Spår kraftig økning av allergi

Er det en forkjølelse som går over av seg selv, eller bør du oppsøke lege? Foto: NTB Scanpix
Er det en forkjølelse som går over av seg selv, eller bør du oppsøke lege? Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn er ikke klar over at gjentatte forkjølelser kan være allergi. Samtidig er vi storforbrukere av reseptfrie medisiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om helårsallergi

  • Helårsallergi er reaksjoner på allergener som er tilstede hele året.
  • De vanligste årsakene til helårsallergi er pelsdyr og husstøvmidd.
  • Typiske symptomer på helårsallergi er tett og rennende nese, nysing og nesekløe.
  • Helårsallergi oppleves ofte som konstante eller gjentatte forkjølelser eller som gjentatte bihulebetennelser.

Kilde: Allergiguiden.no

________________________________________________

Hvordan skille mellom forkjølelse og allergiske symptomer

– En klassisk forkjølelse bør gi seg i løpet av én til to uker. Varer det lenger kan det være allergi. Med forkjølelse følger også gjerne feber i større eller mindre grad, forteller Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund.

– Dersom man har forkjølelsesliknende symptomer over lang tid, og det er fravær av feber, kan det være en indikasjon på at det ikke er sykdom, men allergi.

En fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.no viser at hver tredje nordmann plages av allergilignende symptomer som tett nese og kløe i øynene opptil ti ganger i året eller mer.

Videre viser undersøkelsen at mer enn hver fjerde nordmann har symptomer som kløe i nesen, og at om lag hver femte nordmann opplever plager i luftveiene. Det fryktes at mange nordmenn plages av allergi uten å være klar over det, i og med at symptomene på for eksempel helårsallergi ligger så tett opptil forkjølelse.

Halvparten vil bli allergiske

Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg mener allergi bør vies betydelig mer oppmerksomhet.

I en pressemelding forteller Steinsvåg at European Academy of Allergy and Clinical Immunology spår at halvparten av den europeiske befolkning vil ha allergiske plager i løpet av de neste femten årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Måten vi lever på med redusert kontakt med mikrober, mangel på D-vitamin og klimaendringer gjør at vi er mer utsatt for allergi enn tidligere, sier Steinsvåg og legger til:

– Vi ser at forekomsten av allergi allerede er økende, og pasienter har i tillegg lavere toleransegrense for hva kroppen tåler enn tidligere. Det er derfor viktig at det rettes oppmerksomhet på allergi hele året, og ikke bare i sesong, som for eksempel pollenallergi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange tror det kommer av allergi

– Helsemyndighetene må ta det på alvor

Assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Bo Gleditsch, mener det er urovekkende og synd at hver tredje nordmann plages av allergilignende symptomer.

Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat Foto: Foto: Norges Astma- og Allergiforbund
Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat Foto: Foto: Norges Astma- og Allergiforbund

– Allergi er enkelt forklart en feilreaksjon i kroppens immunsystem. At så mange føler symptomer av dette, viser at de advarsler NAAF har kommet med i lang tid, ikke har vært overdrevne. Helsemyndighetene må ta det på alvor, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder spådommen om at halvparten av Europa vil være allergisk innen femten år, understreker Gleditsch at det er noe NAAF har påpekt lenge.

– Vi ser at forekomsttallene for allergi øker foruroligende, samtidig som vi ikke synes det blir gjort nok fra myndighetenes side for å bremse denne utviklingen. Vi har foreslått et tiårig nasjonalt allergiprogram, ikke ulikt det de har lykkes med i Finland. Men hvert år blir vi like skuffet over at man ikke satser politisk.

Les også: Folk vet ikke at alkohol kan forverre allergi

Allergi eller forkjølelse?

Å vite om man er allergisk eller bare opplever en god gammeldags forkjølelse er ikke lett. At så mange plages av nesetetthet og kløe i øynene, og at en av tre ikke kjenner begrepet helårsallergi, tyder på at det er et stort behov for å øke folks kjennskap til folkesykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg. Foto: Privat
Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg. Foto: Privat

Sverre Steinsvåg antyder at mange nordmenn går med allergi uten å vite det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Går man med tett nese over lengre tid, og man samtidig opplever at nesetettheten forstyrrer søvnen og arbeidskapasiteten bør man oppsøke lege for en utredning og få stilt riktig diagnose, sier Steinsvåg.

Han får støtte av Gleditsch:

– Hvis man opplever mye plager i øyne og/eller nese, enten at det renner eller klør, kan det indikere at man har allergi. Derfor anbefaler vi at man går til legen for å få det vurdert. Og nok en gang, det nasjonale allergiprogrammet vi etterlyser, ville inneholdt kommunikasjonsmoduler som effektivt motvirket denne informasjonsmangelen, slår Gleditsch fast.

Les også: Allergi kan utløse eller forverre astma

Nordmenn storforbrukere av reseptfrie medisiner

Funn fra en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.no i fjor, viser at to av fem allergikere bruker mellom 800 og 3.000 kroner på reseptfrie allergimedisiner årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det totale salget av reseptfrie allergimedisiner anslås å ligge på rundt 45 millioner årlig. Ekspertene er urolige for de høye tallene på nordmenns forbruk av reseptfrie legemidler. Muligheten for at flertallet av disse personene ikke har vært hos lege er stor. Dermed brukes medisinene feil.

– Det er for så vidt positivt av mange vet at det finnes behandling lett tilgjengelig på apoteket og benytter seg av den muligheten for lindring, og på den måten også holder for eksempel sykefraværet nede, sier Gleditsch til ABC Nyheter.

– Det beste hadde likevel vært om flere gikk til legen og fikk stilt diagnose der. Helårsallergi regnes som en kronisk sykdom og utløser rett til å få legemidler på blå resept. Riktig diagnose gir mer treffsikker medisinering, som igjen øker livskvalitet hos den enkelte og samtidig holder samfunnskostnadene nede, avslutter han.

Les også:

Alvorlige bivirkninger ved bruk av halstablettene Zyx

Reagerer du på parfyme?

Slik lindrer du allergiplagene uten medisin