Meny

Kan du spørre noen rett ut om de tenker på selvmord?

Hvis du er bekymret for om en venn tenker på selvmord, så spør. Rett ut. Dette kan være en mulighet til å få hjelp for vennen din. Foto: Colourbox

– Ja, sier ekspertene.

Her kan du få hjelp:

  • Mental Helses Hjelpetelefonen 116 123 eller www.sidetmedord.no
  • Kirkens SOS 22 40 00 40 eller www.kirkens-sos.no
  • Fastlege
  • Legevakt
  • Akutt - 113

− Det er en vanlig feiloppfatning at det å stille direkte spørsmål om selvmordstanker kan føre til at sårbare personer får mer aktive selvmordstanker eller kommer på idéen om selvmord, sier Lars Mehlum, professor og senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

− All klinisk erfaring og forskning på området har imidlertid vist at dette ikke er tilfellet. De aller fleste vil oppleve det som en lettelse at andre spør. Og selv om de kanskje ikke hadde selvmordstanker, vil de ofte oppleve det som omsorgsfullt at den andre våget å ta opp det vanskelige temaet, sier Mehlum.

Økning blant kvinner

I 2015 var det 190 kvinner som tok selvmord, mens det året før var 147. Tallene for menn var stabile i samme tidsrom; 400 i 2015 og 401 i 2014.

− Selv om det er flest menn som tar livet sitt, skal vi ikke tenke at dette er et problem som ikke gjelder kvinner. Blant dem som ringer til oss og forteller om selvmordstanker eller -planer, er det omtrent like mange kvinner som menn, sier Lisbeth Meidell, kommunikasjonsansvarlig hos Kirkens SOS.

− Kvinner har like mange selvmordsforsøk som menn. Årsaken til at flere selvmord blant menn blir fullført, er at de ofte benytter mer dramatiske metoder, sier Meidell.

Les også: Studie: Unge med kreft begår oftere selvmord

(Saken fortsetter under)

Det er i større grad menn som tar sitt eget liv. Selv om kvinner er flinkere til å søke hjelp for psykiske plager enn menn, gjør de oftere selvmordsforsøk. Foto: Shutterstock

− Vær direkte

Det kan føles vanskelig og upassende å hoppe i det og spørre. Men det er akkurat det ekspertene råder oss til.

− I de aller fleste samtalene på hjelpetelefonen spør vi rett ut om vedkommende har selvmordstanker. Vi kan ha snakket om alt mulig annet en god stund, og først når vi spør rett ut, så kommer det frem at selvmordstanker var den egentlige årsaken til at de ringte. Vi spør også om de har pratet med noen andre om det, og de har som regel ikke det. Selvmord er fortsatt tabubelagt og vanskelig å snakke om, sier Meidell.

− Vær direkte og konkret, ikke gå som katten rundt grøten. Man kan spørre: «Har du det så vanskelig nå at du tenker på selvmord», eller bare: «Tenker du på å ta ditt eget liv?» foreslår Mehlum.

Børre Bamle, veileder ved Mental Helses Hjelpetelefonen, er enig.

− Ikke vær redd for å bruke ordet selvmord, eller å si: «Tenker du på å ta livet av deg?» Mange som ringer oss, har prøvd å sende signaler til omgivelsene sine, enten i væremåte eller ved å fortelle venner at de har det vanskelig. Men de har ikke klart å si det rett ut, og vennene har ikke forstått alvoret, sier han.

− Spørsmålet ditt kan være muligheten vedkommende har ventet på til å få hjelp.

Les også: – Piloter ikke mer deprimerte enn folk flest

Å snakke med noen kan hjelpe

Meidell forteller at mange av innringerne hos Kirkens SOS er overbeviste om at ingen bryr seg om dem, og at verden vil bli bedre uten dem. De føler at de ikke blir sett og hørt.

− Vi er så vant til å bli spurt: «Har du det bra?» Det er et spørsmål det er vanskelig å svare nei på. I stedet kan man spørre: «Hvordan har du det egentlig?» Hvis man samtidig viser at man har tid til å virkelig lytte til svaret, åpner man opp for at den andre skal få satt ord på vonde tanker.

− Det som er felles for alle som har selvmordstanker, er at de føler en bunnløs fortvilelse. Problemene virker så overveldende at de ikke vet hvor de skal starte hen. Da kan det hjelpe å snakke med noen. Det kan rydde litt opp i tankene, og bidra til å se mulige løsninger. Mange vil tenke seg om en gang til, sier Meidell.

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

(Saken fortsetter under)

− Vær direkte og konkret, ikke gå som katten rundt grøten, råder ekspertene. Foto: Colourbox

Faresignaler

Så når bør vi ta denne samtalen?

− Når vi kjenner uro og bekymring for en annen og frykter at vedkommende kan gå med selvmordstanker. Da skal vi ikke brenne inne med frykten, men spørre, sier Mehlum.

− Hvis noen som virker deprimerte eller er i en krise begynner å kvitte seg med ting, eller plutselig virker glad og fornøyd, kan det være et faresignal, sier Bamle.

− De kan bli opptatt av å rydde i gamle ting, få ordnet opp i økonomi, kanskje gi bort ting som betyr mye for dem. Etter et selvmord hender det at folk husker at personen virket glad de siste dagene før. De oppfattet det som om depresjonen hadde letnet, mens gleden personen viste var over å ha funnet en vei ut av problemene sine, utdyper han.

Selvmordstanker kommer ofte av belastende livshendelser, kombinert med sårbarhet hos personen som opplever motgang.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

Tap og sorg

− Det handler som oftest om tap og sorg. Det kan være dødsfall, samlivsbrudd, jobbproblemer eller tap av helse. Noen har sykdom som gjør at de mister det sosiale nettverket. Mange føler at de ikke er gode nok, og ikke strekker til på noe plan. De har veldig lav selvfølelse, og det går ofte igjen at de ikke føler at de har noen nær venn, sier Meidell.

Både Bamle og Meidell påpeker at de som har opplevd selvmord i nær relasjon, er i en kjent risikogruppe. Det å vite at noen har gått foran og valgt denne utveien, kan gjøre terskelen lavere når livet blir vanskelig.

− Psykisk lidelse er en sentral risikofaktor, særlig depresjon, men også rusmisbruk og personlighetsproblematikk. Mangel på sosial støtte er ofte et problem for folk som sliter og gjør dem mer sårbare når belastningene kommer, sier Mehlum.

− Det er også mange som ikke har vært innom psykiatrien. De er ikke psykisk syke, men føler en dyp håpløshet som følge av livssituasjonen de er i, sier Bamle.

Les også: Derfor er venner viktig i voksen alder

Hva gjør man videre?

− Når noen forteller oss om selvmordsplaner på telefon, chat eller melding, prøver vi å sjekke ut hvor alvorlig det er. Virker det akutt, spør vi om vi skal ringe ambulanse så noen kan komme og hente dem. Dette kan vi kun gjøre dersom innringeren ønsker det og oppgir navn, adresse og telefonnummer, forteller Meidell.

Bamle ved hjelpetelefonen sier at de gjør det samme.

− Det er viktig å finne ut hvor langt i prosessen personen har kommet. Er selvmordstankene blitt til planer? Er planene konkrete med tanke på tidspunkt, sted og metode? Jo mer konkrete tankene er, jo mer akutt er faren for selvmord.

Ved akutt selvmordsfare skal man ringe legevakt eller 113.

Virker det som om tankene er i en tidligere fase, bør du oppfordre til å søke hjelp. Vær først tilstede og lytt, men sørg etter hvert for at andre blir involvert, så du ikke blir stående i situasjonen alene. Ofte ønsker personen hjelp, og går med på å bestille time hos lege.

Også pårørende kan ringe hjelpetelefoner og få råd.

Les også:

− Datteren vår prøvde å ta livet sitt på psykiatrisk avdeling

− Snart er jeg innlagt på psykiatrisk

Hva har disse stjernene til felles?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde
Siste nytt
09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde
Populært