Røyking og kreft:

– Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

– Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var. Jeg tenkte ikke på at lungekreft er en av de kreftformene som har lettest for å spre seg til hjernen. Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier Liv Torill Evenrud.
– Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var. Jeg tenkte ikke på at lungekreft er en av de kreftformene som har lettest for å spre seg til hjernen. Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier Liv Torill Evenrud. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Åtte år etter at hun stumpet røyken for godt, fant legene en flekk i lungene til Liv Torill Evenrud. – Jeg blir ikke frisk, sier 50-åringen etter to år med tøff behandling.

Lungekreft:

Det skilles hovedsakelig mellom to typer lungekreft: småcellet og ikke-småcellet. Ikke-småcellet lungekreft har i tillegg flere undergrupper.

Symptomer

Symptomene på lungekreft varierer fra person til person og er avhengig av hvor svulsten sitter og svulstens størrelse.

De mest vanlige symptomene er:

  • hoste
  • kortpustethet
  • blod i spyttet
  • gjentagende luftveisinfeksjoner
  • smerter i brystet
  • smerter mellom skulderblader

Årsaker

Lungekreft er en av få kreftformer hvor hovedårsaken til sykdomsutviklingen er kjent.

Forskning viser tydelig at røyking er årsak til de aller fleste tilfellene.

Andre risikofaktorer

Sammenlignet med røyking gir disse faktorene en mye mindre risikoøkning, men de er likevel viktig å kjenne til.

Arvelighet

Lungekreft har ikke tidligere vært regnet blant kreftsykdommer som er arvelig betinget . Nyere forskning har identifisert noen gener eller genvarianter som har betydning også for utvikling av lungekreft. Disse genvariantene har likevel en svært liten betydning for den endelige risikoen for lungekreft.

Behandling

Det som avgjør behandlingsform er hvilket stadium sykdommen er i, om krefttypen er småcellet eller ikke-småcellet, pasientens alder, allmenntilstand og om pasienten har andre sykdommer.

Kilde: Helsenorge.no / Kreftforeningen

Advokat Liv Torill Evenrud var storrøyker i 28 år. Åtte år etter at hun som 40-åring stumpet røyken for godt, kjente hun en smerte under høyre bryst. Hun fikk time hos fastlegen, som mistenkte at det var blodpropp i lungene. Hun ble sendt videre til undersøkelse på sykehus. Der skjønte de fort at det ikke var blodpropp, men de tok en CT-undersøkelse av lungene før hun fikk reise hjem.

– Da fikk jeg vite at de hadde funnet en flekk i lungene. Åtte år etter at jeg slutta å røyke. Hvor kom den fra?

Grunnen til at Evenrud hadde kjent smerter, var at kreften hadde spredd seg til ribbeinet.

– Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning. Det er uhelbredelig.

Siden den dagen, før jul 2014, har Evenrud vært gjennom tøff strålebehandling og cellegift, som var effektiv, men kreften kom tilbake.

– Jeg har også forsøkt immunterapi, som jeg har betalt en god del penger for selv, men den virket dessverre ikke. Og i fjor høst fikk jeg vite at kreften har spredd seg til hjernen. Det var en veldig tøff beskjed å få.

Mer tøff behandling, med stråling av hele hjernen og cellegiftbehandling, har fått kreften til å gå tilbake.

– Men jeg blir ikke frisk, sier Evenrud.

6000 dør hvert år

50-åringen deler sin historie under et seminar fredag i regi av Kreftforeningen i forbindelse med Verdens kreftdag som er lørdag 4. februar. Kreftforeningen har valgt å belyse temaet røyking og kreft.

– 8500 milliarder kroner går opp i røyk hvert år. Det er mer enn et helt oljefond. 1,1 milliarder mennesker røyker i verden. I Norge røyker 550.000 fremdeles hver dag og over 900.000 røyker av og til. 6000 dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel under seminaret.

– Tobakk dreper og det koster mye både personlig, for dem som rammes, og for samfunnet. Det er den største enkeltfaktoren for å få kreft. Men det trenger ikke være sånn. Nå må vi jobbe for å få flere til å slutte å røyke, fortsetter hun.

– Jo mer man røyker, jo lengre man holder på, dess verre er det for helsa. Derfor er det viktig å slutte tidlig, sier helseminister Bent Høie (H) under seminaret.

Les mer om hva Høie vil gjøre for å få flere til å slutte å røyke.

– Jeg skulle ikke bli syk

Lungekreft er den kreftsykdommen som tar flest liv i Norge. Nesten seks personer dør av lungekreft hver dag.

Liv Torill Evenrud som fikk lungekreftdiagnosen for to år siden, forteller til ABC Nyheter at hun har spurt seg selv hva som kunne gjort at hun hadde stumpet røyken tidligere.

– Helse var ikke engang et tema for meg. Det har slått meg siden.

Hun sier at hun visste at det var farlig å røyke, men tror kanskje det hadde hjulpet om hun hadde fått mer detaljer om hva kreften gjør med kroppen.

– Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var. Jeg tenkte ikke på at lungekreft er en av de kreftformene som har lettest for å spre seg til hjernen. Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier hun til ABC Nyheter.

Evenrud forteller at før hun fikk kreft, hadde hun gått gjennom livet nesten uten å være syk.

– Jeg skulle ikke bli syk. De åtte årene etter at jeg sluttet å røyke, var jeg knapt forkjøla engang, sier hun og fortsetter:

– Det er skummelt hva som foregår inni kroppen uten at man merker det. Selv da jeg fikk vite at jeg hadde kreft med spredning, følte jeg meg frisk. Det er det som er så skummelt med lungekreft, den oppdages gjerne sent fordi man ikke kjenner smerte i lungene. Det var først da kreften hadde spredd seg til ribbeinet at jeg kjente smerter og oppsøkte lege.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

– Prince-merket skulle synes

Evenrud startet å røyke allerede som 12-åring.

– Hvorfor? Fordi vi var tre venninner som spleisa på en tipakning. Det var en økonomisk motivasjon. Jeg hadde vært med å spleise, så hvorfor skulle jeg ikke være med å røyke.

Evenrud røykte i mange år 15-20 sigaretter om dagen. Merket var Prince.

– Det var viktig, Prince var de sterkeste. Jeg var ung jente med olajakke. I brystlomma lå røykpakka, og Prince-merket skulle synes, sier Evenrud og legger til at hun tror tiltaket med reklamefrie røykpakker er viktig.

– På det verste sto jeg ikke opp av senga om morgenen før jeg tok min første røyk. Og jeg tok en røyk etter at jeg hadde pusset tennene om kvelden, for at jeg skulle ha røyksmaken, ikke tannkremsmaken i munnen, sier 50-åringen.

Den tidligere storrøykeren forteller at hun røykte i alle situasjoner: når hun snakket i telefonen, når hun var trist, når hun var glad … Dette var en utfordring for henne da hun endelig bestemte seg for å slutte. Det var så mange situasjoner der det føltes naturlig å tenne en røyk.

– Tre måneder etter at jeg hadde slutta hadde jeg egentlig ikke lyst på røyk mer. Men jeg fikk umiddelbart lyst på en røyk da jeg gikk ut av flyet etter en flyreise.

50-åringen forteller at det ikke var mange seriøse forsøk hun hadde på å slutte i løpet av de 28 årene som røyker. Hun prøvde med plaster. Hun forsøkte å skrive ned ti gode grunner til å slutte, men fant ikke nok grunner.

– Helse var ikke engang med på lista, sier Evenrud.

Og hun forsøkte å trappe ned med mildere sigaretter da hun var gravid, men sprakk.

Les også: – Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere under 50 år

– Det er mulig å slutte – det sitter i hodet

Det som endelig fikk henne til å slutte, var at hun oppdaget at hvis røyk ikke var tilgjengelig, så gikk det greit å la være å røyke.

– Jeg satt på flyet i mange, mange timer på vei til Australia og det gikk greit. Med en gang jeg kom av flyet, gikk det ikke greit.

Den dagen Evenrud tok sin siste røyk var det minus 17 grader ute. I løpet av kvelden hadde hun sluppet opp for sigaretter.

– Jeg hater vinter og kulde og orket ikke å gå ut og kjøpe mer røyk. Den kvelden var helt jævlig, men neste dag tenkte jeg at jeg ikke ville at det jeg hadde vært gjennom skulle være forgjeves, så da slutta jeg.

Det var ikke lett. Det hendte hun våknet midt på natta og fikk lyst på røyk. Og hun var fryktelig trøtt.

– Kroppen min hadde ikke vært voksen uten nikotin. Nikotin er oppkvikkende og jeg var vant til å ha det for å være våken.

– Men jeg tenkte at dette skal gå, jeg skjønte at det sitter i hodet. Jeg vet ikke om det er tobakksindustrien eller andre som har klart å innbille oss at det er umulig å slutte å røyke, men det stemmer i hvert fall ikke. Det er mulig å slutte, sier Evenrud.

Les også:

Røyking dreper flere kvinner enn antatt

Sp-forslag: 20-årsgrense på snus og røyk

Tusenvis slutter å røyke eller snuse med Slutta-appen

Forskere avliver myte om vektøkning ved røykeslutt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen