Kontaktlinser kan skade øyet om du gjør denne tabben

Mange slurver med kontaktlinsene sine. Det kan få følger.
Mange slurver med kontaktlinsene sine. Det kan få følger. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gi deg rifter på øyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontaktlinsene du kan sove med


  • Døgnlinsene som man bruker dag og natt uten å ta ut, kan være løsningen på ulike komplikasjoner med linser. Disse linsene har en stor andel av silikon i seg, et materiale som slipper gjennom store menger oksygen.
  • Oksygen er viktig for hornhinnevevet og med en linse som slipper gjennom oksygen skaper man et godt utgangspunkt for god kontaktlinsebruk.
  • Mange får mindre røde øyne, og blir mindre plaget med tørrhet ved bruk av døgnlinser. Men til tross for dette er det likevel en større risiko for alvorlige øyeinfeksjoner ved å sove med linser, selv døgnlinser.

På bakgrunn av dette er anbefalingene i dag å bruke denne type linser seks netter for deretter å ta de ut én natt.

Ved døgnbruk av linser er det viktig med egenkontroll av synet samt å følge opp synet og linsebruken hos optiker hver sjette måned.

Er du en av dem som litt for ofte sovner med kontaktlinsene på? Da vet du sannsynligvis ikke hvor skadelig dette kan være for øyene på sikt.

- Etter en natt med linser hvor vi ikke blunker, er det minimalt med utskiftning av tårevæske, og linsene kan klistre seg litt til hornhinnen. Dersom man tar av linsene veldig raskt, kan man risikere at noen av de øverste cellene i hornhinnen rives av og man lager åpne områder i det øverste cellelaget, forteller optiker MSc Rita Aadne Ludviksen, produkt- og fagsjef hos Krogh Optikk.

Disse riftene er gull verdt for bakterier og virus som gjerne tar seg til rette i små rifter hvor vår barriere mot infeksjoner er brutt. Dermed oppstår det en større risiko for øyebetennelser, opplyser Ludviksen videre.

- Kan føre til ødelagt syn

Det skjer som regel ikke så mye dersom man sovner med linsene en gang i blant, men dersom man gjør dette daglig eller hver natt, kan det få konsekvenser på sikt, ifølge Marie Eidhammer MSc Optom, Regional Training Manager ved Specsavers Norge:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som skjer når du sover med kontaktlinser som ikke er designet for det, er at linsene sperrer for luft og fuktighet til øyet, sier Eidhammer og understreker:

- Som en reaksjon på den reduserte oksygentilførselen, kan blodårer begynne å vokse inn i hornhinnen. Dette kan på sikt gjøre hornhinnen ugjennomskinnelig og føre til nedsatt syn.

Synet kan bli bli gradvis redusert, og i ytterste konsekvens kan øyet og synet blir ødelagt for godt, ifølge Eidhammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er større risiko for infeksjoner når man ikke følger anbefalt bruk av kontaktlinser. Det oppstår gjerne symptomer i ett øye, og du kan merke det ved at øyet blir rødt, sårt, ubehagelig eller smertefullt. Ved slike symptomer er det viktig at man tar linsene ut og kontakter optiker eller øyelege, råder Eidhammer.

En infeksjon kan gi deg øyekatarr, som noen ganger bør behandles med antibiotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tryggeste kontaktlisen

Vil du være på den sikre siden, er det dagslinser, eller engangslinser, du bør velge ifølge Ludviksen. Det er linser du bruker kun én gang før du kaster dem om og bytter dem ut med nye. Det er viktig at de brukes kun en gang, enten det er snakk om noen timer eller hele dagen.

- Men god hygiene er likevel det aller viktigste uansett kontaktlinser. Man må vaske hendene godt både får man tar linsene på og før man tar de av, understreker hun.

Personer som ikke bør bruke linser

Men enkelte ganger kan det være øyesykdommer eller skader på øynene som gjør at en person ikke blir anbefalt å bruke kontaktlinser, ifølge Eidhammer.

- Det finnes kontaktlinser for de fleste synsfeil, men linsetilpasning bør alltid skje i samråd med optiker eller øyelege, anbefaler hun.

Ludviksen forteller at de aller fleste fint vil kunne bruke linser i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dersom man har influensa, er syk eller av en eller annen grunn har et redusert immunforsvar, skal man være mer varsom med linser, og i hvert fall ikke sove med dem. Rutiner og hygiene er ekstremt viktig for et trygt og godt kontaktlinsebruk, forteller hun.

Forsvinner ikke bak øyet

En myte som verserer på blant annet nettet, er at linsene kan forsvinne bak øyet slik at de må opereres ut.

Dette stemmer ikke, understreker Eidhammer.

- Man har en slimhinnemembran som heter konjunktiva som dekker den hvite delen av øyet og innsiden av øyelokkene. Denne hinnen lager en sperre som forhindrer linsen i å forsvinne lenger bakover. Man trenger derfor ikke å bekymre seg om dette ved linsebruk, avslutter hun.

Slurver med linsene

  • Seks av ti nordmenn er ikke klar over konsekvensene av å sove med dagslinser, og én av fem opplyser at de ofte eller alltid sover med dagslinser.
  • Dette viser ferske tall fra en undersøkelse som Specsavers gjennomførte i forbindelse med Verdens synsdag 13. oktober, 2016.
  • Blant de nordiske landene er det nordmenn som slurver mest når det kommer til riktig bruk av kontaktlinser.
  • Fire av ti nordmenn oppgir at de jevnlig dropper å bytte linsevæske og vaske hendene mellom hver gang de tar på nye linser.
  • Kun 24 prosent har fått med seg at bruk av kontaktlinser i svømmebasseng kan være skadelig for øyehelsen. Samtidig mener hele 28 prosent at det er greit å rense kontaktlinser i munnen en gang i blant. Dette er feil og kan føre til bakterievekst på øyet og i ytterste konsekvens skader på synet.
  • Linser som har vært i kontakt med vann skal rengjøres skikkelig før de brukes igjen, og du må for all del ikke putte de i munn, da dette fører til bakterievekst.
  • Dagslinser bør ikke brukes i mer enn én dag, og de skal tas ut hver kveld før man legger seg.

(Kilde: Undersøkelse fra Specsavers.)

Les mer om øyeplager i Helseleksikonet.no

Denne saken ble først publisert på klikk.no.