Hvor mye magefett er for mye?

Et vanlig målebånd er alt som skal til hvis du vil finne ut om midjemålet er for stort. Foto: Colourbox.com
Et vanlig målebånd er alt som skal til hvis du vil finne ut om midjemålet er for stort. Foto: Colourbox.com

Farligere enn fett på hofter og lår.

Det er ikke likegyldig hvor fettet legger seg.

– Dersom hoveddelen av fettlageret er samlet rundt magen, er dette forbundet med vesentlig høyere helserisiko enn dersom fettet er lokalisert rundt hofter og lår. Dette har sammenheng med at fettlager i buken er aktivt fettvev som lettere avgir fett til blodårene, sier klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.

Hun driver egen praksis, ernæringsfysiolog.no, og arbeider ved Haukeland sykehus.

Økt fettnivå i blodårene vil i sin tur kunne øke risikoen for blant annet fettavleiringer i blodårene, nedsatt insulineffekt og andre livsstilsplager.

Hvordan kiloene fordeler seg på kroppen styres i hovedsak av hormoner og arv.

Såkalt epleform, som innebærer omfangsrike mager og tynne bein, er likevel mest vanlig hos menn, mens pæreform, med ferme lår og hofter, forekommer oftest hos kvinner.

– Begge formene for overvekt kan forekomme både hos kvinner og menn, sier hun.

Skilles ut i blodet

Lege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, Jøran Hjelmesæth, bekrefter at fettets plassering er av betydning for helsen din.

Jøran Hjelmesæth. Foto: Sykehuset i Vestfold
Jøran Hjelmesæth. Foto: Sykehuset i Vestfold

– Fettet som lagres rundt innvoller og i lever har en ugunstig sammensetning og er sintere og lettere å skille ut i blodet enn det fettet som sitter på rumpe og lår, sier han.

Når dette hissige fettet skilles ut i blodet, skader det lettere innsiden av blodårene ved å trenge inn blodåreveggen der fettet sammen med betennelsesceller lager aterosklerose eller åreforkalkning.

– Dette kan føre til trangere blodårer rundt hjertet og øke risikoen for hjertekrampe og hjerteinfarkt, sier han.

Les også: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema

Først på og først av

Den dårlige nyheten er at midjemålet er noe av det første som øker når du legger på deg, og den gode er at dette fettet gjerne er det første som forsvinner ved kaloriunderskudd.

– Fettet på rumpe og lår sitter derimot mer fast og er til bruk for trangere tider med mindre mat tilgjengelig, sier han.

Det ideelle er naturligvis likevel at fettet aldri får muligheten til å sette seg på magen din, og valg av mat i kostholdet vil kunne spille inn her.

– Det finnes matvarer som er gunstigere enn andre med tanke på magefedme, men det aller viktigste er likevel å unngå å spise mer enn du forbrenner. Uansett om du spiser for mye fett, sunne karbohydrater eller proteiner i forhold til det du forbrenner, lagres det vanligvis først som bukfett, sier Hjelmesæth.

Les også: Slik sjekker du om du er overvektig

(Saken fortsetter under)

BMI er et mål på forholdet mellom vekt og høyde, og kan fortelle deg om du er normal- eller overvektig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BMI er et mål på forholdet mellom vekt og høyde, og kan fortelle deg om du er normal- eller overvektig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Pass på hva du spiser

Han legger til at det likevel finnes studier som antyder at umettet fett kan føre til litt mindre bukfedme enn mettet fett.

– Blant annet viste en stor, spansk studie at de som spiste et middelhavsdiettliknende kosthold, enten med ekstra olivenolje eller en håndfull nøtter per dag, hadde en halv til en centimeter mindre midjemål enn kontrollgruppen etter fem år. Dette er imidlertid ingen stor forskjell og trenger nok bekreftelse av andre studier, sier han.

Hjelmesæth understreker likevel at det uansett lønner seg å velge mat med umettet fett, som olivenolje og avokado, fremfor mat med mettet fett, som bacon og meierismør, hvis du vil forebygge hjerte-karsykdom.

Les også: Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

Mage av stress

Selv om maten du spiser har aller mest å si for magefettet, vil også annet kunne påvirke hvor fet mage du får.

Som for eksempel stress.

– Det stemmer at kronisk stress kan føre til magefedme. Dette skyldes sannsynligvis økt mengde stresshormon, som fører til mer fettlagring i dette området, sier han.

Så merker du at magen har vokst den siste tiden, og vet at du samtidig har stresset mye, kan du kanskje forsøke å roe ned litt.

– Ellers er det å spise mindre enn du forbrenner en effektiv metode for å bli kvitt magefettet. Da reduseres mengden magefett før underhudsfettet, sier han.

Øk dessuten ditt fysiske aktivitetsnivå.

En 30 minutter lang, rask spasertur daglig kan redusere magefettet ganske mye selv uten vektreduksjon.

– Det skal faktisk ikke mer til for å gi deg mer muskler, bedre kondisjon, mindre magefett, bedre søvn, bedre livskvalitet og totalt sett bedre helse, sier Hjelmesæth.

Les også: Hvordan hjelpe overvektig ungdom best mulig?

Bruk målebånd

Selv om du registrerer at magen vokser, kan det kanskje være vanskelig å vurdere om den er for stor eller innenfor normalen.

Et vanlig målebånd er imidlertid alt du trenger for å finne ut av dette.

Fysisk aktivitet og plantebasert kosthold med frukt og grønt vil være med på å forebygge overvekt og fedme. Foto: Colourbox
Fysisk aktivitet og plantebasert kosthold med frukt og grønt vil være med på å forebygge overvekt og fedme. Foto: Colourbox

– Midjemål, altså omkretsen rundt magen, er en enkel og god målemetode for å undersøke fettlagrene rundt magen. Helt uavhengig av BMI eller kroppsvekt kan denne metoden gi viktig informasjon, sier Lekven Fimreite.

Selv tilsynelatende slanke personer kan nemlig ha litt for mye rundt midjen og kan dermed være i helsemessig risiko.

– Da er midjemål en nyttig indikator. Dess større mage og midjemål, jo større er risikoen for diabetes , forhøyet blodtrykk og hjerte- og karlidelser, sier hun.

Det er WHO som har kommet med de offisielle målene for midjemål, og det anbefales at kvinner ideelt sett har mål på 80 centimeter eller mindre og menn under 94 centimeter.

– Dette er relativt strenge mål som ikke tar hensyn til alder. Hos kvinner vil for eksempel fettandel og kroppsfasong ofte endre seg etter overgangsalderen, noe som gjør det vanskelig å holde seg innenfor de oppgitte målene. Med bakgrunn i dette er risikoen oppgitt å øke ved mål over 88 centimeter hos kvinner og 102 centimeter hos menn, sier hun.

Lekven Fimreite legger til at de fleste med overvekt likevel vil oppleve stor helsegevinster lenge før de nærmer seg de gitte verdiene.

– Dette har sammenheng med at du allerede etter få kilos vektreduksjon kan oppnå bedring i både blodtrykk og blodsukkernivå, sier hun.

Her kan du sjekke om du har for høy BMI.

Les mer om sykdommer i Helselekiskonet.no

Les også:

Derfor overspiser du

Det ene glasset er mye sunnere enn det andre

Forstoppelse eller hard mage?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy