Søvnekspert går bort fra myten om åtte timers søvn

Eksperter mener klokkeslettet du legger deg ikke er like viktig som tidligere antatt.
Eksperter mener klokkeslettet du legger deg ikke er like viktig som tidligere antatt. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle trenger ikke å sove åtte timer, og det er ikke så viktig når du legger deg om kvelden, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å sove godt er viktig for å kunne fungere i hverdagen, og studier har vist at dårlig søvn kan føre til astma og andre helseplager.

Ifølge Folkehelseinstituttet har antallet nordmenn med søvnvansker økt de siste ti årene. Antallet nordmenn som opplever å fungere dårligere om dagen på grunn av søvnvansker, har økt fra 14,8 prosent i 2000 til 18,8 prosent i 2010.

Studier om søvnbehov har kommet frem til at mindre enn seks timers søvn om natten er definisjonen på «for lite søvn».

– Er du uthvilt, har du sovet nok

Professor og søvnspesialist Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen mener imidlertid at det kan være vanskelig å definere søvnbehovet for hver enkelt, skriver NRK.

– Er man uthvilt om dagen, har man med stor sannsynlighet sovet lenge nok. De fleste, cirka 95 prosent, ligger på mellom seks og ni timer med søvn, sier Bjorvatn til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener søvnkvalitet er viktigere enn antall timer og at enkelte kan føle seg opplagt etter å ha sovet mindre enn seks timer. Bjorvatn understreker også overfor NRK at den beste søvnen ofte kommer i begynnelsen av soveperioden, uavhengig når du legger deg om natten.

Les også: Dette gjør søvnmangel med deg

Leggetid ikke like viktig

Professor og søvnspesialist Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet anbefaler fortsatt at vi sover syv til åtte timer om natten.

– Men selv om vi har gått bort fra myten om at alle må ha åtte timers søvn, ser vi at det kan få negative konsekvenser hvis man sover seks timer eller mindre. Da øker sjansen for at det kan gå utover jobben og helsa, sier han til NRK.

Han er imidlertid enig i at leggetid ikke er like viktig som tidligere antatt for å opprettholde søvnkvalitet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) sover vi omtrent en tredjedel av livet. Søvnbehovet vårt varierer med alderen, og det skjer ofte en endring i søvnmønsteret hos eldre personer. De sover ofte mindre om natten, og kompenserer med å hvile på dagtid. Eldre har dessuten mindre grad dyp søvn enn yngre personer, ifølge NHI. Barn har også et større søvnbehov enn voksne.

Les også:

– Bevar søvnrutinen hele uken

Sover du på ryggen, får du en god nyhet nå

Spis deg til bedre søvn