Meny

Lungekreft

Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som i dag

PÅ VAKT: Vær på vakt hvis du begynner å hoste mye uten å være forkjølet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hoste uten forkjølelse er et av symptomene på lungekreft.

Symptomer på lungekreft

De mest vanlige symptomene er:

Hoste

Kortpusthet

Blod i spyttet

Gjentagende luftveisinfeksjoner

Smerter i brystet

Smerter mellom skulderblader

Kilde: Kreftforeningen

Lungekreft er den kreftformen flest dør av i Norge, og i motsetning til mange andre kreftformene har ikke utsiktene til å overleve kreftsykdommen bedret seg stort de siste tiårene.

I 2015 fikk 3035 mennesker i Norge lungekreft, av disse 1471 kvinner og 1564 menn.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning, det er uhelbredelig

Økt forekomst

Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som det er i dag.

- På 1800-tallet var lungekreft en uvanlig sykdom, men etter at sigarettrøyking ble mer vanlig under første verdenskrig, økte også antallet lungekrefttilfeller, sier helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Grethe Amdal.

Først økte forekomsten blant menn.

- Totalt har det de siste årene vært omtrent fem prosent økning av forekomsten fra år til år. De fleste av dem som rammes er mellom 50 og 70 år, og forekomsten er også økende blant kvinner. For kvinner som får diagnosen, kan det se ut som om de har bedre prognose enn menn uansett stadium og alder, sier hun.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

Forsker på lungekreft

Fortsatt er det imidlertid mye vi ikke vet nok om når det gjelder lungekreft.

- Kreftforeningen støtter forskningsprosjekter som blant annet jobber for bedre og mer effektiv behandling til ulike diagnoser, og en av disse er lungekreft. Lungekreft er en diagnose med lav overlevelse og en sykdom det er behov for mer forskning på, sier rådgiver og spesialsykepleier i Kreftforeningen Vibeke Jensen Simonsen.

Hun forteller at Kreftforeningen for noen år siden tok initiativ til å danne et nasjonalt kompetansesenter for lungekreft, hvor det ble investert 11 millioner kroner til et femårig løp.

Ulike symptomer

Symptomene på lungekreft varierer fra person til person. De er også avhengige av hvor svulsten sitter og hvor stor den er, men noen vanlige symptomene kan det likevel være greit å være oppmerksom på.

- Dersom du hoster mye, kan dette være et tidlig tegn på irritasjon i bronkien . Røykere har gjerne røykhoste allerede, og de bør være oppmerksomme på endringer i hostemønsteret, sier Simonsen.

Du bør også merke deg nyoppstått hoste som varer mer enn et par uker og som ikke kan knyttes til forkjølelse.

Kortpustethet er et annet vanlig symptom på lungekreft.

- Opptil 60 prosent av lungekreftpasientene har pustevansker kombinert med hoste og pipelyder, sier Simonsen.

Gå til legen

Amdal bekrefter dette.

- De tidligste symptomene på lungekreft er hoste og blodig oppspytt, men ofte er det slik at når symptomene oppstår, har lungekreften alt kommet langt i utviklingen, sier Amdal.

Ved første mistanke bør du derfor oppsøke lege.

Blir svulster oppdaget tidlig, kan nemlig noen bli helt bra ved operasjon.

- Senere i forløpet kan det oppstå symptomer som brystsmerter, pusteproblemer og gjentatte lungebetennelser. Heshet kan også være et tegn, samt vekttap, trøtthet og nedsatt matlyst, sier hun.

Spytter blod

Dersom kreftsvulsten har vokst seg gjennom bronkialslimhinnen, kan du ifølge Simonsen også oppleve å få blod i spyttet.

- Det er sjelden snakk om store blødninger, men du bør alltid ta dette på alvor hvis du ikke føler deg trygg på at blødningene har en annen årsak, sier hun.

Simonsen bekrefter at andre vanlige symptomer er gjentagende luftveisinfeksjoner, smerter i brystet eller mellom skulderbladene samt generelle symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap.

Kjent årsak

Lungekreft er en av få kreftformer der hovedårsaken er kjent.

Amdal forteller at sigarettrøyking utgjør 90 prosent av årsaken til utvikling av lungekreft både hos kvinner og menn.

- Du bør derfor ikke røyke, og husk dessuten at passiv røyking bør unngås da dette også gir økt risiko, sier hun.

Vær dessuten klar over at risikoen for å få sykdommen øker med antall sigaretter som røykes, antall år du røyker, hvor tidlig du begynner å røyke samt mengde tjære og nikotin i sigarettene.

- Rulletobakk og sigaretter uten filter gir mer eksponering for farlige stoffer enn filtersigaretter, sier Simonsen.

Kreft på jobben

Det er likevel noen som får lungekreft uten at de noen gang har røyket.

- Verdens helseorganisasjon anslår at 25 prosent av lungekrefttilfellene oppstår hos aldri-røykere, mens andelen i Norge og vesten er omtrent 15 prosent. Det betyr at lungekreft hos aldri-røykere er like vanlig som føflekk-, lymfe- og endetarmskreft, sier Simonsen.

Dersom du eksponeres for radon, asbest, nikkel og krom, øker risikoen for å få lungekreft, og det samme gjelder altså dersom du utsettes for passiv røyking og luftforurensning.

Les også: – Immunterapi kommer til å få stadig større betydning i kreftbehandlingen

Bruk verneutstyr

- Sammenlignet med røyking gir disse faktorene mye mindre risikoøkning, men det er likevel viktig å kjenne til, mener Simonsen.

Amdal minner om at risikoen for å få kreft øker ytterligere dersom du røyker samtidig som du utsettes for de andre risikofaktorene.

- Det aller beste rådet er å ikke begynne å røyke, og i yrkessammenheng er det viktig å bruke godkjent verneutstyr og sørge for at andre vernetiltak blir fulgt opp. Hver enkelt kan dessuten utføre radonmålinger i eget hjem, sier Amdal.

Kan være arvelig

Tidligere ble ikke lungekreft regnet som en arvelig betinget sykdom.

Nyere forskning har imidlertid identifisert noen gener eller genvarianter som har betydning for risikoen for lungekreft, selv om betydningen totalt sett er ganske liten.

- Da er det viktigere å være klar over hvordan levemåten kan påvirke risikoen for å utvikle kreft. Husk at du selv kan ta valg som bidrar til å forebygge, sier Simonsen.

I tillegg til å unngå røyking er fysisk aktivitet og sunt kosthold av stor betydning.

To varianter

Med lungekreft menes ondartede svulster i lungene og bronkiene, altså luftveiene.

Omtrent 90 prosent av dem som får lungekreft, får kreft i bronkiene.

- Det finnes for øvrig to hovedtyper lungekreft – småcellet lungekreft, som utgjør rundt 15 prosent og ikke-småcellet lungekreft, som utgjør rundt 85 prosent, sier Amdal.

Behandlingen velges blant annet på bakgrunn av hvilken form for lungekreft pasienten har.

Mot småcellet lungekreft er cellegift i kombinasjon med strålebehandling den mest brukte behandlingsmetoden, mens kirurgi er mest egnet ved ikke-småcellet lungekreft.

- Ved ikke-småcellet lungekreft brukes også strålebehandling hvis svulsten ikke kan opereres bort, sier hun.

Les også: – Moderne, avanserte kreftbehandlingen balanserer på en knivsegg mellom nytte og alvorlige bivirkninger

Flere undersøkelser

Dersom du mistenker at du har lungekreft, er det viktig å ta turen til legen så snart som mulig.

Diagnosen vil eventuelt stilles etter kliniske undersøkelser, røntgen av lungene, CT-undersøkelser og bronkoskopi.

Videre kan mediastinoskopi brukes for å finne ut hvilket stadium sykdommen er i og skjelettscintigrafi for å undersøke om det er spredning til skjelettet.

- I tillegg til kirurgi, cellegift og strålebehandling, enten alene eller i ulike kombinasjoner, er immunterapi nå godkjent behandling i enkelte tilfeller, sier Simonsen.

Les også:

Dette dør nordmenn av i dag

Her er tallene du må kjenne til om kroppen din

Harry (64) angrer hver eneste røyk

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Meklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Anti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer
Siste nytt
06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00VerdenDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMeklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15NorgeStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42NorgeLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13VerdenEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39NorgeAnti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15VerdenUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05VerdenTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer
Populært