i en pressemelding fra BBC Earth.

VIDEO: BBC Earth har produsert en video om de resultatene de kom frem til gjennom sin studie

Les også:

– Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

Fant livsfarlig komodovaran på badet

Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Tett på naturens egen «klatremus»

Personvernpolicy