Advarer mot fennikelte til babyer med kolikk

Fennikelte laget av krydderfennikel, har lenge blitt anbefalt som behandling av kolikk hos spedbarn. Nå advarer RELIS mot dette, på grunn av innholdet av stoffet estragol som i dyrestudier har vist seg å være kreftfremkallende. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Fennikelte laget av krydderfennikel, har lenge blitt anbefalt som behandling av kolikk hos spedbarn. Nå advarer RELIS mot dette, på grunn av innholdet av stoffet estragol som i dyrestudier har vist seg å være kreftfremkallende. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Te av fennikel ble tidligere anbefalt som behandling ved kolikk hos barn. Nå advarer legemiddelinformasjonssenteret RELIS mot å gi slik te til spedbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske anbefalinger ved kolikk:

​​​​​​Babyer som har kolikk er ikke syke, men de gråter mye mer enn babyer vanligvis gjør.

Det finnes ingen kur for kolikk, men det finnes råd du kan prøve som kanskje kan roe ned babyen.

​​Norsk barnelegeforening gir disse rådene:

  • Diettforsøk med kumelkfri diett (mor/barn)
  • Rådgivning, informasjon til foreldre om teknikk ved mating, raping etter måltid etc.
  • Eventuelt avlastning av foreldre
  • Probiotika: Tre studier har vist signifikant redusert gråtetid av Lactobacillus reuteri på barn som ammes (L. reuteri finnes i Semper dråper®) i løpet av tre uker. Biola® inneholder en annen type laktobasiller (L.rhamnosus GG), og er dokumentert i mindre grad enn L reuteri.
  • Dimetikon (Minifom®): effekt på placebonivå og kan ikke anbefales.
  • Kiropraktorbehandling: effekt på placebonivå
  • Eventuell behandling av spesifikke tilstander, eks. refluks.

Kunnskapssenteret for helsetjenestens oppsummering av forskning peker på to tiltak som kan ha effekt:

  • å redusere stimulering av småbarn under 12 måneder (stimulering av barnet innebærer å ikke stryke, løfte eller flytte rundt på barnet, og forsøke redusere lydstimuli (som lyden av f.eks oppvaskmaskin eller bilkjøring)
  • å bruke morsmelksstillegg uten tilsatt myse til barn som ikke blir ammet. Myse er et protein i kumelk og finnes i mange morsmelkserstatninger.

Kilde: Helsenorge.no

Tidligere anbefalte flere fagmiljøer og enkelte apotekkjeder fennikelte som behandling av babyer med kolikksmerter. Flere aktører har fjernet anbefalingen, men rådet lever fortsatt videre i diverse nettfora.

Nå går det uavhengige informasjonssenteret for legemidler, RELIS, ut og advarer mot å gi fennikelte til småbarn. Det gjør RELIS etter at European Medicines Agency (EMA) allerede i 2014 frarådet fennikelte til barn under fire år. Det svenske Livsmedelverket la ut en advarsel i fjor, skriver Dagens Medisin.

– Når EMA har landet på at det ikke bør gis til barn annet enn i samråd med barnelege, og når vi heller ikke finner bevis for at behandlingen virker, er det vanskelig å se noen grunn til å gi det, sier Tone Westergren, seksjonsleder ved RELIS og spesialist i sykehusfarmasi til nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Leger advarer: – Små barn kan kveles av hele druer

Fennikel inneholder stoffet estragol, som er et naturlig alkylbenzen, som kan gi skader på arvestoffet og mistenkes å være kreftfremkallende.

Westergren forklarer at det ikke er påvist krefttilfeller hos mennesker, men at det er påvist i dyrestudier.

Hun understreker at advarselen kommer ut fra føre var-prinsippet, og ber foreldre som har gitt barna mye fennikelte om ikke å få panikk.

En del ammete med fennikel inneholder også mye estragol. RELIS utreder nå om man bør råde gravide og ammende kvinner om å begrense sin eksponering for stoffet, slik europeiske legemiddelmyndigheter har gjort, skriver Dagens Medisin.

Les også: – Lær barn om ernæring, så spiser de mer grønnsaker