Svensk undersøkelse:– Sexleketøy inneholder mindre farlige stoffer enn leker til barn

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlige kjemikalier er mindre vanlig i sexleketøy enn i leketøy til barn som importeres til Sverige, viser en undersøkelse fra svenske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er første gang det svenske tilsynsorganet Kemikalieinspektionen har kontrollert innholdet av kjemikalier i sexleketøy.

I prosjektet ble 44 produkter fra 16 ulike selskaper kontrollert. Myndighetene hadde produkter av myk PVC-plast og elektriske produkter i fokus.

En av de granskede sexleketøyene, en dildo i myk PVC-plast, inneholdt kortkjedete klorparafiner . Dette er et svært miljøskadelig stoff som også muligens er kreftfremkallende. Etter granskningen sluttet selskapet å selge denne dildoen, opplyser Kemikalieinspektionen på sine nettsider.

Tre andre seksleketøy som ble undersøkt, to varer av kunstig skinn og en bondage-teip, inneholdt over 0,1 prosent av den mykgjørende ftalaten DEHP. Stoffet kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret.

Dette stoffet er ikke forbudt i varer i Sverige, men er å finne på EUs kandidatliste over særlig farlige stoffer, noe som betyr at selskapene på forespørsel skal informere forbrukere om en vare inneholder over 0,1 prosent av stoffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

Flere farlige kjemikalier i leker til barn

Andelen av de undersøkte sexleketøyene som inneholdt forbudte kjemikalier var to prosent.

Til sammenligning gjennomførte samme tilsynsmyndighet en kontroll granskning av leker til barn i 2015. Da fant de forbudte stoffer i 15 prosent av barnelekene.

Les også: Ikke alle barneleker er trygge for barna

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de elektriske sexleketøyene som ble undersøkt, fant Kemikalieinspektionen ingen forbudte stoffer.

Da de undersøkte elektriske lavprisprodukter i 2016, fant tilsynsmyndigheten ulovlige kjemikalier i 38 prosent av varene.

– Det er positivt at de fleste sexleketøyene har klart granskningen uten anmerkninger, selv om det forekommer at sexleketøy inneholder skadelige kjemikalier. Vår undersøkelse indikerer at selskaper i andre bransjer kan dra lærdom av sexleketøyselskapenes arbeid med spørsmål knyttet til kjemikalier, sier Frida Ramstrøm, som er inspektør ved Kemikalieinspektionen, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Giftige kjemikalier i det meste av friluftsutstyr

– Kan legge press på produsentene

Ifølge presseansvarlig Björn Malmström kan en mulig forklaring på hvorfor sexleketøybransjen kommer bedre ut enn andre bransjer være at sexleketøy gjerne importeres av større selskaper, som dermed kan legge mer press på produsenter for å få dem til å styre unna skadelige kjemikalier. Leker til barn derimot, importeres ofte av mindre selskaper som har mindre makt i slike spørsmål, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kemikalieinspektionen opplyser at deres tilsynsprosjekter er stikkprøvekontroller og at resultatene derfor ikke speiler hele markedet innen de ulike varegruppene som kontrolleres.

Les også:

Du bør ikke bruke nye plagg før de er vasket

– Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

– Historien viser at kjemiske stoffer aldri er mindre giftige enn vi trodde