– Kvinner er litt bedre på å lese følelser enn menn

<p>Anser du deg selv som en menneskekjenner? Kan du forstå hva andre føler bare ved å se på dem?</p>
Anser du deg selv som en menneskekjenner? Kan du forstå hva andre føler bare ved å se på dem? Foto: Unibet

Ny undersøkelse viser at menn er bedre på å tyde lyst og fiendtlighet i andres blikk, mens kvinner scorer høyest på å identifisere redsel og trygling.

Det er blitt sagt at øynene er sjelens speil, men hvor god er vi egentlig på å lese andre mennesker bare ved å se dem i øynene?

Inspirert av forskningsrapporten «Reading of the Mind in the Eyes», forfattet av professor Simon Baron-Cohen ved Cambridge-universitetet i England, har Unibet invitert 2.000 personer til å utføre en test som består av 10 spørsmål som viser ulike bilder av øyne og øyenbryn.

Den som utfører testen blir forespeilet fire ulike følelser og må velge hvilken følelse de tror øyene viser. I gjennomsnitt hadde testens deltagere 4.9 riktige svar av 10 mulige, og resultatene viste blant annet at enkelte følelser er vanskeligere å tyde enn andre.

Prøv selv nederst i saken

Menn og kvinner identifiserer ulikt

Mari Vestbø er talsperson for Unibet. Hun forteller at de valgte å fremme prosjektet, som har navnet «Øynene som ser», da de ved en tilfeldighet kom over den originale testen som de syntes var utrolig fascinerende.

– Tanken bak å gjøre en slik undersøkelse, er menneskelig interaksjon som kan sees i relasjon til sport og hvordan vi kommuniserer med hverandre, sier hun til ABC Nyheter.

Testen viser at kvinner er litt bedre på å lese følelser enn menn.

Kvinner og menn identifiserer ulike følelser. Blant annet er menn dyktigere på å se begjær i andres blikk, ifølge Unibets studie. Foto: Colourbox
Kvinner og menn identifiserer ulike følelser. Blant annet er menn dyktigere på å se begjær i andres blikk, ifølge Unibets studie. Foto: Colourbox

– Kvinner hadde et gjennomsnitt på 5.0 riktige svar, mens menn hadde 4.8, sier Vestbø og legger til:

– 64 prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen hadde 5 eller flere riktige svar, mens tilsvarende resultat kun omfattet 56 prosent av mennene som deltok, forteller Vestbø.

Les også: Menn er mer fysisk aktive enn kvinner

Enklest og vanskeligst å tyde

Undersøkelsen viser at menn er bedre på å identifisere lyst, interesse og fiendtlighet, mens kvinner er bedre på å se om noen befinner seg i en sårbar posisjon - om de er redde, sjokkerte eller bedende.

Noen følelser er enklere å lese en andre, og Mari Vestbø forteller at så mange som 74 prosent svarte riktig da de skulle tolke sjokkerte øyne.

Sympati viste seg å være den følelsen som er vanskeligst å identifisere. Kun 15.8 prosent avga riktig svar.

Les også: Forskning: – Kvinner husker bedre enn menn midt i livet

Bedre med årene

Etter hvert som vi blir eldre, skal vi visstnok samtidig bli klokere. Men i hvilke grad spiller alder en rolle når det kommer til å tolke andres følelser? Ifølge Vestbø blir man bedre til å tolke følelser jo eldre man blir.

– Voksne i alderen 45-54 hadde i gjennomsnitt 5.1 riktige svar, mens den beste aldersgruppen var 55-64 med 5.2 riktige svar i gjennomsnitt, sier Vestbø og legger til:

– I aldersgruppen 65 pluss, gjør man det litt dårligere igjen, der gjennomsnittet ligger på 4.8 riktige svar. I denne gruppen var de likevel best på å identifisere følelsen av skam, uten at jeg kan konkludere hvorfor, avslutter Vestbø.

Les også: Jenter tror kvinner er mindre smarte enn menn

Les også:

4 av 10 kvinner vil oppleve dette

Forskning: Menn og kvinner har oftest sexpartnere på sin egen alder

Personvernpolicy