Røyking og kreft:

– 3200 færre krefttilfeller årlig om alle stumper røyken

RØYKESLUTT: I Norge røyker 550.000 fremdeles hver dag og over 900.000 røyker av og til. 6000 dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, men det trenger ikke være slik, mener Kreftforeningen som etterlyser mer hjelp til dem som vil slutte. Illustrasjonfoto: Fredrik Varfjell / Scanpix
RØYKESLUTT: I Norge røyker 550.000 fremdeles hver dag og over 900.000 røyker av og til. 6000 dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, men det trenger ikke være slik, mener Kreftforeningen som etterlyser mer hjelp til dem som vil slutte. Illustrasjonfoto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Røyking koster mange mennesker livet hvert år. Helsemyndighetene må gjøre mer for å hjelpe folk med å slutte, mener Kreftforeningen som blant annet vil at nikotintyggis og -plaster skal bli gratis.

Ifølge beregninger fra Kreftregisteret, ville det om alle røykere stumpet røyken i dag, være 3200 færre krefttilfeller årlig i 2027.

– Noen vil kanskje tenke at det ikke er noe særlig til tall å snakke om. Men det er noe særlig. Hvert krefttilfelle representerer en menneskeskjebne, en person som slipper kreftbehandling, en familie som slipper å se en av sine nærmeste gå gjennom det, sa Kreftregisterets direktør Giske Ursin under et seminar om kreft og røyking i regi av Kreftforeningen fredag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble fredag utfordret av og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, på hva han vil gjøre for å hjelpe flere røykere med å slutte. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble fredag utfordret av og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, på hva han vil gjøre for å hjelpe flere røykere med å slutte. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under seminaret som ble arrangert i forbindelse med Verdens kreftdag lørdag 4. februar, ga generalsekretær Anne Lise Ryel helseminister Bent Høie (H) ros for arbeidet med å sikre at røyk- og snuspakkene blir reklamefrie, et grep som skal gjøre dem mindre appellerende og mindre knyttet til identitet.

Samtidig utfordret hun ham på hva han nå vil gjøre for å få flere til å slutte å røyke, som Kreftforeningen mener må være et satsningsområde fremover.

Høie prioriterer røykeslutt blant unge

Høie forklarte at hans hovedprioritering så langt på dette feltet, har vært å hindre at barn og unge starter med røyk og snus.

– Dette arbeid har lykkes godt når det gjelder røyk. Vi ser konturene av en røykfri generasjon, sa Høie før han la til at det er en dyster utvikling og en stor jobb å gjøre når det kommer til snus.

– Mitt viktigste enkelttiltak har vært reklamefrie røykpakker og snusbokser. Det har vært en bratt bakke politisk, men jeg tror det kommer til å bli stående som en milepæl, sa helseministeren.

Forslaget ble vedtatt i Stortinget på tampen av fjoråret, etter at Høyre fikk støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF.

Det at færre unge begynner å røyke, vil man merke effekten av på helsestatistikken først om flere år, og helseministeren er enig i at det blir viktig å jobbe for at flere stumper røyken i årene fremover.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

Kampanjer og hjelp fra helsetjenesten

Når det gjelder å få flere til å stumpe røyken, mener Høie at informasjonskampanjer er viktige.

– Det kan gi folk det dyttet som skal til for at de velger å slutte å røyke. Kampanjene har fått sterkere budskap de senere årene, som gjør at noen reagerer negativt, men det er en pris det er verdt å betale, sa Høie.

Han viste også til at appen Slutta, som er lastet ned 480.000 ganger, er et godt verktøy som brukes både av røykere og de som snuser.

Regjeringen har videre satset på utdanning av flere røykesluttveiledere som man kan kontakte gratis på landets frisklivssentraler.

Høie trakk også frem mulighetene for å hjelpe folk som er i kontakt med helsetjenesten, enten fastlegen eller sykehus, med å slutte å røyke.

– Planlagte operasjoner er en unik mulighet til å ta tak i dette. Det er langt færre komplikasjoner etter en operasjon dersom den som skal gjennom inngrepet, har sluttet å røyke, sa han og lovet at hjelp til avvenning vil være viktigere i den nye nasjonale tobakkstrategien.

Les også: – Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere under 50 år

Vil gjøre nikotintyggis og -plaster gratis

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, som møtte Høie til debatt under fredagens arrangement, mener alle tiltakene Høie nevner er viktige, men hun er likevel ikke fornøyd.

Programkomiteen i Sp har enstemmig gått inn for å innføre 20-årsgrense på snus og røyk.

– Et annet tiltak vi har gått inn for er å gjøre røykeavvenningsmidler tilgjengelig på blå resept, sa Toppe.

Dette er et tiltak som Høie var for da han satt i opposisjon, men som han ikke har gjennomført som helseminister.

– For den enkelte vil det uansett være et regnestykke som går i pluss, dersom man bytter ut røyken med røykeavvenningsmidler, fordi det er billigere enn å røyke. Og det økonomiske aspektet er ikke nok, folk må virkelig ville slutte for å få det til, forklarte Høie og fortsatte:

– Jeg sier ikke definitivt nei til dette tiltaket, men dette har vært vår vurdering.

Toppe viste til at man har åpnet opp for blå resept for midler som skal hjelpe mot alkoholavhengighet. Hun tror man holder tilbake på å gjøre midler til røykeslutt gratis fordi de som røyker er mennesker med lav utdanning og lav inntekt, og fordi det vil bli en utgift for staten.

– Røykere er en mindre krevende gruppe. Men når man tillater blå resept for midler som skal hjelpe alkoholikere, så må dette komme også for dem som vil slutte med tobakk. Når det gjelder utgiftene, så vil samfunnet spare på det på sikt, sa Sp-politikeren.

– Det stemmer at folk først må ville slutte å røyke. Men mange vil og får det ikke til. Det er den andre bøygen. Vi må ha respekt for at nikotinavhengighet ikke er lett å bli kvitt, fortsatte hun.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

– Velmenende forslag, men lite effektivt

Også Kreftforeningen går inn for å gjøre alle røykesluttprodukter gratis, enten på Statens eller tobakksindustriens regning, som et middel for å nå målet om et røykfritt Norge i 2025.

Tobakksforsker Karl E. Lund ved Folkehelseinstituttet deler ikke dette synet og sier nikotinlegemidlene verken har vært særlig effektive eller populære, og at snus har hatt like god eller bedre effekt på røykekutt.

– Kreftforeningens forslag er velmenende og kanskje mer symbolpolitikk. Når de eksisterende legemidlene har så liten effekt, så er det jo egentlig et dårlig tilbud vi gir til røykerne våre, sier Lund til NRK.

Ryel svarer med at man gjerne må utvikle bedre tilbud som treffer enda bedre.

– Men i mellomtida må vi bruke det vi har. Gevinsten for enkeltindividene som reddes er kjempestor. For samfunnet snakker vi om milliardinnsparinger med tanke på hvor mange kreftpasienter som trenger langvarige behandlinger eller faller ut av arbeidslivet, sier hun til NRK.

Les også:

Andelen som røyker hver dag er nesten halvert etter røykeloven

– Immunterapi er det største som har skjedd innen kreftfeltet de siste ti årene

Røyking dreper flere kvinner enn antatt

Sp-forslag: 20-årsgrense på snus og røyk

Tusenvis slutter å røyke eller snuse med Slutta-appen

Forskere avliver myte om vektøkning ved røykeslutt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen
Siste nytt
20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen