Meny

Facebook bruker algoritmer for å fange opp selvmordskandidater

FÅR SKRYT: Mark Zuckerbergs selskapt Facebook vil bruke kunstig intelligens for å fange opp brukere som er i risikosonen for selvmord. Sist måned sa han at de håper de også kan bruke algoritmer til blant annet å identifisere innlegg skrevet av terrorister. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Kunstig intelligens hjelper Facebook med å finne brukere som kan være i risikosonen for selvmord.

Det sosiale mediet Facebook har utviklet algoritmer som fanger opp varseltegn på at brukere av nettstedet er suicidale, både i innlegg brukerne selv skriver, og i kommentarer som vennene deres legger igjen som respons.

For eksempel kan innlegg som beskriver tristhet og smerte, eller kommentarer fra venner som spør «Går det greit med deg?» eller skriver «Jeg er bekymret for deg», være ting som plukkes opp av algoritmen.

Etter at dette har blitt sjekket ut av ansatte i Facebooks såkalte «human review team», tar selskapet kontakt med brukere som de tror kan være i ferd med å ta sitt eget liv, og foreslår måter de kan søke hjelp, skriver BBC.

Les også: Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

Får skryt

Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB scanpix

Direktøren for US National Suicide Prevention Lifeline, John Draper, skryter av tiltaket. Han håper likevel Facebook etter hvert vil gjøre mer enn bare å tilby råd til de suicidale brukerne, helst ved å ta kontakt med de som kan hjelpe dem.

– Jo mer vi kan gjøre for å mobilisere støttenettverket til personen som sliter, jo større sannsynlighet er det for at de får hjelp. Spørsmålet er hvordan vi kan få til det uten at det føles påtrengende, sier Draper ifølge BBC.

Produktsjef Vanessa Callison-Burch i Facebook er enig i at det å bli kontaktet av en venn eller et familiemedlem gjerne var mer effektivt enn å få en beskjed fra Facebook, men hun sier til BBC at det ikke alltid vil være riktig for selskapet å kontakte dem.

Facebook begynte med å gi råd til suicidale brukere for mange år siden, men har frem til nå vært avhengig av at andre brukere har gjort dem oppmerksom på varseltegn ved å rapportere innlegg.

Verktøyet som foreløpig testes bare på brukere i USA, skal være det første som bruker kunstig intelligens for å gå gjennom innlegg som publiseres på Facebook.

Mark Zuckerberg annonserte forrige måned at han håper de kan bruke algoritmer til blant annet å identifisere innlegg skrevet av terrorister.

Les også: Tre vanlige myter om selvmord

Bildet demonstrerer ett av Facebooks verktøy for selvmordsforebygging under direktesendinger gjort via nettstedet. Foto: AP / NTB scanpix

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært