Studie: – Tennis og badminton forlenger livet

Tennis har en god livsforlengende effekt, viser ny studie.
Tennis har en god livsforlengende effekt, viser ny studie. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne bak en nye studie er overrasket over hvilke treningsformer som har størst livsforlengende effekt. Idretter med racket kommer best ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trening forlenger som kjent livet, men det har også en betydning hvilken treningsform du driver med. Det viser en omfattende studie som nylig ble publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Inkluderer treningsformen en racket som i tennis, badminton eller squash, er sjansene for å leve lengre størst, ifølge undersøkelsen.

Sammenliknet med personer som er inaktive reduserer racketspillere risikoen for å dø innenfor perioden undersøkelsen pågikk med 47 prosent. Deltakerne ble fulgt i en periode på ni år.

Studien er basert på 11 tidligere forskningsrapporter der til sammen over 80.000 personer fra England og Skottland har kartlagt sine treningsvaner.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

– Overraskende høye tall

Svømming og aerobic var to andre idretter som viste seg å ha høy livsforlengende effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmerne reduserte risikoen med 28 prosent, mens aerobic redusert risikoen med 27 prosent innenfor perioden undersøkelsen pågikk.

Professor Pekka Oja ved Tampere Universitetet i Finland har ledet forskningen. Han er overrasket over at risikoen for å dø ble så markant redusert.

– Vi vet fra før at trening med høy intensitet har bedre effekt på helsen enn trening med moderat intensitet, likevel var tallene overraskende høye, sier Pekka Oja til VG som først omtalte undersøkelsen.

Forskerne ble overrasket at det å drive med høyintensiv trening som løping og fotball ikke reduserte sannsynligheten for å dø innenfor perioden forskningen pågikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forklarer dette med at løperne og fotballspillerne som var med i studien var yngre enn de som drev med andre former for sport, og at vi derfor har behov for å se på disse formene for trening over et lengre tidsperspektiv, sier Pekka Oja videre til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor ved Norges Idrettshøgskole, Ulf Ekelund, sier hovedbudskapet i funnene er at idrett generelt har en livsforlengende effekt og ikke at man bør skifte idrett.

– Hovedbudskapet er at hvis du driver med en idrett bør du fortsette med det. Hvis du ikke liker idretten din bør du finne en annen idrett. Du bør ikke slutte å løpe hvis du løper og heller begynne med tennis. Jeg tror ikke det vil være noe bedre. Jeg tror du bør fortsette å gjøre hva du gjør og hva du liker å gjøre, sier Ekelund til The Guardian som også har omtalt studien.

Les også: – Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

– Kan tjene 3,5 år

Eldre trener mye mer enn før. Det viser levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2016.

I 2001 trente kun 51 prosent av alle over 67 år ukentlig. 15 år senere hadde tallet økt til 73 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen annen aldersgruppe kan skilte med samme utvikling, ifølge SSB.

– Beregningen fra Helsedirektoratet viser at personer i 60-årene som går fra å være fysisk inaktiv til fysisk aktiv, vil kunne «tjene» 3,5 år med bedre helse. Det innebærer at de er mindre syke, lever litt lenger og kan bidra i samfunnet flere år med god helse. Dette er en ressurs, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, til Aftenposten som først omtalte utviklingen.

Les saken: – Trening i 70-årene kan hindre at hjernen krymper