Per Fugelli: – Jeg er vaksinert mot personhets

<p>Lege og forfatter Per Fugelli feller en tåre når han holder appell foran Stortinget i forbindelse med markeringen "Tusen lys for mennesker på flukt". Markeringen ble avholdt samtidig i flere byer over hele landet 14. desember i 2016.</p>
Lege og forfatter Per Fugelli feller en tåre når han holder appell foran Stortinget i forbindelse med markeringen "Tusen lys for mennesker på flukt". Markeringen ble avholdt samtidig i flere byer over hele landet 14. desember i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det er skumle krefter på lager også i den norske folkesjelen, som kan komme til å bli farlig, advarer professor i sosialmedisin, Per Fugelli.

I begynnelsen av januar ble Fugelli tildelt Menneskeverds Livsvernpris 2017 for sin evne til å snakke naturlig og ærlig om døden, samtidig som han inspirerer til livsglede.

I juryens begrunnelse het det:

«Etter at Fugelli fikk påvist kreft for over sju år siden, har han gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten. Midt i egen sykdomsprosess og nærstående død har han satt fokus på livsglede og løftet fram verdien av de nære ting i livet.»

– Når du vet at du snart skal dø, blir du en hund etter priser. Det gir deg en slags innbildning om at du har gjort nytte for deg på jorden, sa Fugelli, ifølge NTB

«Håper du dør snart»

Professor i sosialmedisin Per Fugelli Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Professor i sosialmedisin Per Fugelli Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I et lengre intervju med Dagbladet snakker den populære, men også omstridte, sosialmedisineren blant annet om personhetsen, om døden, om Trump og om flyktningkrisen.

– Hvis jeg har sagt at nå må vi reise oss opp i dette landet og slåss også for menneskeverdet til flyktningene og til muslimene, da kommer det tilbakemeldinger av typen «Er du ikke dau? » og «Håper du dør snart», forteller 73-åringen.

– Vi skal alle dø

På avisens spørsmål om hvordan han forholder seg til hetsen, svarer Fugelli:

– Det der har jeg vaksinert meg mot for lenge siden.

Senest i fjor fortalte han åpent at han har fått dødsdommen.

– Når du er glad i livet er det først og fremst jævla trist. Det er viktig å få døden ut av mørkerommet. Det er mye trist med døden, mye bly, men det er også en del lyspunkter, oppsummerer Per Fugelli.

For et år siden fortalte han til VG at legene hadde gitt ham dødsdommen, og at det går mot slutten.

– Det er ikke noe jordskjelv, mer en naturlov. Vi skal alle dø, og jeg har hatt seks år til å forberede meg på dette. Det kom ikke som et sjokk eller som en grusomhet, sa Fugelli den gang.

– Nå må vi våkne opp, folkens

Etter at USAs president Donald Trump ga ordre om innreiseforbud fra syv muslimske land, var begeret fullt. Derfor kommer han med denne oppfordringen.

– Det er livsfarlig. Nå må vi våkne opp, folkens, og si «ugh ugh» som indianerne gjorde. Dette kan bli en glideflukt mot en autoritær verden med nådeløs deling av menneskene i «dem» og «oss». Det vil vi ikke ha, understreker 73-åringen til Dagbladet.

Les også: Ikke rart Per Fugelli drar på hytta

Personvernpolicy