Meny

Røyking og kreft:

– Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

– Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var. Jeg tenkte ikke på at lungekreft er en av de kreftformene som har lettest for å spre seg til hjernen. Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier Liv Torill Evenrud. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Åtte år etter at hun stumpet røyken for godt, fant legene en flekk i lungene til Liv Torill Evenrud. – Jeg blir ikke frisk, sier 50-åringen etter to år med tøff behandling.

Lungekreft:

Det skilles hovedsakelig mellom to typer lungekreft: småcellet og ikke-småcellet. Ikke-småcellet lungekreft har i tillegg flere undergrupper.

Symptomer

Symptomene på lungekreft varierer fra person til person og er avhengig av hvor svulsten sitter og svulstens størrelse.

De mest vanlige symptomene er:

  • hoste
  • kortpustethet
  • blod i spyttet
  • gjentagende luftveisinfeksjoner
  • smerter i brystet
  • smerter mellom skulderblader

Årsaker

Lungekreft er en av få kreftformer hvor hovedårsaken til sykdomsutviklingen er kjent.

Forskning viser tydelig at røyking er årsak til de aller fleste tilfellene.

Andre risikofaktorer

Sammenlignet med røyking gir disse faktorene en mye mindre risikoøkning, men de er likevel viktig å kjenne til.

Arvelighet

Lungekreft har ikke tidligere vært regnet blant kreftsykdommer som er arvelig betinget . Nyere forskning har identifisert noen gener eller genvarianter som har betydning også for utvikling av lungekreft. Disse genvariantene har likevel en svært liten betydning for den endelige risikoen for lungekreft.

Behandling

Det som avgjør behandlingsform er hvilket stadium sykdommen er i, om krefttypen er småcellet eller ikke-småcellet, pasientens alder, allmenntilstand og om pasienten har andre sykdommer.

Kilde: Helsenorge.no / Kreftforeningen

Advokat Liv Torill Evenrud var storrøyker i 28 år. Åtte år etter at hun som 40-åring stumpet røyken for godt, kjente hun en smerte under høyre bryst. Hun fikk time hos fastlegen, som mistenkte at det var blodpropp i lungene. Hun ble sendt videre til undersøkelse på sykehus. Der skjønte de fort at det ikke var blodpropp, men de tok en CT-undersøkelse av lungene før hun fikk reise hjem.

– Da fikk jeg vite at de hadde funnet en flekk i lungene. Åtte år etter at jeg slutta å røyke. Hvor kom den fra?

Grunnen til at Evenrud hadde kjent smerter, var at kreften hadde spredd seg til ribbeinet.

– Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning. Det er uhelbredelig.

Siden den dagen, før jul 2014, har Evenrud vært gjennom tøff strålebehandling og cellegift, som var effektiv, men kreften kom tilbake.

– Jeg har også forsøkt immunterapi, som jeg har betalt en god del penger for selv, men den virket dessverre ikke. Og i fjor høst fikk jeg vite at kreften har spredd seg til hjernen. Det var en veldig tøff beskjed å få.

Mer tøff behandling, med stråling av hele hjernen og cellegiftbehandling, har fått kreften til å gå tilbake.

– Men jeg blir ikke frisk, sier Evenrud.

6000 dør hvert år

50-åringen deler sin historie under et seminar fredag i regi av Kreftforeningen i forbindelse med Verdens kreftdag som er lørdag 4. februar. Kreftforeningen har valgt å belyse temaet røyking og kreft.

– 8500 milliarder kroner går opp i røyk hvert år. Det er mer enn et helt oljefond. 1,1 milliarder mennesker røyker i verden. I Norge røyker 550.000 fremdeles hver dag og over 900.000 røyker av og til. 6000 dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel under seminaret.

– Tobakk dreper og det koster mye både personlig, for dem som rammes, og for samfunnet. Det er den største enkeltfaktoren for å få kreft. Men det trenger ikke være sånn. Nå må vi jobbe for å få flere til å slutte å røyke, fortsetter hun.

– Jo mer man røyker, jo lengre man holder på, dess verre er det for helsa. Derfor er det viktig å slutte tidlig, sier helseminister Bent Høie (H) under seminaret.

Les mer om hva Høie vil gjøre for å få flere til å slutte å røyke.

– Jeg skulle ikke bli syk

Lungekreft er den kreftsykdommen som tar flest liv i Norge. Nesten seks personer dør av lungekreft hver dag.

Liv Torill Evenrud som fikk lungekreftdiagnosen for to år siden, forteller til ABC Nyheter at hun har spurt seg selv hva som kunne gjort at hun hadde stumpet røyken tidligere.

– Helse var ikke engang et tema for meg. Det har slått meg siden.

Hun sier at hun visste at det var farlig å røyke, men tror kanskje det hadde hjulpet om hun hadde fått mer detaljer om hva kreften gjør med kroppen.

– Jeg visste nok at man kunne få lungekreft av å røyke, men skjønte ikke hva lungekreft var. Jeg tenkte ikke på at lungekreft er en av de kreftformene som har lettest for å spre seg til hjernen. Hvis du får høre om det, så tror jeg det gjør noe med deg, sier hun til ABC Nyheter.

Evenrud forteller at før hun fikk kreft, hadde hun gått gjennom livet nesten uten å være syk.

– Jeg skulle ikke bli syk. De åtte årene etter at jeg sluttet å røyke, var jeg knapt forkjøla engang, sier hun og fortsetter:

– Det er skummelt hva som foregår inni kroppen uten at man merker det. Selv da jeg fikk vite at jeg hadde kreft med spredning, følte jeg meg frisk. Det er det som er så skummelt med lungekreft, den oppdages gjerne sent fordi man ikke kjenner smerte i lungene. Det var først da kreften hadde spredd seg til ribbeinet at jeg kjente smerter og oppsøkte lege.

Les også: Stadig flere kvinner får lungekreft

– Prince-merket skulle synes

Evenrud startet å røyke allerede som 12-åring.

– Hvorfor? Fordi vi var tre venninner som spleisa på en tipakning. Det var en økonomisk motivasjon. Jeg hadde vært med å spleise, så hvorfor skulle jeg ikke være med å røyke.

Evenrud røykte i mange år 15-20 sigaretter om dagen. Merket var Prince.

– Det var viktig, Prince var de sterkeste. Jeg var ung jente med olajakke. I brystlomma lå røykpakka, og Prince-merket skulle synes, sier Evenrud og legger til at hun tror tiltaket med reklamefrie røykpakker er viktig.

– På det verste sto jeg ikke opp av senga om morgenen før jeg tok min første røyk. Og jeg tok en røyk etter at jeg hadde pusset tennene om kvelden, for at jeg skulle ha røyksmaken, ikke tannkremsmaken i munnen, sier 50-åringen.

Den tidligere storrøykeren forteller at hun røykte i alle situasjoner: når hun snakket i telefonen, når hun var trist, når hun var glad … Dette var en utfordring for henne da hun endelig bestemte seg for å slutte. Det var så mange situasjoner der det føltes naturlig å tenne en røyk.

– Tre måneder etter at jeg hadde slutta hadde jeg egentlig ikke lyst på røyk mer. Men jeg fikk umiddelbart lyst på en røyk da jeg gikk ut av flyet etter en flyreise.

50-åringen forteller at det ikke var mange seriøse forsøk hun hadde på å slutte i løpet av de 28 årene som røyker. Hun prøvde med plaster. Hun forsøkte å skrive ned ti gode grunner til å slutte, men fant ikke nok grunner.

– Helse var ikke engang med på lista, sier Evenrud.

Og hun forsøkte å trappe ned med mildere sigaretter da hun var gravid, men sprakk.

Les også: – Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere under 50 år

– Det er mulig å slutte – det sitter i hodet

Det som endelig fikk henne til å slutte, var at hun oppdaget at hvis røyk ikke var tilgjengelig, så gikk det greit å la være å røyke.

– Jeg satt på flyet i mange, mange timer på vei til Australia og det gikk greit. Med en gang jeg kom av flyet, gikk det ikke greit.

Den dagen Evenrud tok sin siste røyk var det minus 17 grader ute. I løpet av kvelden hadde hun sluppet opp for sigaretter.

– Jeg hater vinter og kulde og orket ikke å gå ut og kjøpe mer røyk. Den kvelden var helt jævlig, men neste dag tenkte jeg at jeg ikke ville at det jeg hadde vært gjennom skulle være forgjeves, så da slutta jeg.

Det var ikke lett. Det hendte hun våknet midt på natta og fikk lyst på røyk. Og hun var fryktelig trøtt.

– Kroppen min hadde ikke vært voksen uten nikotin. Nikotin er oppkvikkende og jeg var vant til å ha det for å være våken.

– Men jeg tenkte at dette skal gå, jeg skjønte at det sitter i hodet. Jeg vet ikke om det er tobakksindustrien eller andre som har klart å innbille oss at det er umulig å slutte å røyke, men det stemmer i hvert fall ikke. Det er mulig å slutte, sier Evenrud.

Les også:

Røyking dreper flere kvinner enn antatt

Sp-forslag: 20-årsgrense på snus og røyk

Tusenvis slutter å røyke eller snuse med Slutta-appen

Forskere avliver myte om vektøkning ved røykeslutt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 Medier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 Norge er verdens mest robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Siste nytt
12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportMedier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerNorge er verdens mest robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år