Lungekreft

Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som i dag

PÅ VAKT: Vær på vakt hvis du begynner å hoste mye uten å være forkjølet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
PÅ VAKT: Vær på vakt hvis du begynner å hoste mye uten å være forkjølet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hoste uten forkjølelse er et av symptomene på lungekreft.

Symptomer på lungekreft

De mest vanlige symptomene er:

Hoste

Kortpusthet

Blod i spyttet

Gjentagende luftveisinfeksjoner

Smerter i brystet

Smerter mellom skulderblader

Kilde: Kreftforeningen

Lungekreft er den kreftformen flest dør av i Norge, og i motsetning til mange andre kreftformene har ikke utsiktene til å overleve kreftsykdommen bedret seg stort de siste tiårene.

I 2015 fikk 3035 mennesker i Norge lungekreft, av disse 1471 kvinner og 1564 menn.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning, det er uhelbredelig

Økt forekomst

Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som det er i dag.

- På 1800-tallet var lungekreft en uvanlig sykdom, men etter at sigarettrøyking ble mer vanlig under første verdenskrig, økte også antallet lungekrefttilfeller, sier helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Grethe Amdal.

Først økte forekomsten blant menn.

- Totalt har det de siste årene vært omtrent fem prosent økning av forekomsten fra år til år. De fleste av dem som rammes er mellom 50 og 70 år, og forekomsten er også økende blant kvinner. For kvinner som får diagnosen, kan det se ut som om de har bedre prognose enn menn uansett stadium og alder, sier hun.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

Forsker på lungekreft

Fortsatt er det imidlertid mye vi ikke vet nok om når det gjelder lungekreft.

- Kreftforeningen støtter forskningsprosjekter som blant annet jobber for bedre og mer effektiv behandling til ulike diagnoser, og en av disse er lungekreft. Lungekreft er en diagnose med lav overlevelse og en sykdom det er behov for mer forskning på, sier rådgiver og spesialsykepleier i Kreftforeningen Vibeke Jensen Simonsen.

Hun forteller at Kreftforeningen for noen år siden tok initiativ til å danne et nasjonalt kompetansesenter for lungekreft, hvor det ble investert 11 millioner kroner til et femårig løp.

Ulike symptomer

Symptomene på lungekreft varierer fra person til person. De er også avhengige av hvor svulsten sitter og hvor stor den er, men noen vanlige symptomene kan det likevel være greit å være oppmerksom på.

- Dersom du hoster mye, kan dette være et tidlig tegn på irritasjon i bronkien . Røykere har gjerne røykhoste allerede, og de bør være oppmerksomme på endringer i hostemønsteret, sier Simonsen.

Du bør også merke deg nyoppstått hoste som varer mer enn et par uker og som ikke kan knyttes til forkjølelse.

Kortpustethet er et annet vanlig symptom på lungekreft.

- Opptil 60 prosent av lungekreftpasientene har pustevansker kombinert med hoste og pipelyder, sier Simonsen.

Gå til legen

Amdal bekrefter dette.

- De tidligste symptomene på lungekreft er hoste og blodig oppspytt, men ofte er det slik at når symptomene oppstår, har lungekreften alt kommet langt i utviklingen, sier Amdal.

Ved første mistanke bør du derfor oppsøke lege.

Blir svulster oppdaget tidlig, kan nemlig noen bli helt bra ved operasjon.

- Senere i forløpet kan det oppstå symptomer som brystsmerter, pusteproblemer og gjentatte lungebetennelser. Heshet kan også være et tegn, samt vekttap, trøtthet og nedsatt matlyst, sier hun.

Spytter blod

Dersom kreftsvulsten har vokst seg gjennom bronkialslimhinnen, kan du ifølge Simonsen også oppleve å få blod i spyttet.

- Det er sjelden snakk om store blødninger, men du bør alltid ta dette på alvor hvis du ikke føler deg trygg på at blødningene har en annen årsak, sier hun.

Simonsen bekrefter at andre vanlige symptomer er gjentagende luftveisinfeksjoner, smerter i brystet eller mellom skulderbladene samt generelle symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap.

Kjent årsak

Lungekreft er en av få kreftformer der hovedårsaken er kjent.

Amdal forteller at sigarettrøyking utgjør 90 prosent av årsaken til utvikling av lungekreft både hos kvinner og menn.

- Du bør derfor ikke røyke, og husk dessuten at passiv røyking bør unngås da dette også gir økt risiko, sier hun.

Vær dessuten klar over at risikoen for å få sykdommen øker med antall sigaretter som røykes, antall år du røyker, hvor tidlig du begynner å røyke samt mengde tjære og nikotin i sigarettene.

- Rulletobakk og sigaretter uten filter gir mer eksponering for farlige stoffer enn filtersigaretter, sier Simonsen.

Kreft på jobben

Det er likevel noen som får lungekreft uten at de noen gang har røyket.

- Verdens helseorganisasjon anslår at 25 prosent av lungekrefttilfellene oppstår hos aldri-røykere, mens andelen i Norge og vesten er omtrent 15 prosent. Det betyr at lungekreft hos aldri-røykere er like vanlig som føflekk-, lymfe- og endetarmskreft, sier Simonsen.

Dersom du eksponeres for radon, asbest, nikkel og krom, øker risikoen for å få lungekreft, og det samme gjelder altså dersom du utsettes for passiv røyking og luftforurensning.

Les også: – Immunterapi kommer til å få stadig større betydning i kreftbehandlingen

Bruk verneutstyr

- Sammenlignet med røyking gir disse faktorene mye mindre risikoøkning, men det er likevel viktig å kjenne til, mener Simonsen.

Amdal minner om at risikoen for å få kreft øker ytterligere dersom du røyker samtidig som du utsettes for de andre risikofaktorene.

- Det aller beste rådet er å ikke begynne å røyke, og i yrkessammenheng er det viktig å bruke godkjent verneutstyr og sørge for at andre vernetiltak blir fulgt opp. Hver enkelt kan dessuten utføre radonmålinger i eget hjem, sier Amdal.

Kan være arvelig

Tidligere ble ikke lungekreft regnet som en arvelig betinget sykdom.

Nyere forskning har imidlertid identifisert noen gener eller genvarianter som har betydning for risikoen for lungekreft, selv om betydningen totalt sett er ganske liten.

- Da er det viktigere å være klar over hvordan levemåten kan påvirke risikoen for å utvikle kreft. Husk at du selv kan ta valg som bidrar til å forebygge, sier Simonsen.

I tillegg til å unngå røyking er fysisk aktivitet og sunt kosthold av stor betydning.

To varianter

Med lungekreft menes ondartede svulster i lungene og bronkiene, altså luftveiene.

Omtrent 90 prosent av dem som får lungekreft, får kreft i bronkiene.

- Det finnes for øvrig to hovedtyper lungekreft – småcellet lungekreft, som utgjør rundt 15 prosent og ikke-småcellet lungekreft, som utgjør rundt 85 prosent, sier Amdal.

Behandlingen velges blant annet på bakgrunn av hvilken form for lungekreft pasienten har.

Mot småcellet lungekreft er cellegift i kombinasjon med strålebehandling den mest brukte behandlingsmetoden, mens kirurgi er mest egnet ved ikke-småcellet lungekreft.

- Ved ikke-småcellet lungekreft brukes også strålebehandling hvis svulsten ikke kan opereres bort, sier hun.

Les også: – Moderne, avanserte kreftbehandlingen balanserer på en knivsegg mellom nytte og alvorlige bivirkninger

Flere undersøkelser

Dersom du mistenker at du har lungekreft, er det viktig å ta turen til legen så snart som mulig.

Diagnosen vil eventuelt stilles etter kliniske undersøkelser, røntgen av lungene, CT-undersøkelser og bronkoskopi.

Videre kan mediastinoskopi brukes for å finne ut hvilket stadium sykdommen er i og skjelettscintigrafi for å undersøke om det er spredning til skjelettet.

- I tillegg til kirurgi, cellegift og strålebehandling, enten alene eller i ulike kombinasjoner, er immunterapi nå godkjent behandling i enkelte tilfeller, sier Simonsen.

Les også:

Dette dør nordmenn av i dag

Her er tallene du må kjenne til om kroppen din

Harry (64) angrer hver eneste røyk

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Sverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker
Siste nytt
20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilSverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker