– Nei, det er ikke farlig å koke opp vann to ganger

MYTE: I artikler som har blitt delt flittig på sosiale medier, har det blitt hevdet hevdet at det er farlig å koke vannet to ganger fordi innholdet av oksygen i vannet endrer seg, noe som det blir hevdet fører til at det blir tatt opp skadelige stoffer som arsenikk, fluorid og nitrat i vannet. Dette stemmer ikke, ifølge en rekke eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MYTE: I artikler som har blitt delt flittig på sosiale medier, har det blitt hevdet hevdet at det er farlig å koke vannet to ganger fordi innholdet av oksygen i vannet endrer seg, noe som det blir hevdet fører til at det blir tatt opp skadelige stoffer som arsenikk, fluorid og nitrat i vannet. Dette stemmer ikke, ifølge en rekke eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Advarselen mot å koke vannet i kjelen mer enn én gang, som deles på sosiale medier, er grunnløs, ifølge fem eksperter.

Det er nettstedet Videnskab.dk som har sjekket det alarmerende budskapet som har blitt delt flittig på sosiale medier den siste tiden.

Nettsider som deldette.dk og dagensbeste.no, har med fete typer slått fast at: «Etter å ha lest denne artikkelen, koker du aldri vannet mer enn én gang igjen!» i en sak som senere har blitt slettet.

Videnskab.dk har sjekket med fem ulike eksperter og de slår alle fast at dette er en myte. Det er ikke farlig å koke vann flere ganger.

Derimot bør du huske å skylle vannkokeren i blant og avkalke den, påpeker de.

Les også: Søvnekspert går bort fra myten om åtte timers søvn

– Vi ville vært døde alle sammen hvis dette var riktig

– Det er feil, det kan det ikke være noen tvil om. Vi ville vært døde alle sammen hvis det var riktig. Noen ganger er det ikke nødvendig å spørre en professor. Det kan være nok å konsultere sin sunne fornuft,sier professor Søren Rud Keiding ved Aarhus Universitet i Danmark til Videnskab.dk.

Deldette.dk har hevdet i sin artikkel at grunnen til at det er farlig å koke vannet to ganger er at innholdet av oksygen i vannet endrer seg. Det skal føre til at det blir tatt opp skadelige stoffer som arsenikk, fluorid og nitrat i vannet, ifølge nettstedet.

Les også: – E.coli definitivt den største trusselen i Norge

– Hvor skulle de skadelige stoffene komme fra?

Selv om er noe i at at innholdet av oksygen endrer seg når man koker opp vannet flere ganger og de stoffene som advares mot er skadelige, er det ikke slik at det plutselig oppstår skadelige stoffer i vannet.

– Hvor skulle de skadelige stoffene komme fra? Fysikken lager ikke ting ut av ingenting. Hvis de er der andre gangen, hvor var de første gang? Da er det et eller annet galt med vannforsyningen din, sier professor Jan Pravsgaard Christensen, ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Nettstedet har kontaktet deldette.dk for å høre hvilke kilder de legger til grunn for advarselen sin. Michał Zych fra nettstedet henviser til tre lenker, blant annet en artikkel i The Sun. «Ekspertkilden» Julie Harrison er en kvinne som coacher folk i hvordan leve «naturlig sunt», etter at hun selv har overlevd en fallskjermulykke og gjennomgått et kreftforløp, noe som fikk henne til å legge om kostholdet sitt.

Les også: Kan man få grått hår over natten?

Personvernpolicy