Meny

Kvinners orgasme

Sjekk alt det fantastiske som skjer i kroppen når du får orgasme

AVSLAPPET: Først kommer muskelsammentrekningene i underlivet, så er det den deilige følelsen av avslappethet. ©
AVSLAPPET: Først kommer muskelsammentrekningene i underlivet, så er det den deilige følelsen av avslappethet. © Foto: GettyImages

Ikke alle orgasmer er som en voldsom bølge.

Majoriteten av oss har opplevd den kriblende følelsen idet en eller flere orgasmer utløses, men vet du egentlig hva den kommer av? Og dersom du er en av dem som sjelden eller aldri har fått orgasme: Hvordan kan du egentlig vite? Ikke alle orgasmer er som en voldsom bølge, nemlig.

Hjernen og underlivets evige runddans

Orgasmen er «The Grand Finale», men vi kommer oss sjelden til en finale uten å ha deltatt i løpet først. Vi krysser startstreken idet vi ser, kjenner, lukter eller tenker på noe seksuelt. På dette punktet sendes det impulser til det senteret av hjernen som styrer seksualitet. Når hjernen mottar disse impulsene, produseres det hormoner som sender nervesignaler til underlivet. Hjernen og underlivet fortsetter å kommunisere på denne måten, fram og tilbake, helt til de seksuelle tankene har blitt omgjort til ustyrlig kåthet.
Når kåtheten har gjort sin innmarsj, blir klitoris erigert og skjeden fuktig. Ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS), er det mange kvinner som sliter med å skille den vanlige fuktigheten i skjeden, fra den fuktigheten som oppstår når de er kåte.

– Skjeden er stort sett alltid fuktig, men dette skyldes utflod. Fuktigheten som kommer når vi er kåte, er en helt annen type fuktighet, og dens eneste funksjon er å være et glidemiddel som skal forhindre såre slimhinner. Når du putter en finger inn i skjeden, er det alltid fuktig der. Men det er ikke bare denne fuktigheten du trenger for å være klar for samleie. Det er mange som begynner før de faktisk er klare, forklarer Gamnes.

Fra klissvåt til Sahara-ørken

Ifølge spesialisten utgjør underlivet og det seksuelle senteret i hjernen en finjustert mekanisme. Stress, rasjonelle tanker og prestasjonsangst ødelegger mekanismen.

– De fleste kvinner kan vel skrive under på at de, mens de har hatt sex, plutselig har blitt kjempetørre. Dette skyldes at du har begynt å tenke på hva partneren din egentlig synes om kjønnsleppene dine, eller at du må huske å handle til middag. Dette kan være nok til å bryte impulsene som sendes mellom hjernen og underlivet, og da blir du tørr, forteller Gamnes.

Hun mener at vi bør bli flinkere til å legge bort tankene om hverdagsliv, teknisk prestasjon og andre stresselementer når vi har sex. Bare sånn kan vi fortsette løpet og krysse målstreken.

Les også: Her er de vanligste seksuelle problemene hos kvinner

Blaff eller bølge

Etter løpet er det noen, men langt fra alle, som får premie. Ifølge Trude Slettvoll Lien, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS) ved Sex og samfunn, kjennetegnes orgasmen hos de fleste kvinner på følgende måte:

– Den kommer som oftest som gjentatte og raske muskelsammentrekninger i underlivet, etterfulgt av en følelse av tilfredshet og ro, sier Slettvoll Lien.

Idet vi får orgasme, øker både puls og blodtrykk. I tillegg får vi en temperaturøkning i huden, samt en økning av oxytocin. Sistnevnte kalles ofte tilknytnings- eller nærhetshormonet, og har som funksjon å skape nærhet og tilknytning til en annen person. Hormonet spirer og gror hele tiden, men blomstrer for fullt idet orgasmen er et faktum. Men, Slettvoll Lien forteller at orgasmene oppleves forskjellig fra gang til gang, og ulikt fra kvinne til kvinne. Noen er som små blaff, andre er kraftige og voldsomme.

Ulike orgasmer

– De vanligste orgasmetypene er skjedeorgasme og klitorisorgasme, eller en kombinasjon av disse to. Noen kvinner ejakulerer, noen ejakulerer av og til, noen får serieorgasmer og noen opplever tantriske orgasmer, forteller Slettvoll Lien.

Noen av oss jager etter å oppleve ulike orgasmetyper. Men det er kanskje ikke noe poeng, skal vi tro spesialistene. For de mener at det ikke nødvendigvis er ulike typer orgasmer, men heller individuelle variasjoner av én og samme orgasme. Gamnes sammenlikner orgasmene og kvinners oppfatning av dem med fordøyelsessystemet.

– For noen tar det 10 timer å fordøye mat, for andre tar det 24 timer, men det er likevel snakk om bare én type fordøyelse, ikke flere. Vi opplever orgasmene forskjellig. En kvinne kan ha opplevd en såkalt serieorgasme, men definerer det likevel som en enkeltstående orgasme, fordi hun ikke definerte de små puffene underveis som en rekke orgasmer. En annen kvinne kan ha opplevd akkurat det samme, men definert det som en serieorgasme fordi hun opplevde store bølger fremfor små puff, forklarer Gamnes.

Orgasme eller heroin?

– Og når vi først prater om små puff og store bølger: 30 prosent av alle kvinner opplyser i undersøkelser at de sjelden eller aldri har fått en orgasme. Men, det kan hende at de faktisk har fått det, uten at de har definert det som en, sier Gamnes.

Hun forklarer det med at vi kan ha forventninger til hvordan en orgasme skal føles og kjennes.

– Men mange har høyere forventninger enn det realiteten kan tilby. Dersom en kvinne får orgasme i form av et lite puff, fremfor den store bølgen hun hadde hørt så mye om, er det ikke nødvendigvis så lett å avgjøre om hun fikk en orgasme eller ikke, sier Gamnes.

Kvinner som plasserer seg selv i «jeg har aldri fått en orgasme»-kategorien, eller kvinner som har lite sexlyst – men som ønsker å ha sex, bør ifølge Gamnes ikke miste motet. Og i hvert fall ikke slutte å prøve!

For når vi har sex og får orgasme, skilles det ut ulike hormoner og stoffer som påvirker det seksuelle senteret i hjernen. Dopamin er ett av dem. Spesialisten forteller at dopamin ved orgasme har samme type påvirkning på senteret i hjernen som for eksempel heroin.

– Idet man får orgasme, forteller dopaminet til hjernen at dette vil kroppen ha mer av. For noen som har lav sexlyst, men egentlig vil ha sex, kan det hjelpe å bare sette i gang. Da kan dopaminsystemet gjøre at du etter hvert er selvgående fordi hjernen ber om å få mer, sier Gamnes.

Noe å tenke på hvis du synes det ville vært fint med mer av det gode.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

– Det at vi har fått utdelt en klitoris, må være et tegn på at vi skal nyte sex

– Puling må inn i timeplanen

Klart kvinner har sex for nytelsen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri06:02 Danske blir borgermester i tyske Rostock05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51 Politiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18 Leter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Botswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i
Siste nytt
07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri06:02VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51VerdenPolitiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18VerdenLeter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkBotswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenHongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i