Meny

Røyking og kreft:

– 3200 færre krefttilfeller årlig om alle stumper røyken

RØYKESLUTT: I Norge røyker 550.000 fremdeles hver dag og over 900.000 røyker av og til. 6000 dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, men det trenger ikke være slik, mener Kreftforeningen som etterlyser mer hjelp til dem som vil slutte. Illustrasjonfoto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Røyking koster mange mennesker livet hvert år. Helsemyndighetene må gjøre mer for å hjelpe folk med å slutte, mener Kreftforeningen som blant annet vil at nikotintyggis og -plaster skal bli gratis.

Ifølge beregninger fra Kreftregisteret, ville det om alle røykere stumpet røyken i dag, være 3200 færre krefttilfeller årlig i 2027.

– Noen vil kanskje tenke at det ikke er noe særlig til tall å snakke om. Men det er noe særlig. Hvert krefttilfelle representerer en menneskeskjebne, en person som slipper kreftbehandling, en familie som slipper å se en av sine nærmeste gå gjennom det, sa Kreftregisterets direktør Giske Ursin under et seminar om kreft og røyking i regi av Kreftforeningen fredag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble fredag utfordret av og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, på hva han vil gjøre for å hjelpe flere røykere med å slutte. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under seminaret som ble arrangert i forbindelse med Verdens kreftdag lørdag 4. februar, ga generalsekretær Anne Lise Ryel helseminister Bent Høie (H) ros for arbeidet med å sikre at røyk- og snuspakkene blir reklamefrie, et grep som skal gjøre dem mindre appellerende og mindre knyttet til identitet.

Samtidig utfordret hun ham på hva han nå vil gjøre for å få flere til å slutte å røyke, som Kreftforeningen mener må være et satsningsområde fremover.

Høie prioriterer røykeslutt blant unge

Høie forklarte at hans hovedprioritering så langt på dette feltet, har vært å hindre at barn og unge starter med røyk og snus.

– Dette arbeid har lykkes godt når det gjelder røyk. Vi ser konturene av en røykfri generasjon, sa Høie før han la til at det er en dyster utvikling og en stor jobb å gjøre når det kommer til snus.

– Mitt viktigste enkelttiltak har vært reklamefrie røykpakker og snusbokser. Det har vært en bratt bakke politisk, men jeg tror det kommer til å bli stående som en milepæl, sa helseministeren.

Forslaget ble vedtatt i Stortinget på tampen av fjoråret, etter at Høyre fikk støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF.

Det at færre unge begynner å røyke, vil man merke effekten av på helsestatistikken først om flere år, og helseministeren er enig i at det blir viktig å jobbe for at flere stumper røyken i årene fremover.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

Kampanjer og hjelp fra helsetjenesten

Når det gjelder å få flere til å stumpe røyken, mener Høie at informasjonskampanjer er viktige.

– Det kan gi folk det dyttet som skal til for at de velger å slutte å røyke. Kampanjene har fått sterkere budskap de senere årene, som gjør at noen reagerer negativt, men det er en pris det er verdt å betale, sa Høie.

Han viste også til at appen Slutta, som er lastet ned 480.000 ganger, er et godt verktøy som brukes både av røykere og de som snuser.

Regjeringen har videre satset på utdanning av flere røykesluttveiledere som man kan kontakte gratis på landets frisklivssentraler.

Høie trakk også frem mulighetene for å hjelpe folk som er i kontakt med helsetjenesten, enten fastlegen eller sykehus, med å slutte å røyke.

– Planlagte operasjoner er en unik mulighet til å ta tak i dette. Det er langt færre komplikasjoner etter en operasjon dersom den som skal gjennom inngrepet, har sluttet å røyke, sa han og lovet at hjelp til avvenning vil være viktigere i den nye nasjonale tobakkstrategien.

Les også: – Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere under 50 år

Vil gjøre nikotintyggis og -plaster gratis

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, som møtte Høie til debatt under fredagens arrangement, mener alle tiltakene Høie nevner er viktige, men hun er likevel ikke fornøyd.

Programkomiteen i Sp har enstemmig gått inn for å innføre 20-årsgrense på snus og røyk.

– Et annet tiltak vi har gått inn for er å gjøre røykeavvenningsmidler tilgjengelig på blå resept, sa Toppe.

Dette er et tiltak som Høie var for da han satt i opposisjon, men som han ikke har gjennomført som helseminister.

– For den enkelte vil det uansett være et regnestykke som går i pluss, dersom man bytter ut røyken med røykeavvenningsmidler, fordi det er billigere enn å røyke. Og det økonomiske aspektet er ikke nok, folk må virkelig ville slutte for å få det til, forklarte Høie og fortsatte:

– Jeg sier ikke definitivt nei til dette tiltaket, men dette har vært vår vurdering.

Toppe viste til at man har åpnet opp for blå resept for midler som skal hjelpe mot alkoholavhengighet. Hun tror man holder tilbake på å gjøre midler til røykeslutt gratis fordi de som røyker er mennesker med lav utdanning og lav inntekt, og fordi det vil bli en utgift for staten.

– Røykere er en mindre krevende gruppe. Men når man tillater blå resept for midler som skal hjelpe alkoholikere, så må dette komme også for dem som vil slutte med tobakk. Når det gjelder utgiftene, så vil samfunnet spare på det på sikt, sa Sp-politikeren.

– Det stemmer at folk først må ville slutte å røyke. Men mange vil og får det ikke til. Det er den andre bøygen. Vi må ha respekt for at nikotinavhengighet ikke er lett å bli kvitt, fortsatte hun.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

– Velmenende forslag, men lite effektivt

Også Kreftforeningen går inn for å gjøre alle røykesluttprodukter gratis, enten på Statens eller tobakksindustriens regning, som et middel for å nå målet om et røykfritt Norge i 2025.

Tobakksforsker Karl E. Lund ved Folkehelseinstituttet deler ikke dette synet og sier nikotinlegemidlene verken har vært særlig effektive eller populære, og at snus har hatt like god eller bedre effekt på røykekutt.

– Kreftforeningens forslag er velmenende og kanskje mer symbolpolitikk. Når de eksisterende legemidlene har så liten effekt, så er det jo egentlig et dårlig tilbud vi gir til røykerne våre, sier Lund til NRK.

Ryel svarer med at man gjerne må utvikle bedre tilbud som treffer enda bedre.

– Men i mellomtida må vi bruke det vi har. Gevinsten for enkeltindividene som reddes er kjempestor. For samfunnet snakker vi om milliardinnsparinger med tanke på hvor mange kreftpasienter som trenger langvarige behandlinger eller faller ut av arbeidslivet, sier hun til NRK.

Les også:

Andelen som røyker hver dag er nesten halvert etter røykeloven

– Immunterapi er det største som har skjedd innen kreftfeltet de siste ti årene

Røyking dreper flere kvinner enn antatt

Sp-forslag: 20-årsgrense på snus og røyk

Tusenvis slutter å røyke eller snuse med Slutta-appen

Forskere avliver myte om vektøkning ved røykeslutt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:33 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep
Siste nytt
23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:33VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep
Populært